Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Αλί Ονάϊ στα Μοσχονήσια από την «Συνύπαρξη»

Αντιπροσωπεία  μελών της «Συνύπαρξης»,  επισκέφθηκε την περασμένη Τρίτη τα Μοσχονήσια όπου  σε συνεργασία με τον Δήμο Αιβαλί (αντιδήμαρχος κ. Ουφούκ Οβά) διοργάνωσαν εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Αλί Ονάϊ , τουρκοκρητικό της πρώτης γενιάς της ανταλλαγής πληθυσμών απ'  την συνθήκη της Λωζάνης.


Ο Αλί Ονάϊ πέθανε σε βαθύ γήρας τον περασμένο Γενάρη, αλλά λόγω έλλειψης συγκοινωνίας τότε κανένα μέλος δεν μπόρεσε να παραστεί στην κηδεία του,  γι αυτό και η προχθεσινή εκδήλωση ήταν «φόρος τιμής»  στον εκλιπόντα .   Απ' το 1998, που η «Συνύπαρξη» ασχολείται με την προώθηση της ελληνοτουρκικής φιλίας σε επίπεδο πολιτών στις δύο ακτές του Αιγαίου,  συνεργάστηκε  με πολλούς τούρκους, ανάμεσα στους οποίους ξεχωριστή σημασία είχε,  ο διανοούμενος και  γλυκύτατος  γέροντας των Μοσχονησίων , ο Αλί Ονάι. Καταγόμενος απ' την Κρήτη διέσωσε  - ανέδειξε με τον δικό του ιδιόρρυθμο τρόπο πολιτιστικές αξίες που ενώνουν τους δυο λαούς . Γι αυτό η «Συνύπαρξη» τον είχε τιμήσει πριν χρόνια στην Μυτιλήνη μαζί με τον άλλον Αϊβαλιώτη συγγραφέα Αχμέτ Γιουρολμάζ.


Στην εκδήλωση που  έγινε στα Μοσχονήσια με περίσσεια συγκίνηση,  παρέστησαν τα μέλη της οικογένειάς του, πολλοί φίλοι και γνωστοί.  Για τον τιμώμενο μίλησε το μέλος του Δ.Σ. της «Συνύπαρξης»  Σοφία Κουφοπούλου (πανεπιστημιακός απ το Michigan State University)  και  ο αντιδήμαρχος του Αϊβαλίου, Ουφούκ Οβά.