Αυτό είναι το ψήφισμα των κατοίκων της Μοριας μετά την επεισοδιακή συνέλευση για τους μετανάστες

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΜΟΡΙΑΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ


Σήμερα 4 Ιουνίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 19.00, ύστερα από πρωτοβουλία της Δημοτικής Κοινότητας Μόριας, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του χωριού ανοιχτή Συνέλευση των κατοίκων, με σκοπό να εκτιμηθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή από τους παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες και τα εντεύθεν ανακύπτοντα προβλήματα.

Στη Συνέλευση κλήθηκαν και παραστάθηκαν, οι Βουλευτές του Νομού μας κ.κ. Γεώργιος Πάλλης και Χάραλαμπος Αθανασίου, ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρύσανθος Αργυρίου, ο εκπρόσωπος της Γ.Γ. Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής κ. Παύλος Μιχαλακέλης, καθώς και εκπρόσωποι της Αστυνομικής Αρχής.

Κατά τη συζήτηση που επακολούθησε, αναδείχθηκαν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής, με συνέπεια να νοιώθουν ανασφαλείς στον ίδιο τον τόπο τους.

Αναφέρθηκαν οι βεβαιωμένες αιματηρές συμπλοκές μεταξύ των διάφορων εθνικοτήτων μεταναστών και οι αυθαίρετες εισβολές στις οικίες και τα αγροκτήματα των κατοίκων, με συνέπεια να έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές οι ιδιοκτησίες και το ζωικό κεφάλαιό τους.

Αποφασίσθηκε, ομόφωνα, να συνταχθεί το παρόν ψήφισμα με το ακόλουθο περιεχομένο.
           
Άμεση κατάργηση του Κέντρου Μεταναστών της Μόριας αλλά και του Καρά Τεπέ και μεταφορά των προσφύγων – μεταναστών σε κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας, ή επαναπατρισμός τους εάν δεν έχουν λόγο να βρίσκονται σε Ευρωπαϊκό έδαφος ή και προώθησή τους στη χώρα που έχουν επιλέξει και που πιθανώς να βρίσκονται οι οικογένειές τους. Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση, τότε άμεσα το Κέντρο της Μόριας να επανέλθει στην αρχική του μορφή, ήτοι να λειτουργεί ως Κέντρο Προσωρινής Κράτησης, κλειστού, φυλασσόμενου τύπου, στο οποίο θα κρατούνται έως 550 άτομα, όσο δηλαδή επιτρέπουν οι υπάρχουσες δομές.

Έως ότου υλοποιηθούν τα ανωτέρω άμεσα να ενισχυθεί επαρκώς η Αστυνομική Δύναμη στη Μόρια, η οποία με την παρουσία της και τις συνεχείς περιπολίες της στην γύρω περιοχή αλλά και στο χωριό, θα αποτρέπει κάθε είδους έκνομες ενέργειες και θα αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων.

Καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί οι κάτοικοι της περιοχής σε αγροτεμάχια, σπίτια, αυλές και ζωικό κεφάλαιο με σκοπό την άμεση αποζημίωση των κατοίκων είτε από Ευρωπαϊκά Κονδύλια είτε από Εθνικούς Πόρους. Σε αντίθετη περίπτωση θα κατατεθούν αγωγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου στην προσπάθεια να αποκατασταθούν οι υλικές ζημιές που έχουν υποστεί οι κάτοικοι της περιοχής.

Μέσα στις επόμενες ημέρες να μεταβεί κλιμάκιο στην Αθήνα απαρτιζόμενο  από τους παρευρισκόμενους στη Συνέλευση, Βουλευτές, Δήμαρχο Λέσβου, εκπρόσωπο της Περιφέρειας, καθώς και 3μελή Επιτροπή από το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας, ώστε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους συναρμόδιους Υπουργούς στους οποίους θα κατατεθεί  το Ψήφισμα και θα ζητηθεί να γίνει άμεσα απαιτητό το περιεχόμενό του.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΟΡΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               ΤΑ ΜΕΛΗ
                                                                        ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΨΟΥΝΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΑΚΕΛΛΗΣ                              ΦΡΑΓΚΑΤΟΥ ΣΟΦΙΑ

                                                                                      ΔΕΛΙΟΥ ΑΚΙΝΔΥΝΑ


                                                                  ΛΟΥΠΑΤΣΑΡΗ ΤΑΞΙΑΡΧΟΥΛΑ