Εκατοντάδες νεροχελώνες βγήκαν "βόλτα" στην παραλία της Σκάλας Ερεσού (ΦΩΤΟ)

Ένα ασυνήθιστο φαινόμενο αλλά όχι σπάνιο για την περιοχή εξελίχτηκε χτες το πρωί στην παραλία της Σκάλας Ερεσού Λέσβου.


Κάτοικοι τις περιοχής αντίκρισαν τις πρωινές ώρες στην παραλία της Σκάλας Ερεσού χιλιάδες νεροχελώνες να βγαίνουν «βόλτα» στην στεριά..

Την φωτογραφία που έχει γίνει viral στα κοινωνικά δίκτυα την απαθανάτισε ο Κωστας Νταρας

Να σημειώσουμε ότι οι εκβολές του ποταμού δυτικά της Σκάλας Ερεσού (Ψαροποταμός) και του ποταμού Τσιχλιώτα, μεταξύ Ερεσού και Σιγρίου είναι γεμάτες άγριες πικροδάφνες και κόκκινα αλμυρίχια, οπου φιλοξενούν πολλά είδη υδρόβιων μεταναστευτικών πουλιών και μεγάλους πληθυσμούς από νεροχελώνες (Mauremys caspica) και νερόφιδα (Natrix tessellata).




Οι νεροχελώνες η Mauremys caspica

Οι νεροχελώνες ζουν πολύ, πάνω από 30 χρόνια. Για να απολαύσουν μια μακριά και υγιή ζωή, είναι ουσιαστικό να ζήσουν όσο πιο φυσικά γίνεται. Πολλά προβλήματα υγείας προέρχονται από κακές συνθήκες και ελλιπή φροντίδα.

Γενικές Πληροφορίες:

Εξάπλωση στην Ελλάδα:

Ηπειρωτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Εύβοια, Κρήτη, νησιά Ιονίου, νησιά Αιγαίου.

Άλλες ονομασίες:

Ποταμοχελώνα, Γραμμωτόλαιμη Νεροχελώνα, Μαυροχελώνα.

Μονοτυπικό είδος. Σχετικά πρόσφατα διαχωρισμένο από το είδος Mauremys caspica.


Μήκος χελύου (καβουκιού) μέχρι και 30cm, σπάνια περισσότερο. Τα θηλυκά μεγαλύτερα από τα αρσενικά. Συναντάται σε ποικίλης μορφής υγροτόπους έως και τα 800m υψόμετρο. Δειλή χελώνα, φαίνεται να είναι λιγότερο ντροπαλή όμως από την Στικτή Νεροχελώνα (Emys orbicularis). Τρέφεται κυρίως με ασπόνδυλα αλλά και με ψάρια, αμβίφια, μικρά φίδια, πτώματα και φυτά. Τα θηλυκά γεννούν 4-6 αυγά σε τρύπες που σκάβουν σε μαλακό χώμα. Τα νεογνά έχουν μήκος χελύου 3-3.5cm και φέρουν 3 τρόπιδες κατά μήκος του. Τα θηλυκά ωριμάζουν σεξουαλικά μετά και το 10ο έτος της ηλικίας τους.