Επιτέλους ο Γ. Παλλης κινείται-Ερώτηση για την αποζημίωση κατοίκων της Μόριας στους υπουργούς

Ερώτηση για την «αποζημίωση για ζημίες που προκλήθηκαν από τους πρόσφυγες στην ευρύτερη περιοχή του Hotspot στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μόριας του Δήμου Λέσβου» κατέθεσε προς τους Υπουργούς Επικρατείας και Εσωτερικών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Πάλλης.


Το κείμενο της ερώτησης είναι το παρακάτω:

ΘΕΜΑ : Αποζημίωση για ζημίες που προκλήθηκαν από τους πρόσφυγες στην ευρύτερη περιοχή του Hotspot στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μόριας του Δήμου Λέσβου.

Όπως είναι γνωστό ήδη από την άνοιξη του 2015, το νησί της Λέσβου δέχεται κατά δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, οι οποίοι έπρεπε να καταγραφούν πριν φύγουν από το νησί. Κατά την ολιγοήμερη παρουσία τους στη πόλη της Μυτιλήνης και κυρίως κατά την διάρκεια της αναμονής τους έξω από το Hotspot στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Μόριας για την καταγραφή, λόγω της συσσώρευσης τους σε μεγάλους αριθμούς και άρα δυσκολίας εξυπηρέτησης τους, δημιουργήθηκαν πολλές φθορές σε παρακείμενες ιδιοκτησίες κατοίκων της περιοχής, ιδιαίτερα σε αγροκτήματα.

Ο Δήμος Λέσβου κατόπιν συνεννοήσεων με τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού και τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, συνέστησε ειδική επιτροπή καταγραφής και αποτίμησης των ζημιών αυτών και με το 9588/2-3-16 έγγραφό του, διαβίβασε στα συναρμόδια Υπουργεία το πρακτικό της επιτροπής , που συγκροτήθηκε με την αριθμ. 2579/2015 απόφαση του Δημάρχου Λέσβου. Με το έγγραφό αυτό ο Δήμος Λέσβου , ζητούσε την αποζημίωση των πληγέντων.

Επειδή μέχρι τώρα οι κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν λάβει κάποια αποζημίωση, παρά το γεγονός ότι μετά την συμφωνία  της 20ης Μαρτίου ΕΕ- Τουρκίας και τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή του Hot Spot της Μόριας, τα φαινόμενα παραβατικότητας σε βάρος των κατοίκων της περιοχής έχουν επανεμφανιστεί, αρκετά μάλιστα από αυτά έχουν δει και τα φώτα της δημοσιότητας.

Επειδή οι κάτοικοι της περιοχής, όλο αυτό το διάστημα επέδειξαν αλληλεγγύη και ανεκτικότητα αλλά σε καιρούς οικονομικής κρίσης , δεν μπορούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές που έχουν προκληθεί και συνεχίζουν να προκαλούνται.

Επειδή στα πλαίσια της καλής συνεργασίας με τους κατοίκους πρέπει να αποφευχθεί η προσφυγή τους στη δικαιοσύνη για την διεκδίκηση των αποζημιώσεων.
Με βάση τα ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.    Σε ποιες ενέργειες έχετε ήδη προβεί προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις για αποζημίωση των 65 κατοίκων , ύψους168.406,05  σύμφωνα με τον πίνακα της Επιτροπής καταγραφής του Δήμου Λέσβου;

2.    Πότε αναμένεται οι αποζημιώσεις αυτές να καταβληθούν;

Ο ερωτών βουλευτής


Πάλλης Γιώργος