GGO

OYZO

Κυριακή, 10 Ιουλίου 2016

Συναντήσεις Γ. Πάλλη και αγροτών της Λέσβου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Συναντήσεις Γ. Πάλλη και αγροτών της Λέσβου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΟΠΕΚΕΠΕ


Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αποστόλου Ευάγγελο επισκέφτηκε  την Δευτέρα ο Βουλευτής Γιώργος Πάλλης μαζί με τον Στρατή Νικολάου, Συντονιστή του τομέα Αγροτικής Πολιτικής της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου και με τους Λευτέρη Ευαγγέλου και Λευτέρη Μανδάνη, εκπρόσωπους των Αγροτικών Συνεταιρισμών Στύψης και Πέτρας αντίστοιχα.

Το συγκεκριμένο ραντεβού ζητήθηκε προκειμένου να τεθούν υπόψιν του Υπουργού διάφορα φλέγοντα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα του νησιού μας.

Στη συζήτηση τέθηκαν υπόψη του Υπουργού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Λέσβιοι αγρότες με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Συγκεκριμένα ο Βουλευτής και ο κ. Νικολάου ενημέρωσαν τον Υπουργό για την συνεννόηση που είχαν νωρίτερα με τον Αντιπρόεδρο  κ. Γ. Αποστολάκη και τον δ/ντή κ. Γ. Κέντρο, του παραπάνω Οργανισμού καθώς και τις ενέργειες που αποφασίστηκε να δρομολογηθούν, με την απαραίτητη συνεργασία των δύο Πυλών καταχώρησης και διαχείρισης των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης στη Λέσβο, ώστε να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα.

Κατόπιν ο Βουλευτής μαζί με τους εκπροσώπους των παραπάνω συνεταιρισμών ενημέρωσαν τον Υπουργό για την ανάγκη αναζήτησης άμεσων μέτρων ενίσχυσης του κτηνοτροφικού κλάδου που συμβάλει ιδιαίτερα στην οικονομία του τόπου μας λόγω των ποιοτικών (ΠΟΠ, λαδωτήρι, Φέτα, κ.α) και ποσοτικών (3ος νομός σε παραγωγή γάλακτος) χαρακτηριστικών του, και που  έχει πληγεί  ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια από τις ολιγοπολιακές συνθήκες που επιβάλλει η «κλειστή» νησιωτική αγορά.

Όλα τα μέρη συμφώνησαν ότι η τοπική παραγωγή στρατηγικά και μακροπρόθεσμα  πρέπει να οργανωθεί και να καθετοποιηθεί συλλογικά, και οι συνεταιρισμοί να εκσυγχρονιστούν  και να επεκτείνουν τις μονάδες παραγωγής ποιοτικών τυροκομικών προϊόντων τους, διαχέοντας την προστιθέμενη αξία των προϊόντων των στην τοπική κοινωνία.

Το Υπουργείο δεσμεύτηκε στην αντιμετώπιση των ολιγοπολιακών συνθηκών που δημιουργήθηκαν στη Λέσβο αλλά και την προστασία των παραγωγών- κτηνοτρόφων εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα βελτιωτικών θεσμικών παρεμβάσεων προκειμένου να προστατευτούν οι τιμές των προϊόντων, αλλά και να συνεργαστεί στενά με τους παραγωγούς προκειμένου να αναζητηθούν βέλτιστες πολιτικές αντιμετώπισης και επίλυσης του προβλήματος της καραντίνας.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Θ. Κασίμης, ο Δ/ντής του Γραφείου Υπουργού κ. Ν. Βάγιας και ο Δ/ντής της Κτηνιατρικής Δ/νσης κ. Θ. Αλεξανδρόπουλος.
Νωρίτερα την ίδια μέρα, όπως ήδη αναφέρθηκε, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη  στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ με τον Αντιπρόεδρο Γιώργο Αποστολάκη αλλά και τον Γενικό Διευθυντή του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργο Κέντρο. Στη συνάντηση αυτή αναλύθηκε διεξοδικά το πρόβλημα των επικαλύψεων, των χωρικών διαφορών, των βιοκαλλιεργητών  και των μεγάλων καθυστερήσεων στην καταβολή των αγροτικών ενισχύσεων.

Ο κ. Αποστολάκης έδειξε να γνωρίζει  το έντονο τα προβλήματα που υπάρχουν στη Λέσβο και εξέφρασε την επιθυμία και την πρόθεση να βοηθήσει προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις στο πλαίσιο του δυνατού.  Όλα τα μέρη συμφώνησαν πως αν και το πρόβλημα αυτό μέχρι σήμερα ουδέποτε αντιμετωπίστηκε σοβαρά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, εντούτοις δεδομένου και του αυστηρότερου ελέγχου που επιφέρουν στη χώρας μας καταλογισμούς  (πρόστιμα) εκατοντάδων  εκατομμυρίων, εν τούτοις δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Ο κ. Αποστολάκης ενημέρωσε τον Βουλευτή και τους εκπροσώπους του αγροτικού τομέα ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ προτίθεται (αν και με κόστος) να εξετάσει το ενδεχόμενο χρονικής επέκτασης των ενστάσεων και την διόρθωση σφαλμάτων καταχώρησης μέσω των δύο τοπικών φορέων, με την προϋπόθεση ότι όλοι θα συνεισφέρουν προκειμένου να διορθωθούν οι παραλήψεις και τα λάθη στις καταχωρήσεις. Επίσης ανέφερε ότι πρέπει και οι παραγωγοί να πάρουν την ευθύνη να αποκαταστήσουν τα όποια λάθη έχουν κάνει δηλώνοντας τα πραγματικά τους στοιχεία εκμετάλλευσης , στις περιπτώσεις που δεν το έχουν κάνει, για να ομαλοποιηθεί όσο γίνεται γρηγορότερα το πρόβλημα. 


Τέλος ο κ. Αποστολάκης δεσμεύτηκε να επισκεφτεί εκπρόσωπος του ΟΠΕΚΕΠΕ τη Μυτιλήνη προκειμένου να οργανώσει και καθοδηγήσει τους αρμόδιους τοπικούς Φορείς  αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποθήκευσε το e-mail του LesvosPost.com και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις.

e-mail: lesvospost@gmail.com