ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ: «Να μετακινηθούν τα ανήλικα παιδιά από τους καταυλισμούς σε οργανωμένες δομές»

Προς:  UNHCR -  Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες
            Αρμόδιο για την Λέσβο Γραφείο ΜΥΤΙΛΗΝΗ




Προς:  UNHCR -  Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες
            Αρμόδιο για την Λέσβο Γραφείο ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Κοιν:  
 --Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου                                           -- Δήμος Λέσβου                                                                                                                                            -- Βουλευτές Νομού Λέσβου                                                                                                                     -- Εισαγγελέα Μυτιλήνης                                                                                                                                                      -- Κέντρο Προσφύγων Μεταναστών Μόριας (υπόψη κ. Κούρτη)

Αξιότιμοι κύριοι,    

 Όπως σας είναι γνωστό, εδώ και μήνες, αφότου δηλαδή άρχισε να εφαρμόζεται η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, στο Κέντρο της Μόριας κρατούνται σε ξεχωριστό χώρο ( φυλακή μέσα στην φυλακή)  πολλά ανήλικα – ασυνόδευτα παιδιά (πρόσφυγες – μετανάστες). Από όσα πληροφορηθήκαμε, με εισαγγελική πράξη, σχετικά πρόσφατα,  αρκετά απ αυτά τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε υφιστάμενες δομές περίθαλψης και ζουν στο νησί υπό επιτήρηση μεν,  αλλά ελεύθερα.

Τα μέλη της κίνησής μας όλο αυτό το διάστημα προσπαθούν με διάφορες δράσεις τους (προσφορά απαραίτητων εφοδίων  -  διοργάνωση εκδρομών) να ανακουφίσουν κάπως την διαβίωσή των παιδιών που εξακολουθούν να παραμένουν έγκλειστα στην Μόρια. Γνωρίζοντας έτσι από κοντά τις συνθήκες διαμονής  τους,   θεωρούμε ότι η παρατεταμένη φυλάκισή τους, εκτός που είναι απάνθρωπη, εγκυμονεί και πλείστους όσους κινδύνους για την ασφάλειά τους,  απ την γενίκευση περιστατικών βίας που συχνά εκδηλώνονται εκεί.

Καλούμε  λοιπόν, την υπηρεσία της UNCHR  στην Λέσβο, να βρει ένα κατάλληλο χώρο  για μεταφερθούν για  να διαμένουν τα 90 περίπου σήμερα ασυνόδευτα παιδιά της Μόριας και τις εμπλεκόμενες προς τούτο Αρχές να συντονίσουν τις μεταξύ τους συνεννοήσεις , με βάση  τις προβλεπόμενες απ την υφιστάμενη νομοθεσία διατάξεις, ώστε η μετακίνησή τους να γίνει  άμεσα.
                                                                                                                                                    Τα μέλη της  «Συνύπαρξης» μένουν στην διάθεσή σας στην περίπτωση που θα χρειασθείτε  την εθελοντική προς τούτο προσφορά τους.

Με τιμή  
                                                                                                                                                                   Απ το Δ.Σ. της Συνύπαρξης
 Ο Πρόεδρος                      Η Γραμματέας


Στρατής Πόθας                  Χριστίνα Χατζηδάκη