Η μετακίνηση του αναισθησιολόγου στην Λήμνο σταματά τα τακτικά χειρουργεία στο νοσοκομείο Μυτιλήνης

Η μετακίνηση του αναισθησιολόγου σταματά τα τακτικά χειρουργεία


Η Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ μετακινεί ξανά γιατρό από τη Μυτιλήνη στη Λήμνο, για να καλύψει τις ανάγκες του Νοσοκομείου Λήμνου. 

Πρόκειται για επικουρικό αναισθησιολόγο του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, που αναγκάζεται να μετακινηθεί στην Λήμνο, από τις 22 Απριλίου ως τις 4 Μαΐου, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα. Ο συνάδελφος κάλυψε τις ανάγκες του Νοσοκομείου Λήμνου από τις 8 ως τις 18 Απριλίου και μόλις επέστρεψε στη Μυτιλήνη. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και η Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, ακολουθώντας την πεπατημένη, μετακινούν γιατρούς από την μια μεριά του Αιγαίου στην άλλη, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Η συγκεκριμένη πρακτική οδηγεί σε δυσλειτουργία και των δύο νοσοκομείων. Το αναισθησιολογικό τμήμα του Βοστανείου, με την αναγκαστική μετακίνηση του συναδέλφου, μένει μόνο με 2 αναισθησιολόγους, καθώς 2 γιατροί βρίσκονται σε άδειες (αναρρωτική και κύησης). Έτσι από τις 24 Απριλίου αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων!

Οι συνεχείς μετακινήσεις γιατρών από νησί σε νησί αποτελούν αντικίνητρο, για την επιλογή των δύο νοσοκομείων από νέους συναδέλφους. Ποιός γιατρός θα επιλέξει να υπηρετεί σε νοσοκομείο, όπου εξαναγκάζεται να μετακινείται από το ένα νησί στο άλλο, για να καλύπτει πάγιες ελλείψεις και μάλιστα με μια ετήσια σύμβαση; Το συνεχιζόμενο πάγωμα των μόνιμων προσλήψεων στην υγεία και των προσλήψεων γιατρών επί θητεία, το μισθολόγιο της ντροπής, οι άθλιες συνθήκες εργασίας στο Ε.Σ.Υ., έχουν αδειάσει τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας – ιδιαίτερα των νησιών – από γιατρούς και προσωπικό και οδηγούν τους νέους συναδέλφους σε αναγκαστική μετανάστευση. Οι μετακινήσεις γιατρών είναι οικονομικά παράλογες, αφού με τα χρήματα που δίνονται κάθε τόσο σε αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία και άλλα έξοδα, θα μπορούσαν να προσληφθούν γιατροί επί θητεία και έτσι να καλυφθούν μόνιμα τα κενά του συστήματος.

Η κυβερνητική πολιτική στην υγεία οδηγεί σε πλήρη κατάρρευση το Ε.Σ.Υ. Οι ελλείψεις προσωπικού και γιατρών διευρύνονται. Τα Κ.Υ. της Λέσβου και η Μ.Υ. – Π.Ε.Δ.Υ. Μυτιλήνης λειτουργούν χωρίς συνεργεία καθαρισμού, πάνω από ένα μήνα. Όλες οι εφημερίες του 2016 και οι πρόσθετες εφημερίες του 2015 παραμένουν απλήρωτες. Όλα αυτά εν όψει της νέας φοροκαταιγίδας και της διάλυσης του ασφαλιστικού συστήματος, που θα πλήξει τους υγειονομικούς, όπως και όλους τους εργαζόμενους. Η συνέχιση της ίδιας πολιτικής, εξυπηρέτησης των απαιτήσεων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, βλάπτει σοβαρά το δημόσιο σύστημα υγείας.

Είμαστε αντίθετοι στις αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών και εργαζομένων. Απαιτούμε την άμεση προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και γιατρών επί θητεία πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Να δοθούν θετικά κίνητρα για προσέλκυση γιατρών στα νοσοκομεία της περιφέρειας. Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση των δύο νοσοκομείων, ώστε να καλύπτουν αυτοδύναμα τις ανάγκες τους. Αποσύνδεση του Νοσοκομείου Λήμνου από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Να αποκατασταθεί το ιατρικό μισθολόγιο. Να πληρώνονται άμεσα και χωρίς περικοπές οι εφημερίες. Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλους.

Μυτιλήνη, 22 Απριλίου 2016
ο Πρόεδρος                        ο Γραμματέας
Στρατής Παυλής                Νίκος Χρυσαφίδης

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΛΕΣΒΟΥ