Εκδηλώσεις για το Μπαϊράμι στην Μυτιλήνη από την «Συνύπαρξη»

Εκδηλώσεις για το Μπαϊράμι


Τα μέλη της «Συνύπαρξης» με την ευκαιρία της μεγάλης γιορτής του Μπαϊραμιού των μουσουλμάνων και στο πλαίσιο  του σεβασμού της διαφορετικότητας,  στην έτσι κι αλλιώς πολυπολιτισμική κοινωνία που ζούμε, διοργάνωσαν δύο εκδηλώσεις στα κέντρα διαμονής προσφύγων και μεταναστών του νησιού μας.

Την Τετάρτη 6.7.16 στον Καράτεπε μουσική βραδιά με το συγκρότημα του Νίκου Ανδρίκου δίνοντας  την ευκαιρία στους διαμένοντες εκεί πρόσφυγες και μετανάστες  να  ψυχαγωγηθούν ακούγοντας  όμορφα τραγούδια και μουσικές της Ελλάδας αλλά και να τραγουδήσουν και να  χορέψουν  σκοπούς από τις πατρίδες τους.

Την Πέμπτη 7.7.16, τελευταία ημέρα των εορτών του Μπαϊραμιού, σε ξενοδοχείο της Θερμής, παρέθεσαν εορταστικό δείπνο και πρόσφεραν δώρα στα ασυνόδευτα παιδιά  που κρατούνται  σε ειδική πτέρυγα του Κέντρου Μόριας . Πήραν μέρος όλα τα παιδιά από τη Μόρια αλλά και αυτά που διαμένουν σε σπίτια της πόλης, βάσει του  προγράμματος που διαχειρίζεται η «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ». Τα παιδιά αυτά ηλικίας  12 με 17 ετών, εδώ και πολύ καιρό βρίσκονται μακριά από  τα σπίτια και τους δικούς τους, είναι  αναγκασμένα να βιώνουν  σε  σκληρές  συνθήκες, κυρίως  όμως την αβεβαιότητα για το μέλλον τους.  Στην  γιορτή της «Συνύπαρξης», έστω  για λίγες ώρες, έζησαν  την οικογενειακή ατμόσφαιρα, που τόσο τους λείπει και ακόμη ένιωσαν ευχάριστα αφού αισθάνονται πως υπάρχουν  κάποιοι που τους νοιάζονται.

Η «Συνύπαρξη»,  εδώ και τρείς  μήνες, έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον και τις δράσεις της στα ασυνόδευτα παιδιά της Μόριας , πρωτίστως στοχεύοντας   να απομακρυνθούν και να ζήσουν ελεύθερα στο νησί σε υφιστάμενες δομές ή σε άλλες που θα δημιουργηθούν, βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσής τους και παρέχοντας  -- όσο ακόμη επιβάλλεται  να μένουν στο κέντρο της  Μόριας --   την δυνατότητα  ολιγόωρων εξόδων από την φυλακή (ύστερα από άδεια των Αρχών) για εκδρομές και μπάνιο στη θάλασσα.


Και στις δύο γιορτές  της «Συνύπαρξης» συμμετείχαν οι φοιτητές του Κρατικού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν (MSU), που αυτήν την περίοδο βρίσκονται στην Λέσβο, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος (Study Abroad) το οποίο παρακολουθούν με την επιμέλεια των Καθηγητών Σοφίας Κουφοπούλου, μέλους της «Συνύπαρξης» και του συζύγου της  Brendan Mulan. Οι αμερικάνοι φοιτητές  που για πρώτη φορά στην ζωή τους συνάντησαν και συνομίλησαν με  πρόσφυγες και μετανάστες, έδειξαν συγκινημένοι και εντυπωσιασμένοι από την εκδήλωση στο νησί μας του προσφυγικού ζητήματος. Διοργάνωσαν παιχνίδια για τα προσφυγόπουλα, στα οποία διασκέδασαν  και ανταποκρίθηκαν με περίσσιο  ενδιαφέρον .