Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι ετοιμασίες και οι διαβουλεύσεις για την επίσκεψη των θρησκευτικών ηγετών στην Λέσβο (ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ)

Συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι ετοιμασίες για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, το προσεχή Σάββατο, στην Μυτιλήνη


Ο πάπας, ο οικουμενικός πατριάρχης και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα βρεθούν στη Λέσβο στην «επέτειο» της επίσκεψης του αποστόλου Παύλου στο νησί.

Οι Ελληνικές αρχές φαίνονται ικανοποιημένες από τις ετοιμασίες και διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια του Ποντίφικα.

Εκτεταμένοι καθαρισμοί ξεκίνησαν εδώ και δυο ημέρες σε όλη την Μυτιλήνη…. αλλά περισσότερο γύρω από το άγαλμα της «Μικρασιάτισσας Μάνας» από συνεργεία του Δήμου. Φαίνεται πως ο Πάπας με τους Βαρθολομαίο, Ιερώνυμο και Τσιπρα θα επισκεφτούν την Επάνω Σκάλα με σκοπό να τιμήσουν την μνήμη των νεκρών προσφύγων σε μια συμβολικού χαρακτήρα τελετή.

Σε επιφυλακή σύμφωνα με πληροφορίες θα βρίσκονται από την Δευτέρα όλα τα σώματα ασφαλείας του νησιού μας για την άφιξη των θρησκευτικών ηγετών μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσιπρα. 

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακυρώθηκαν από τους διοικητές των μονάδων οι νυχτερινές προγραμματισμένες ασκήσεις για Τρίτη και Πέμπτη από τον στρατό ξηράς.

Ανησυχία στους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. προκαλεί το γεγονός ότι στο νησί μας βρίσκονται πολλές ομάδες αλληλέγγυων και εθελοντών κυρίως ξένων.. με την τελευταία επεισοδιακή απέλαση στην Τουρκία από την Μυτιλήνη να είναι χαρακτηριστική..

Στη Λέσβο έφτασαν τη Δευτέρα απεσταλμένοι του Πάπα Φραγκίσκου, στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού Αλέξης Τσίπρα, υψηλόβαθμα στελέχη της Αστυνομίας και αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος για να μεριμνήσουν για τις λεπτομέρειες της επίσκεψης. 

Συνεχείς πολύωρες συσκέψεις πραγματοποιούνται σε ειδική αίθουσα του αεροδρομίου της Μυτιλήνης με τη συμμετοχή των στενών συνεργατών των τριών Προκαθημένων και των ανθρώπων που θα φροντίσουν για την ασφάλεια και τη φιλοξενία στη Λέσβο. 

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες του προγράμματος της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου και του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου. Ο Πάπας Φραγκίσκος θα συνοδεύεται από 25 αξιωματούχους και 53 δημοσιογράφους του διεθνούς Τύπου, ειδικούς σε θέματα της Αγίας Έδρας, οι οποίοι θα έρθουν με αεροσκάφος της Alitalia. 



Εκδηλώσεις και προτάσεις από το Δήμο Λέσβου;

Σε σημερινό δημοσίευμα η Εφημερίδα Εμπρός αναφέρει, ο Δήμος έχει τονίσει στην πλευρά της Καθολικής Εκκλησίας ότι θα ήταν καλό ο Πάπας να επισκεφτεί εκτός από το Hot spot της Μόριας, και τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ.

Παράλληλα έχουν πράγματι «δείξει» ως ιδανικό σημείο για τον συμβολισμό της επίσκεψης, την Επάνω Σκάλα, προτείνοντας ένα πέρασμα από το εκκλησάκι του Απόστολου Παύλου δίπλα από το ΙΚΑ. Εκεί η πλευρά του Δήμου έχει προτείνει ο Πάπας Φραγκίσκος να αφήσει το αποτύπωμα της χειρός του σε υγρό πυλό, όπως φέρεται να άφησε και το 57 μ.Χ. ο ίδιος ο Απόστολος Παύλος κατά το πέρασμά του από το νησί και εν συνεχεία να κάνει τη Δέηση για τις ψυχές των αδικοχαμένων προσφύγων στην ακτή μπροστά από το Άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας, όπως είχε πράξει και στη Λαμπεντούζα πριν από τρία χρόνια. Ο Δήμος προτείνει μέσω του  Καθολικού Αρχιεπισκόπου Νικολάου, και μία στάση του θρησκευτικού ηγέτη στο δημοτικό Κήπο, για να φυτέψει εκεί συμβολικά μία ελιά.

Που θα αφήνει για τη Λέσβο, ένα ακόμη χαρακτηριστικό αποτύπωμα της επίσκεψης του μεγάλου επισκέπτη.

Σε κάθε περίπτωση, οι σκέψεις της πλευράς του Δήμου, αλλά και του ιδίου του Βατικανού, θα αποτυπωθούν πιθανότητα σήμερα, προκειμένου να γίνουν και οι τελευταίες διεργασίες στα σημεία που θα περάσουν οι τρεις ιεράρχες.

Υποδοχή..αρχηγού κράτους στο αεροδρόμιο

Τον Πάπα Φραγκίσκο θα υποδεχτούν στο αεροδρόμιο το πρωί του Σαββάτου ο Αλέξης Τσίπρας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος που θα βρίσκονται από την προηγούμενη ημέρα στο νησί.

Στη συνέχεια θα επισκεφθούν τον καταυλισμό προσφύγων στον Μόρια της Λέσβου όπου θα φάνε μαζί με 300 πρόσφυγες. Στο λιμάνι της Μυτιλήνης θα αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα του Αιγαίου, πετώντας δάφνινο στεφάνι στη θάλασσα και στη συνέχεια θα αναχωρήσει ο Πάπας για τη Ρώμη.

Τα μέτρα ασφαλείας στο νησί το ερχόμενο Σάββατο θα είναι δρακόντεια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ποντίφικας δεν θα κινείται με το ειδικό παπικό όχημα αλλά μαζί με τους άλλους ιεράρχες.

Ο οικουμενικός πατριάρχης θα έλθει στη Μυτιλήνη το βράδυ της Παρασκευής θα τον υποδεχθεί δε και αυτόν ο πρωθυπουργός μαζί με τον μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ.


ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ: Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ