Φοροκαταιγίδα φέρνει το πολυνομοσχέδιο - 10 φόροι που θα μας "γονατίσουν"

Μπορεί όλοι να αγωνιούμε για τον περίφημο «κόφτη» και τι αυτός θα περιλαμβάνει, όμως, στο πολυνομοσχέδιο που θα έρθει για να ψηφιστεί στην Βουλή το πακέτο μέτρων θα είναι πολύ σκληρό.


Οι έμμεσοι φόροι που έχουν ήδη αποφασιστεί θα φέρουν έσοδα 1,44 δις ευρώ και το πακέτο περιλαμβάνει:

1. Αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Τι σημαίνει αυτό;
Αυξήσεις στα τυποποιημένα τρόφιμα, τα καύσιμα, τα εισιτήρια συγκοινωνιών, τα κόμιστρα των ταξί, τα αναλώσιμα των αγροτών. Εντυπωσιακές θα είναι οι αυξήσεις στον χώρο της εστίασης αφού ο συντελεστής αρχικά αυξήθηκε από το 13% στο 23% και τώρα θα ανέβει στο 24%.
2. Αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο και κηροζίνη. Στην βενζίνη η αύξηση θα γίνει άμεσα με την τελική τιμή λιανικής, να αυξάνεται κατά 10 έως 12 λεπτά, ενώ άμεση θα είναι η αύξηση σε υγραέριο, φυσικό αέριο και κηροζίνη. Η αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης θα γίνει από τον Οκτώβριο.
3. Καταργείται η έκπτωση 50% του Ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά που ισχύει για τα Δωδεκάνησα.
4. Αυξάνεται οι ειδικός φόρος κατανάλωσης στη μπύρα και μάλιστα θα επιβαρυνθεί και από τον αυξημένο ΦΠΑ.
5. Αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης σε τσιγάρα και προϊόντα καπνού και μάλιστα και εδώ θα υπάρξει και πρόσθετη επιβάρυνση από την αύξηση του ΦΠΑ.
6. Μπαίνει ειδικός φόρος κατανάλωσης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τον καφέ. Και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση αφού είναι στον ΦΠΑ 23% και θα πάει στο 24%.
7. Πλήγμα και για τον τουρισμό μεσούσης της θερινής περιόδου αφού μπαίνει τέλος διανυκτέρευσης για ξενοδοχεία άνω των δύο αστέρων και ενοικιαζόμενα δωμάτια με πιστοποίηση πάνω από δύο «κλειδιά».
8. Η επιβολή ενός μόνιμου φόρου επί των μεικτών κερδών, από την εκμετάλλευση των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, σε αντικατάσταση του μέτρου της επιβολής πέντε λεπτών στην στήλη για τα τυχερά παιχνίδια του οργανισμού. Μετά την απόσυρση του σχετικού άρθρου που αύξαινε την φορολογία επί των μεικτών κερδών από το 30% στο 35%.
9. Φόροι και στο διαδίκτυο με την επιβολή ενός τέλους 5% για του συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών διαδικτύου και 10% για την συνδρομητική τηλεόραση.
10. Η αύξηση της φορολογίας στα UCITS εταιρίες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία και τις εταιρίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου. Κίνηση απαγορευτική για τις επενδύσεις.


Πηγή newsit.gr