Συλλήψεις διακινητών… και ανησυχία για τις αυξημένες ροές μεταναστών στην Λέσβο

Συλλήψεις διακινητών… και ανησυχία για τις αυξημένες ροές μεταναστών στην Λέσβο



Στον εντοπισμό και τη διάσωση δώδεκα (12) προσφύγων και τη σύλληψη του αλλοδαπού διακινητή τους προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες το Σαββατο, στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Συγκεκριμένα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή αεροδρομίου ν. Λέσβου μηχανοκίνητο πολυεστερικό σκάφος, με ικανό αριθμό επιβαινόντων, σε δυσχερή θέση.
Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το περιπολικό προέβη στην ακινητοποίηση του πολυεστερικού σκάφους, στην ασφαλή περισυλλογή των προσφύγων και στη σύλληψη του 32χρονου αλλοδαπού χειριστή, φερόμενου ως διακινητή.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω σκάφος.

*****
Στον εντοπισμό και τη διάσωση τριάντα επτά (37) προσφύγων προέβη, πρωινές ώρες χθες, πλωτό σκάφος δύναμης FRONTEX, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης ''ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΤΑΧΕΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ''.

Συγκεκριμένα, ανωτέρω πλωτό εντόπισε πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο σε δυσχερή θέση, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του ανωτέρω σκάφους προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Σκάλας Συκαμινέας.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμενικό Σταθμό Μήθυμνας.


«Ανησυχητική κινητικότητα»

Τρεις βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες το Σαββάτο και την Κυριακή το πρωί στις ακτές της βόρειας Λέσβου και ανοικτά της Μυτιλήνης αναστάτωσαν τις αρχές. Κατ’ αρχάς γιατί ήρθαν να διακόψουν ένα σερί ησυχίας επί 10 μέρες, κατά τις οποίες αποβιβάσθηκαν λιγότερο από 50 συνολικά άτομα.

Αλλά και γιατί έδειξε ότι στη δύσκολη περιοχή του Μπεχράμ Καλέ (αρχαίας Άσσου) απέναντι από την περιοχή μεταξύ Σκάλας Συκαμνιάς και Μήθυμνας (Μολύβου) απ’ όπου πέρυσι ξεκίνησαν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες μετά από μια φαινομενικά ήσυχη περίοδο πολλών μηνών άρχισε να υπάρχει κινητικότητα.

«Ανησυχητική κινητικότητα, γιατί δείχνει πως η Τουρκική πλευρά σταμάτησε να ελέγχει διόδους μεταναστών προς τις ακτές απέναντι από τη Λέσβο» έλεγε χθες ανώτερο στέλεχος των Ελληνικών διωκτικών αρχών. Χθες λοιπόν στο λιμάνι της Μήθυμνας, αποβιβάσθηκαν από σκάφος του Λιμενικού Σώματος που τους περισυνέλεξε 60 άτομα.

Την Κυριακή άλλη μια βάρκα με 35 άτομα έφτασε στη Σκάλα Συκαμνιάς. Την ίδια ώρα ανοικτά της Μυτιλήνης σκάφος του Λιμενικού Σώματος εντόπισε βάρκα με 13 επιβαίνοντες μετανάστες και πρόσφυγες. Στη βάρκα επέβαινε και ο Τούρκος διακινητής τους ο οποίος και συνελήφθη.

Πηγη: Στρατής Μπαλάσκας / ΑΠΕ - ΜΠΕ