ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ : ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ - Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO

Η ομορφιά και η ποικιλία των τοπίων της Λέσβου αναδεικνύεται από τον φακό του Δημήτρη Ταλιάνη στο νέο λεύκωμα ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ - Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO!


Μια διαφορετική προσέγγιση στον τόπο, στη φύση και τα έργα των ανθρώπων. Για να αναδειχθεί η ελκυστική εικόνα του νησιού που συγκίνησε και ενέπνευσε ποιητές, ζωγράφους, φιλοσόφους και ακόμη επιμένει να προσφέρει απλόχερα εικόνες αισθητικής απόλαυσης, γνώσης, τέρψης και αναψυχής .....

H Λέσβος διαθέτει μοναδικό πλούτο γεωλογικών μνημείων, τοπίων φυσικού κάλλους και περιοχών οικολογικού ενδιαφέροντος. Ξεχωρίζει το Απολιθωμένο Δάσος, διατηρητέο μνημείο της φύσης. Η Λέσβος είναι διάσπαρτη με ένα πλήθος αρχαιολογικών θέσεων και πολιτιστικών μνημείων που αναδεικνύουν τη διαχρονία της παρουσίας του ανθρώπου στον τόπο αυτό, η ομορφιά του οποίου αποτέλεσε έναυσμα καλλιτεχνικής δημιουργίας.

H γεωλογική, φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου και η αμφίδρομη σχέση μεταξύ του ανάγλυφου, των πετρωμάτων, των απολιθωμάτων, των εδαφών, των φυτών και των ζώων με τον άνθρωπο και την πολιτιστική δημιουργία συνθέτουν την ταυτότητα της Λέσβου. Η ανάδειξη και αξιοποίησή τους στα πλαίσια μιας στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης συμβάλλουν στην αποτελεσματική προστασία και τη διατήρησή τους για τις επόμενες γενιές. Τα στοιχεία αυτά οδήγησαν στην αναγνώρισή της από την UNESCO ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο. 

Το Λευκώμα ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ: Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 13 Απριλίου 2016 και ώρα 19:00 στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είχε την πρωτοβουλία της έκδοσης με στόχο της ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου που αναγνωρίζεται πλέον ως πολύτιμη κληρονομιά της Ανθρωπότητας.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Ομότιμος Καθηγητής Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Μουντράκης ο οποίος θα αναφερθεί στην  αξία των γεωλογικών μνημείων της Λέσβου για την κατανόηση της γεωιστορικής εξέλιξης του Αιγαίου και ο συγγραφέας Πάνος Θεοδωρίδης, ο οποίος θα αναφερθεί στο ιστορικό αποτύπωμα και στον πολιτισμό της Λέσβου.

Στα σημασία της ανακήρυξης της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο από την UNESCO θα αναφερθεί ο επιστημονικός υπεύθυνος της έκδοσης Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Την παρουσίαση θα συντονίσει ο Δημοσιογράφος, Συγγραφέας κ. Κώστας Σερέζης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί το νέο ομότιτλο ηχόραμα ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ: Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO του Δημήτρη Ταλιάνη.

Κείμενα θα διαβάσει ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος.

Το Λεύκωμα είναι μια πολυτελή τετράχρωμη έκδοση, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, το οποίο αποκαλύπτει με μια διαφορετική ματιά κρυμμένες ομορφιές που συνθέτουν ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό από εικόνες της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Λέσβου, ενώνοντας γνωστά τοπία και μνημεία – σύμβολα της λεσβιακής ταυτότητας με εικόνες άγνωστες στο ευρύ κοινό των κρυμμένων θησαυρών της φύσης και της ιστορίας της Λέσβου.

Το Λεύκωμα εκδόθηκε στα πλαίσια της Πράξης «ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ-Δράσεις σήμανσης, ψηφιακής ανάδειξης και προβολής» του ΟΣΑΠΥ Δήμου Λέσβου-ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη και Νήσοι Αιγαίου 2007-2013» (Άξονας Προτεραιότητας 8 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην Περιφέρεια  Βορείου Αιγαίου»).


Παράλληλα με την εκδήλωση παρουσίασης του λευκώματος θα δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να περιηγηθούν στην έκθεση «Το ΔΑΣΟΣ κάτω από τον ΔΡΟΜΟ» του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, η οποία παρουσιάζει για πρώτη φορά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα και ενδεικτικά ανασκαφικά ευρήματα από τις απολιθωματοφόρες θέσεις που αποκαλύφθηκαν κατά τις εκσκαφές κατά τη διάρκεια κατασκευής του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου.