Οι παρατυπίες και οι παρανομίες της ΔΕΔΑΠΑΛ του Δήμου Λέσβου…. έχουν και συνέχεια

Ανακοίνωση από την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου


Ο υπεραντιδήμαρχος της παράταξης Γαληνού κ. Κατζανός, με το γνωστό πολλά βαρύ ύφος του, αναφερόμενος στο πρόσφατο ρεπορτάζ τοπικής εφημερίδας για τις συμβάσεις στη ΔΕΔΑΠΑΛ, παραδέχτηκε χθες δημόσια (στη εκπομπή του δημοσιογράφου Ηλία Μαραβά στην ΕΡΑ Αιγαίου) ότι εν γνώσει του παρανόμησε. Λίγο μετά, αντιλαμβανόμενος τι έκανε και ενεργώντας ως ανώτατος δικαστής του... εαυτού του, το άλλαξε σε «παρατύπησα».

Όπως είπε ο κ. Κατζανός σε ένα παραλήρημα επικίνδυνης λαϊκίστικης μπουρδολογίας, αφού «δεν φύτεψε ναρκωτικά» και «δεν έβαλε το δάχτυλο στο μέλι», δεν έχει κάνει καμιά παρανομία! Κατά τον επιφανή αυτοδιοικητικό δηλαδή, παρανομεί μόνο όποιος φυτεύει φούντες ή χώνει το δάχτυλό του εκεί που δεν πρέπει. Όμως για το... δάχτυλο του κ. Κατζανού, ο εισαγγελέας ακόμα ψάχνει κατά πόσο είναι όντως καθαρό από μέλι και άλλες ξένες οργανικές ουσίες. Μια φορά το μέλι εξαφανίστηκε ολόκληρο, χωρίς ίχνη ( = τιμολόγια). Τώρα, για το αν για να καθαρίσει το νησί αρκούσαν μερικές κουταλιές και δεν χρειαζόταν ολόκληρο το βάζο, ο κ. Κατζανός θεωρεί δεδομένη την τυφλή εμπιστοσύνη μας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Κατζανός περιφρονεί κατά τέτοιο τρόπο το Νόμο και τον ερμηνεύει αυθαίρετα, όπως τον συμφέρει, εκβιάζοντας την ίδια στιγμή έμμεσα τους δημότες. Και είναι η πολλοστή φορά που ο πολιτικός του προϊστάμενος κ. Γαληνός καλύπτει πλήρως την ομολογημένη παρανομία, είτε υιοθετώντας την ίδια εκβιαστική ρητορική περί «αναγκαστικής παρατυπίας» είτε κάνοντας πώς δεν άκουσε. Το έχουν κάνει και στο παρελθόν και υπάρχουν πρακτικά που το αποδεικνύουν.

Ενώ σε οποιαδήποτε σοβαρή χώρα ο κ. Κατζανός θα είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση (αντί απλά να απειλεί τον κόσμο της Λέσβου ότι «θα» παραιτηθεί και θα χάσει το νησί μας το αυτοδιοικητικό... κελεπούρι) και η υπόθεση θα είχε πάρει το δρόμο της διερεύνησης, εδώ στην ανατολική μπανανία συζητάμε για το αν ο σκοπός αγιάζει τα (οποιαδήποτε) μέσα. Ο αντιδήμαρχος φαίνεται να θεωρεί τον εαυτό του κάτι σαν… λαϊκό ήρωα και κυρίως, υπεράνω του νόμου. Ο δε δήμαρχος που τον καλύπτει και τον ενθαρρύνει, προφανώς ενστερνίζεται αυτή τη νοοτροπία και μοιράζεται την ευθύνη, που πιθανότατα δεν είναι μόνο πολιτική, όπως έχουν μάθει να λένε. Μάλλον ξέρουν ότι, όταν χρειαστεί, οι φίλοι τους στην Κυβέρνηση θα τους προστατέψουν. Και άμα λάχει θα τους προωθήσουν και κάμποσες κομματικές ψήφους…

Αυτά βεβαίως γίνονται επειδή μεταξύ μας υπάρχει μια μερίδα των πολιτών που θεωρεί ότι αφού τα σκουπίδια μαζεύτηκαν, οι δρόμοι σκουπίστηκαν, τα αρχοντικά ασβεστώθηκαν και τα χόρτα (μισο-)κόπηκαν, ε τι άλλο να ζητήσουμε από την καημένη την αυτοδιοίκηση και τη μικρή τούτη ζωή. Ψήφοι για τα σκουπίδια, δηλαδή. Κάθε πολίτης όμως που δεν σκέφτεται οπαδικά, διατηρεί ακομμάτιστη όραση και αναγνωρίζει την τεράστια σημασία της νομιμότητας και ισονομίας στη Δημοκρατία, αναμένει να δει κάποιες εξελίξεις μετά τις παραπάνω ξεδιάντροπες και ανάλγητες δηλώσεις. Εξελίξεις αυτονόητες σε κάθε ευνομούμενο κράτος, όπως η παραίτηση του δημόσιου λειτουργού που περιφρονεί το Νόμο ή του προϊσταμένου του που τον καλύπτει. Ενός από τους δυο ή και των δυο. Οποιαδήποτε άλλη αντίδραση, θα είναι στάχτη στα μάτια, συγκάλυψη και συνενοχή.

Εννοείται ότι η προϊστάμενη διοικητική αρχή του Δήμου, δηλαδή η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, οφείλει να επιληφθεί άμεσα του μείζονος αυτού θέματος, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς της, διαψεύδοντας αποφασιστικά τις φήμες που τη θέλουν να ενεργεί κυρίως με πολιτικά κριτήρια.

Η «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών» παραμένει αμετακίνητη στην δέσμευσή της για στενή παρακολούθηση της λειτουργίας της ΔΕΔΑΠΑΛ. Θα συνεχίσουμε, όσο και αν μας λοιδωρούν, όσο και αν προσπαθήσουν να μας βάλουν εμπόδια. Το οφείλουμε στους πολίτες της Λέσβου που μας τίμησαν με την ψήφο τους, ζητώντας ένα νέο πολιτικό ήθος στην τοπική αυτοδιοίκηση. Μπορούμε να το κάνουμε, επειδή παραμένουμε αδέσμευτοι.


Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου