Η Λέσβος μέσα από το «Πνεύμα του τόπου» της- Έκθεση φοιτητών της ΑΣΚΤ στον Μόλυβο

Έκθεση φοιτητών της ΑΣΚΤ στον Μόλυβο


Η ιστορία, το τοπίο, οι άνθρωποι και το πνεύμα του νησιού της Σαπφούς, της Λέσβου, ενέπνευσαν δέκα φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) να δημιουργήσουν έργα, τα οποία παρουσιάζονται στην έκθεση «Genius loci», που πραγματοποιείται από τις 12 Αυγούστου, στη Στέγη Σ. Τρύφων, στον Μόλυβο Λέσβου, όπου θα διεξαχθεί και το 2ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Μολύβου – από τις 16 έως τις 19 Αυγούστου.

Σε επιμέλεια της Χριστίνας Σγουρομύτη, η έκθεση εγκαινιάζεται την Κυριακή 14 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιό της, θα πραγματοποιηθούν δύο Νύχτες Ποίησης, στις 14 και 15 Αυγούστου, στις 10 το βράδυ, στις οποίες οι νέοι ποιητές Νίκος Ερηνάκης, Εσμεράλδα Γκέκα, Αλέξανδρος Λαβράνος και Αχιλλέας Τσούτσης θα μοιραστούν στίχους του τότε και του τώρα, υπό τον τελετουργικό παλμό των κρουστών του Στέφανου Παπαναστασίου

Έναυσμα της έκθεσης αποτέλεσε το επιτόπιο καλλιτεχνικό εργαστήριο, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο, με τη συμμετοχή φοιτητών της ΑΣΚΤ, από τα Τμήματα Ζωγραφικής, Γλυπτικής, Χαρακτικής και το Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης. Οι φοιτητές Άννα Τζώρτζη, Γιάννης Σωτηρίου, Ορέστης Καρύδας, Ραφαέλλα Τσόπτση, Ναταλία Κουρσούμη, Μαρία Λίζα Ρεντλ - Παππά, Χριστίνα Αντωνιάδη, Γιώργος Χατζησπύρου, Εριφύλη Δουκέλη και Ελπίδα Μπελάλη παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, γλυπτά, κατασκευές, εγκαταστάσεις, φωτογραφίες και βίντεο. Οι δημιουργίες τους προέκυψαν μέσα από μια πληθώρα πρακτικών και από την ανθρωπογεωγραφία, την ιστορία, το φυσικό τοπίο και τον πολιτισμικό πλούτο που περιβάλλει το βορειανατολικό αυτό άκρο του Αιγαίου.

Το «Genius loci» διοργανώνεται από το Γραφείο Διασύνδεσης ΑΣΚΤ και τον πολιτιστικό οργανισμό Στέγη Σ. Τρύφων, όπου και φιλοξενείται. Τοπόσημο στο λιμάνι του γραφικού Μολύβου (Μήθυμνα), το κτήριο της Στέγης Σ. Τρύφων είναι ένα από τα παλαιότερα και ωραιότερα του παραδοσιακού οικισμού και, στο παρελθόν, στέγασε τις δραστηριότητες του ελαιουργείου - σαπωνοποιείου της οικογένειας Τρύφων.
Ένα «πέπλο» προστασίας

Η επιμελήτρια της έκθεσης, Χριστίνα Σγουρομύτη, εξηγεί: «Ο όρος “Genius loci” ή το “Πνεύμα του τόπου” χρησιμοποιείται, για να περιγράψει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα μιας περιοχής, ενώ, ιστορικά, σηματοδοτεί ένα “πέπλο” προστασίας, που εκτείνεται καθ’ όλο το γεωγραφικό φάσμα και περιβάλλει τους κατοίκους, αλλά και τους φιλοξενούμενους που διέρχονται του χώρου. Οι φοιτητές της ΑΣΚΤ, εισερχόμενοι στον τόπο, επιχειρούν να αποτυπώσουν ο καθένας μια ξεχωριστή πτυχή αυτής της ατμόσφαιρας. Με όχημα τη σύγχρονη εικαστική γλώσσα, προσεγγίζουν παραδοσιακές πρακτικές, όπως η μεταλλουργία, η υφαντική και η ζωγραφική στο ξύλο.

Εννοιολογικά, εμπνέονται από την ιστορία των αρχαίων και νεότερων χρόνων, την ιδιαιτερότητα του φυσικού τοπίου, τα τοπικά παραδοσιακά επαγγέλματα, τη λογοτεχνική και ποιητική γραφή. Η οπτική αυτή ανακινεί μνήμες του παρελθόντος, ενώ, την ίδια στιγμή, φέρνει στο προσκήνιο σύγχρονες προβληματικές, όπως η απόσυρση των παραδοσιακών τεχνικών, ο λήθαργος της ποιητικής γλώσσας και της εικαστικής γραφής που χάνονται στη βοή των μητροπόλεων, αλλά και καίρια ζητήματα ταυτότητας που εγείρουν οι πληθυσμιακές μετατοπίσεις, που συντελούνται στον πολιτισμικό άξονα της περιοχής και διαμορφώνουν τον νέο γεωπολιτικό χάρτη».

Πληροφορίες

Στέγη Σ. Τρύφων: Λιμάνι Μολύβου (Μήθυμνας) Λέσβου, τηλ.: 6970 633713. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά: 19.00 - 23.00.


Πηγη naftemporiki.gr