Εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Αναδεικνύοντας φυσικά μνημεία και τοπία της Λέσβου και του Αιγαίου


Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμμετέχει όπως κάθε χρόνο στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2016 που έχει θέμα "Μουσεία και Πολιτιστικά Τοπία".
Το μήνυμα των φετινών εκδηλώσεων σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων ΙCOM είναι να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτιστικών ανταλλαγών με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και την συνεργασία μεταξύ των λαών.

Από την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016 μέχρι και την Κυριακή 5 Ιουνίου το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου οργανώνει εκδηλώσεις και συμμετέχει στην δημιουργία πολιτιστικών γεγονότων δημιουργώντας συνέργειες με άλλα Μουσεία και Πολιτιστικούς Οργανισμούς στη Λέσβο, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό υπογραμμίζοντας το ρόλο των Μουσείων ως φορέων ανάδειξης του πολιτιστικού τοπίου και ως κιβωτών τεκμηρίων της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τα Μουσεία είναι άμεσα συνδεδεμένα με το τοπίο που τα περιβάλλει. Κύρια αποστολή τους είναι η διατήρηση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς είτε αυτή βρίσκεται μέσα στο κτιριακό κέλυφος του μουσείου είτε έξω από αυτό. Παρέχοντας τεχνογνωσία, τα μουσεία οφείλουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο ευρύτερο περιβάλλον συν-διαμορφώνοντας το πολιτιστικό τοπίο, ώστε να αποτελέσουν δυναμικά κέντρα πολιτισμού.

Αυτό ακριβώς ήταν το πλαίσιο της λειτουργίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από την ίδρυση του, η ανάδειξη και προβολή των Λεσβιακών τοπίων και γεωτόπων, των ηφαιστειογενών γεωμορφών που σχετίζονται με τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους και οδήγησαν στην αναγνώριση της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

Τα Μουσεία αντλώντας δυνάμεις μέσα από συνέργειες με άλλους πολιτιστικούς και επιστημονικούς φορείς και την σύνδεση με την κοινωνία μπορούν να αρθρώσουν τη δική τους παρέμβαση στη δύσκολη σημερινή συγκυρία. Η εξωστρέφεια αποτελεί το αναγκαίο αντίδοτο της μιζέριας και της έλλειψης οικονομικών πόρων που δημιουργεί η πρωτοφανής δημοσιονομική κρίση και μας επιτρέπει να προσβλέπουμε σε καλύτερες συνθήκες.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμμετέχει και παρουσιάζει την περίοδο αυτή σημαντικές εκθέσεις και δράσεις που κινούνται γύρω από την θεματική του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων 2016:

1. Παρουσιάζει στο Σικάγο με επιτυχία την μεγάλη έκθεση "ΑΙΓΑΙΟΝ - Η γέννηση ενός αρχιπελάγους" σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Ελληνισμού. Χιλιάδες ομογενείς αλλά και κάτοικοι της αμερικανικής μητρόπολης και ιδιαίτερα μαθητές σχολείων έχουν την δυνατότητα τους 10 μήνες λειτουργίας της να ταξιδέψουν νοερά και γνωρίσουν τα τοπία των Ελληνικών νησιών που δημιουργήθηκαν μέσα από της γεωτεκτονικές διεργασίες εδώ και εκατομμύρια χρόνια και δημιούργησαν το περιβάλλον για την ανάπτυξη των πολιτισμών του Αιγαίου (Νοέμβριος 2015-Αυγουστος 2016).

2. Στην Αθήνα το Μουσείο σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου παρουσιάζει τη μεγάλη έκθεση "Το Δάσος κάτω από τον Δρόμο" που παρουσιάζει τα ευρήματα από την εκτεταμένη σωστική ανασκαφή κατά μήκος του οδικού άξονα Καλονής-Σιγρίου, που αποτελεί το προοίκασμα του μελλοντικού μοναδικού στο είδος του ανοικτού επιτόπιου Μουσείου απολιθωμάτων που πρόκειται να δημιουργηθεί κατά μήκος του οδικού άξονα τα προσεχή χρόνια.  Με πρωτοφανή προσέλευση για παρόμοια έκθεση, έχει ξεπεράσει ήδη τους 27.000 επισκέπτες μέσα στους μόλις 4 μήνες λειτουργίας  (Ιανουάριος - Μάιος 2016).

3. Στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου στο Σίγρι μεταφέρεται και λειτουργεί η περιοδική έκθεση "Τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους" που συμπληρώνει μοναδικά τις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου και μας παρέχει σημαντικές πληροφορίες όχι μόνο για τα ζώα αλλά και για τα οικοσυστήματα και την παλαιογεωγραφία της Δυτικής Λέσβου (18 Μαΐου - Οκτώβριος 2016).

4. Ξεκίνησε η λειτουργία του Θαλάσσιου Πάρκου Νησιώπης με δράσεις ανάδειξης των απολιθωμάτων, των παράκτιων τοπίων, των οικοσυστημάτων και του υποθαλάσσιου πλούτου.

5. Συνεχίζονται με ιδιαίτερη επιτυχία εκπαιδευτικές δράσεις σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα με κύριες θεματικές την ανάδειξη των γεωμνημείων,  του Απολιθωμένου Δάσους, των περιπατητικών διαδρομών και τοπίων της Λέσβου.

6. Συμμετέχει σε εκδηλώσεις και δράσεις σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς καθώς και το Δίκτυο Μουσείων της Λέσβου.

7. Διοργανώνει πλήθος δράσεων προβολής, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων και των επισκεπτών, όπως οι εκδηλώσεις παρουσίασης του Λευκώματος "ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ - Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO" οι οποίες συμπληρώνουν την πολύπλευρη δραστηριότητα ανάδειξης των γεωλογικών μνημείων, των τοπίων και των γεωτόπων της Λεσβιακή υπαίθρου.


Πληροφορίες: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τηλ. 22510-47033. www.lesvosmuseum.gr