ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΛΕΣΒΟΥ « Το αναπάντεχο δώρο στις Ανταγωνίστριές μας Χώρες»

Αναπάντεχο δώρο στις Ανταγωνίστριές μας Χώρες, οι επαπειλούμενες αυξήσεις, που υπονομεύουν άμεσα την ήδη πληγείσα Ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού Τουρισμού.


Κύριοι Υπουργοί,
              Η νέα τουριστική περίοδος, ξεκίνησε, με τις πλέον δυσοίωνες προβλέψεις για τον Ευαίσθητο Προορισμό μας δυστυχώς να επιβεβαιώνονται και τα χειρότερα να έπονται, με τις νέες επαχθείς αυξήσεις – πέραν των ήδη υφισταμένων υψηλών φορολογικών συντελεστών, των πάσης φύσεως φόρων, εισφορών, τελών, χαρατσιών, υπέρ τρίτων και λοιπών επιβαρύνσεων, ων ουκ έστιν αριθμός – όλες αντιαναπτυξιακές, αντιπαραγωγικές και αναντίστοιχες και καθόλου αναλογικές με τη φέρουσα πλουτοδοτική μας ικανότητα. Πιο συγκεκριμένα:
-Στη διαμονή, με τριπλασιασμό σχεδόν των συντελεστών ΦΠΑ απ’ το Σεπτέμβριο του 2015 (απ’ το 5% στο 13%) και την επιβολή του……. Ειδικού Τέλους Διανυκτέρευσης, με 1 ευρώ ανά αστέρι –τιμωρώντας την Αναβάθμιση / Εκσυγχρονισμό / Ποιότητα – που για διανυκτέρευση της τάξης των 20, 30, 40 ή 50 και 60 ευρώ, η μέση ποσοστιαία αύξηση θα κυμαίνεται περίπου στο «δυσθεώρητο ύψος» του 5 – 15% !!! και
-Στις ασφαλιστικές εισφορές, ήδη επαχθείς κι αναντίστοιχες με τα μεγέθη και τζίρους των καταλυμάτων του νησιού μας και σ’ ένα βαθμό συνυπεύθυνες για την Ανεργία κι όχι μόνο.
Όλες (οι αυξήσεις τέως, νυν κι επικείμενες)  είναι εξ ουρανού ΔΩΡΑ στις ανταγωνίστριές μας Χώρες,όμορες και μη , εντός ή εκτός Ε.Ε., που υπονομεύουν τη Βιωσιμότητα κι Ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, την Απασχόληση, την Ποιότητα Ζωής, ναρκοθετώντας την Κοινωνική συνοχή κι οικονομική σύγκλιση, καταστρέφοντας τον Τουρισμό (το μόνο κλάδο που αντέχει ακόμα) κι ό,τι έχει σχέση μ’ αυτόν, αδειάζοντας τα Δημόσια κι Ασφαλιστικά ταμεία αφού το ΚΟΣΤΟΣ τέτοιων…. «πρακτικών» είναι  ΠΑΝΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ της όποιας προσδοκώμενης / επιδιωκόμενης ΩΦΕΛΕΙΑΣ (πλούσια άλλωστε η εμπειρία μας στο παρελθόν,  από τέτοιες, που τις νιώσαμε στο πετσί μας), αποδομώντας τελικά τον Κοινωνικοοικονομικό μας ιστό.
             Εκτός κι αν λόγω των πολύ μικρών μας μεγεθών, οι προαναφερθείσες συνέπειες /απώλειες, θεωρούνται αμελητέες και δε γίνονται αντιληπτές και δεν επηρεάζουν ούτε «απειλούν» τη Χώρα,«χαροποιώντας» την όμορη Ανταγωνίστριά μας Χώρα, «προικοδοτώντας» την ήδη καλπάζουσα οικονομία της .
             Διαφορετικά, αντί των όποιων προτεινόμενων αυξήσεων, θα ΄πρεπε η μέριμνα όλων μας να εστιαζόταν στον έλεγχο της πολλά υποσχόμενης σε έσοδα κι απασχόληση ανθούσας παραοικονομίας των ασυνεπών και μπαταχτσήδων και… ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ένεκεν, που συστηματικά και προκλητικά ακυρώνει τ’ αναρίθμητα κι εξαιρετικά  συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.
             Προς τούτο διαβιβάζουμε το από 7.3.2016 Α.Π 1638 υπόμνημα της ΄Ενωσής μας, που αναφέρεται σ’ αυτά που συζητήθηκαν στην τελευταία συνάντησή μας στην Αθήνα την 4.3.2016 με την Αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού, παρουσία των Περιφερειαρχών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, του Οικονομικού Συμβούλου του Πρωθυπουργού, των Δημάρχων Λέσβου, Χίου, Σάμου και Κω και των Προέδρων των Ενώσεων Ξενοδόχων Λέσβου και Κω (Χίου και Σάμου απουσίαζαν) και για τα οποία υπήρξε σχετική δημόσια δέσμευση.
Κύριοι Υπουργοί,
            Προσβλέποντας στη συναντίληψή σας, προσδοκούμε έγκαιρα και πριν να ‘ναι …. πολύ αργά , προκειμένου ν’ αναστραφεί το δυσμενές κλίμα κι η κακή ψυχολογία στον πολύπαθο (και λόγω Προσφυγικού / Μεταναστευτικού, τελευταία) ακριτικό, νησιωτικό, ευαίσθητο προορισμό μας, να εγκαταλειφθεί / ματαιωθεί κάθε σκέψη για επιπλέον επιβαρύνσεις, αντίθετα να καταβληθούν προσπάθειες για ελαφρύνσεις, διευκολύνσεις, υποδομές, αναπτυξιακά  προγράμματα, πρακτικές απλούστευσης της εθνοκτόνου γραφειοκρατίας  μ’ έξυπνα Πληροφοριακά Συστήματα  κι εκσυγχρονισμό Δημόσιας Διοίκησης και Λογιστικού κι όσον αφορά στα νησιά που επλήγησαν απ’ το Προσφυγικό / Μεταναστευτικό παραπέρα μειώσεις, εξαιρέσεις ή και αναστολές πληρωμών για όσον χρόνο «δοκιμάζονται», για τόνωση της Απασχόλησης, του Εισοδήματος, της Ρευστότητας και της Βελτίωσης της Εικόνας μας έξω/ της Ψυχολογίας μας μέσα και συνακόλουθα της Ποιότητας Ζωής όλων μας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ

ΠΕΡ. Π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ   ΔΗΜΗΤΡ. ΤΕΚΕΣ

Μέλος του ΔΣ του ΞΕΕ