GGO

OYZO

Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016

Εθελοντές και ΜΚΟ διοργανώνουν φεστιβάλ στον Μολυβο με τίτλο «Η Λέσβος καλωσορίζει τον κόσμο”»- Symbiosis Lesvos Art s Festibal

Με μότο “Η Λέσβος καλωσορίζει τον κόσμο”, το πρωτότυπο και δημιουργικό φεστιβάλ Symbiosis Lesvos Art s Festibal,  που δημιουργήθηκε από τους εθελοντές και τους φίλους τους, κάνει φέτος το καλοκαίρι το ντεμπούτο του στο Μόλυβο με σκοπό να επαναπροσδιορίσει τη σχέση μας με το νησί.  


Πάνω από 300 μουσικοί, χορευτές, ηθοποιοί, συγγραφείς και άλλοι καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν φέτος το καλοκαίρι στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής και Τεχνών SYMBIOSIS που από τις 26 Ιουλίου ως τις 26 Αυγούστου και θα μεταμορφώσει το νησί σε ένα χώρο νησί δημιουργίας, αλληλεγγύης, έκφρασης και ζύμωσης ιδεών.

To νεότευκτο φεστιβάλ έχει ως στόχο την χρήση της τέχνης ως βασικό μέσο ενότητας και διαλόγου, την ενημέρωση και την δημιουργία νέων ιδεών γύρω από το προσφυγικό ζήτημα, την προσέλκυση ενδιαφέροντος στο νησί, την ανάδειξη της πλούσιας ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς και του απαράμιλλου φυσικού κάλους.  Ταυτόχρονα αποτελεί μια κίνηση ευγνωμοσύνης προς τους ανθρώπους του για την αλληλεγγύη που έδειξαν απέναντι σε μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του τελευταίου αιώνα.

Μουσικοί, χορευτές, ηθοποιοί, συγγραφείς και άλλοι καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν, 26 Ιουλίου με 26 Αυγούστου, στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής και Τεχνών SYMBIOSIS (μτφ. συμβίωσης), και θα μεταμορφώσουν το νησί σε ένα χώρο δημιουργίας, αλληλεγγύης, έκφρασης και ζύμωσης ιδεών.

Το SYMBIOSIS Lesvos Arts Festival είναι ένα ζεστό, ανοιχτό καλωσόρισμα στον κόσμο από κάθε γωνιά της γης, που έχει ως στόχο την χρήση της τέχνης ως βασικό μέσο ενότητας και διαλόγου, την ενημέρωση και την δημιουργία νέων ιδεών γύρω από το προσφυγικό ζήτημα, την προσέλκυση ενδιαφέροντος στο νησί, την ανάδειξη της πλούσιας ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς και του απαράμιλλου φυσικού κάλους. Συγχρόνως, αποτελεί μια κίνηση ευγνωμοσύνης προς τους ανθρώπους του για την αλληλεγγύη που έδειξαν απέναντι σε μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του τελευταίου αιώνα. Απώτερος στόχος του SYMBIOSIS Lesvos Arts Festival είναι να χτίσει τις βάσεις για την δημιουργία ενός μοναδικού πολιτισμικού χώρου, το Hope Theater (μτφ. Θέατρο της ελπίδας), το οποίο, με έδρα τον Μόλυβο, Λέσβου, θα προάγει τον καλλιτεχνικό ακτιβισμό, και θα δημιουργήσει μια πλατφόρμα για διαπολιτισμικές ανταλλαγές, για συζητήσεις γύρω από μείζονα κοινωνικά θέματα, και θα παρέχει στήριξη και ελπίδα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες μέσω της τέχνης.

“Το Hope Theater  βασίζεται στην αρχή ότι η κοινωνική αλλαγή μπορεί να προωθηθεί μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμικό ακτιβισμό. Η τέχνη δεν μπορεί να σταματήσει έναν πόλεμο, αλλά μπορεί να εμπνεύσει και να ανοίξει τον διάλογο. Ένα βασικό στοιχείο του Hope Theater είναι το Hope Bus – ένα κινητό θέατρο που θα ξεκινήσει το ταξίδι του από τα προσφυγικά camp στη Λέσβο ως ένα μέσο για την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία και την κινητοποίηση εκείνων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα camp. Το Hope Theater είναι ένα έργο με μακροπρόθεσμη δέσμευση και με στόχο την ανάπτυξη ικανοτήτων γύρω από την περιοχή της θεατρικής παραγωγής. Το θέατρο είναι μια καλά δομημένη οργάνωση με έμφαση στην ενδυνάμωση της τοπικής νεολαίας, παρέχοντάς τους δυνατότητες εκπαίδευσης, όπως επίσης και χώρο για να εξερευνήσουν και να εκφράσουν τα ταλέντα τους. Το θέατρο σχεδιάζει να καλέσει καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να λάβουν μέρος στις δραστηριότητες και να δημιουργήσουν το πλαίσιο για πολιτιστικές ανταλλαγές και ανοιχτό διάλογο. “ δήλωσε η θεατρολόγος και ιδρυτικό μέλος της ομάδας, Ρίτα Νικολαίδου.

Το φεστιβάλ θα λάβει χώρα σε Μυτιλήνη, Ερεσό και Μόλυβο και το μουσικό πρόγραμμα θα παρουσιάζεται διαφοροποιημένο στον κάθε τόπο, με κριτήρια που αρμόζουν στον χαρακτήρα του. Κατά την διάρκεια του SYMBIOSIS Lesvos Arts Festival προγραμματίζονται συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, καλλιτεχνικά εργαστήρια, ανοιχτές συζητήσεις γύρω από το προσφυγικό ζήτημα και τις παρούσες μεταναστευτικές πολιτικές, προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, δημιουργία λαικών αγορών με παραγωγούς της περιοχής, φεστιβάλ γεύσεων, επισκέψεις σε προσφυγικούς καταβλυσμούς, εξορμήσεις στο νησί κ.α.

“Το SYMBIOSIS Lesvos Arts Festival είναι η απάντηση των ανθρώπων της τέχνης σε κάθε μορφή κοινωνικής αδικίας, καθώς είναι κοινή μας πεποίθηση ότι, μέσω αυτής, γκρεμίζουμε τα τείχη, ανοίγουμε τον διάλογο, προωθούμε την κατανόηση και δημιουργούμε ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των λαών της γης,” δήλωσε η Λήδα Ασλανίδου, μέλος της οργανωτικής ομάδας του SYMBIOSIS Lesvos Arts Festival.

Για την οργάνωση αυτής της εκδήλωσης, μεταξύ άλλων, συνεργαζόμαστε με τον οργανισμό Lon-art, με βάση το Λονδίνο, που έχει αναλάβει τον σχεδιασμό καλλιτεχνικών εργαστηρίων (workshops) για το φεστιβάλ, όπως επίσης και την εκπαίδευση επιλεγμένων Ελλήνων καλλιτεχνών οι οποίοι θα αναλάβουν την διεξαγωγή των δραστηριοτήτων.

“Τα εργαστήρια που σχεδιάζουμε αποσκοπούν στην ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών, στην ανάδειξη των ομοιοτήτων που υπάρχουν μεταξύ των μεσογειακών χωρών και της πολιτισμικής τους κληρονομιάς, καθώς και στην δημιουργία δεσμών. Ο Lon-art θα χρησιμοποιήσει τις μεσογειακές γλώσσες, καθώς και τα υλικά που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά στην περιοχή, όπως πηλό και ψηφιδωτά, ως μέσο για την διεξαγωγή των εργαστηρίων, την ενίσχυση αυτής της “συμβίωσης” και την  δημιουργία των βάσεων για πολιτιστικές ανταλλαγές, ” δήλωσε η Μαρία Γκονζάλεζ, συνιδρύτρια του Lon-art.

Με την ελπίδα ότι αυτό το φεστιβάλ θα αναδείξει όλες τις πτυχές του προσφυγικού και την τοπική κοινότητα της Λέσβου, προσκαλούμε τους συναδέλφους – δημοσιογράφους να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην προβολή του SYMBIOSIS Lesvos Arts Festival.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ και όλες οι σχετικές ανακοινώσεις θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα μας, στον παρακάτω σύνδεσμο:www. symbiosisfestival.com

Όπως επίσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Facebook και Twitter, στους παρακάτω συνδέσμους:

Facebook:          Symbiosis Festival
Twitter:               SymbiosisFest
Instagram:         @symbiosisfest


H Λέσβος καλωσορίζει τον κόσμο. Μετά από μια δύσκολη χρόνια για το νησί με την μεταναστευτική κρίση ένα νέο φεστιβάλ τεχνών ξεκινά φέτος το καλοκαίρι με σκοπό να αποδείξει ότι μπορούμε όλοι να συμβιώσουμε. Λεπτομέρειες ακούμε από την Ρίτα Νικολαίδου, εθελόντρια που διοργανώνει το φεστιβάλ στην συνέντευξη που παραχώρησε στον Κυριάκο Γκολντ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποθήκευσε το e-mail του LesvosPost.com και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις.

e-mail: lesvospost@gmail.com