Ανησυχία από την αύξηση των μεταναστευτικών ροών-6.500 πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στα νησιά

Ανησυχία εκφράζεται από τις ελληνικές αρχές, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες παρατηρούν μια αισθητή αύξηση των ροών προσφύγων και παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα.


Αύξηση των ροών

Η αύξηση των ροών, που φθάνουν και τους εκατό μετανάστες την ημέρα, σημαδεύτηκε και από το τραγικό ναυάγιο φουσκωτής λέμβου, ανοιχτά της Μυτιλήνης.

Μια τετραμελής οικογένεια Σύρων, που είχαν ξεκινήσει την Οδύσσεια τους από το Χαλέπι, πατέρας, μητέρα και τα δυο παιδιά τους, ηλικίας 4 και 6 χρόνων, έχασαν τη ζωή τους, άλλοι έξι διασώθηκαν από τα σωστικά συνεργεία, ενώ τρεις εξακολουθούν να αγνοούνται.

Μεταξύ των τελευταίων περιλαμβάνεται και ο Τούρκος διακινητής.

Οι άνδρες του Λιμενικού πιστοποίησαν ότι πρόκειται για την οικογένεια, όταν μέσα σε μια σακούλα σκουπιδιών, που επέπλεε στο χώρο του ναυαγίου βρήκαν ταταξιδιωτικά έγγραφα των άτυχων μελών της οικογένειας.

Οι λιμενικοί προσπαθούν να εξηγήσουν πως συνέβη η ανατροπή της βάρκας, τη στιγμή που οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν δυσμενείς, καθώς έπνεαν άνεμοι μόλιςτεσσάρων μποφόρ.

Το πιθανότερο είναι το ναυάγιο να οφείλεται σε ξαφνική μετατόπιση των επιβαινόντων, άρα και μετατόπιση του κέντρου βάρους της πλαστικής λέμβου με τη μικρής ισχύος μηχανή.

Δεν τηρείται η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας

Σε ότι αφορά τις ροές, η ανησυχία προέρχεται από το γεγονός ότι παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες αύξηση των δρομολογίων, που οργανώνουν Τούρκοι διακινητές, κόντρα στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για φιλοξενία των προσφύγων στο δικό της έδαφος έναντι  μεγάλης οικονομικής βοήθειας προς τη γείτονα χώρα.

Έτσι, προς τη Μυτιλήνη, ενώ μέχρι πρότινος δεν πραγματοποιείτο σχεδόν καμία μεταφορά, την Κυριακή αποβιβάστηκαν 55 άτομα, την επόμενη ημέρα 79 και στη συνέχεια σε μία ημέρα 109.

Οι ελληνικές αρχές, δεν έχουν παρά να περιμένουν να διαπιστώσουν αν οι παράνομες και επικίνδυνες μεταφορές προσφύγων και μεταναστών συνεχιστούν για να μελετήσουν ίσως μια νέα πραγματικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη σε τρία μόνο νησιά του Αιγαίου, αυτή τη στιγμή διαβιούν εγκλωβισμένοι μετά το κλείσιμο των δρόμων προς την Ευρώπη, 6.500 πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες που στο σύνολό τους έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο.