Εκδηλώσεις και δράσεις ακαδημαϊκού περιεχομένου, θα υλοποιηθούν στο επόμενο διάστημα στην Μυτιλήνη από το Παν. Αιγαίου

Εκδηλώσεις και δράσεις  ακαδημαϊκού περιεχομένου


Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης “Europe Direct Β. Αιγαίου” , Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης  & Έρευνας  «Γ.Παπαδημητρίου» ,η Ευρωπαϊκή Έδρα του Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών  του Πανεπιστημίου Αιγαίου ,  στοχεύοντας σε ένα άνοιγμα προς την τοπική κοινωνία των πολιτών, διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων και δράσεων , ακαδημαϊκού περιεχομένου, που ενδιαφέρουν και το ευρύ κοινό και  που θα υλοποιηθούν στο επόμενο διάστημα.  Σχετικά  αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών  Καθηγητής Παν. Γρηγορίου σήμερα στην οποία συμμετείχε και η Αναπλ. Καθηγήτρια Κινηματογραφικών Σπουδών του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας  Ειρήνη Στάθη.

Στις δηλώσεις του ο Καθηγητής Π. Γρηγορίου  τόνισε:

«Για τρίτη χρονιά φέτος  υλοποιείται η δράση του ευρωπαϊκού  ανοικτού  μαθήματος Jean Monnet «Θεμελιώδη Δικαιώματα και Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια». Το μάθημα αυτό απευθύνεται σε όλους τους πολίτες. φοιτητές (προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς, υποψηφίους διδάκτορες), σε εκπαιδευτικούς, σε νομικούς (δικηγόρους, ασκούμενους δικηγόρους και δικαστές) και σε οποιονδήποτε πολίτη (πτυχιούχο ΑΕΙ), έχει  ως κύριο μέλημα την κατάρτιση  σε τομείς όπως η ευρωπαϊκή ιθαγένεια και τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών.
Για  4η χρονιά φέτος  από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ,πρόκειται να  υλοποιηθεί  το   «ΘΕΡΙΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ»  από 10 έως  20 Ιουλίου 2016   σε συνεργασία με  άλλα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, όπως του  Λουξεμβούργου, τoυ Καθολικού Πανεπιστημίου της  Louvain (Βέλγιο),  της Cluj Ρουμανίας, του Siegen (Γερμανία), του Cadix  (Ισπανία),  της Nantes ( Γαλλία), αλλά και με Ελληνικά Πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο Πειραιώς  και το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Του   Θερινού Σχολείου θα προηγηθεί   Ημερίδα  , που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του   Έτους Αριστοτέλη ,  με την συμμετοχή  της   Εθνικής Επιτροπής  της UNESCO και του Υπουργείου Παιδείας.   Η  Ημερίδα σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στον χώρο του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας  στην Αγία Παρασκευή Λέσβου.

Η  Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου  θέτοντας ως προτεραιότητα   τα «ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ» έχει προσανατολίσει τις ακαδημαϊκές δράσεις της   με έμφαση στο Προσφυγικό και Μεταναστευτικό Ζήτημα.   Γι’ αυτό και  πήρε την πρωτοβουλία  για την υλοποίηση προγράμματος    “Υποδοχής Φοιτητών και Καθηγητών Προσφύγων”  μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου  MADAD  (σε  βοηθώ για να βοηθήσεις).  Πρόκειται για Ειδικό Πρόγραμμα Σπουδών  Αγγλόφωνο και Αραβόφωνο με δυνατότητα να διδάξουν και  Καθηγητές Πρόσφυγες, που θα έχει στόχο  την εκπαίδευση και κατάρτιση προσφύγων φοιτητών  από την Συρία , έτσι ώστε όταν  επιστρέψουν στην πατρίδα τους  σε περίοδο πλέον ειρήνης,  να μεταφέρουν εκεί τις γνώσεις τους .

Στο πλαίσιο αυτό   έχει τεθεί επίσης ο στόχος  σύναψης συμφωνιών  με Πανεπιστήμια της περιοχής που γειτνιάζει προς την Συρία, όπως το  Πανεπιστήμιο Saint Joseph  της Βηρυτού ,  ώστε να αξιοποιηθεί και μία άλλη πτυχή του Ταμείου , που είναι η χορήγηση υποτροφιών σε  φοιτητές πρόσφυγες από την Συρία εγγεγραμμένων στο εν λόγω Πανεπιστήμιο του Λιβάνου να συνεχίσουν τις σπουδές τους  σε Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια.  Έτσι όλα το διεθνές πανεπιστημιακό μας δίκτυο είναι προσανατολισμένο προς αυτή την κατεύθυνση.
Δύο λόγια για το  Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης :

Συν-ιδρύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με κοινή συμφωνία το 2005 , επί Πρυτανείας  Σωκράτη Κάτσικα, με στόχο την ενημέρωση μέσω διαφόρων  «εκδόσεων» της  πανεπιστημιακής κοινότητας  και   πολιτών της τοπικής  κοινωνίας.  Λειτουργεί στον χώρο του Πανεπιστημίου  τις εργάσιμες ημέρες  από τις  10:00 πμ  έως τις 17:00 μμ.   Από το  2009 μετονομάστηκε  σε «Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης  & Έρευνας  Γ.  Παπαδημητρίου» προς τιμήν του αείμνηστου ακαδημαϊκού και πολιτικού Γ.Παπαδημητρίου που συνεργάστηκε ευρύτερα μαζί μας.

Δύο λόγια  για το Κέντρο Ευρωπαϊκής  Πληροφόρησης (Europe Direct Βορείου Αιγαίου):
Ανήκει στο πρόγραμμα δράσης του   EUROPE DIRECT  της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής.  Οι δράσεις του αφορούν κυρίως σε  ενημέρωση των πολιτών   και φορέων της περιοχής του Βορείου Αιγαίου γύρω από ζητήματα που είναι σχετικά με την εφαρμογή των ευρωπαϊκών πολιτικών αλλά και την υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Τα τελευταία χρόνια οι δράσεις του επικεντρώνονται με επιτυχία  σε σχολεία , με στόχο την ενημέρωση των μαθητών (αυριανών πολιτών)  σχετικά με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή των εκπαιδευτικών σ’ αυτές τις δράσεις.  

Στο πλαίσιο των δράσεων πληροφόρησης των δύο Κέντρων , εντός του Απριλίου διοργανώνεται  Ημερίδα  σε συνεργασία με την UNESCO  με θέματα –ομιλίες   σχετικά με τα Δικαιώματα του Ανθρώπου . Σχετική ενημέρωση θα ακολουθήσει  τις επόμενες ημέρες.
Τέλος με αφορμή τον φετινό εορτασμό  της  Ημέρας της Ευρώπης , στις  9,10 και 11      Μαΐου , θα πραγματοποιηθεί  τριήμερο φεστιβάλ δωρεάν προβολής  κινηματογραφικών ταινιών στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης με θέμα τη Μετανάστευση. Το φεστιβάλ διοργανώνεται  με την πολύτιμη συνδρομή της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Κινηματογραφικών Σπουδών κας  Ειρήνης  Στάθη και  την ευγενική παραχώρηση του χώρου από την  Αντιδημαρχία  Πολιτισμού  του Δήμου Λέσβου και του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ.Κ.  Αστυρακάκη»

Αναλυτικότερα ως προς το τριήμερο φεστιβάλ προβολής ταινιών αναφέρθηκε στη δήλωσή της η Κα Ειρήνη Στάθη , Αναπληρώτρια Καθηγήτρια  Κινηματογραφικών Σπουδών του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας.

«Οι ταινίες  που θα προβληθούν  είναι:  «Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού» του Θ. Αγγελόπουλου ,   «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη και η ταινία   του Βρετανού σκηνοθέτη Michael Winterbottom   “IN THIS WORLD”.

Οι Έλληνες κινηματογραφιστές ασχολούνται με τη μετανάστευση σε μία χώρα που έχει δημιουργήσει πρόσφυγες και έχει δεχθεί»  τόνισε η κα Στάθη.  « Σκοπός είναι  να μπορέσουν να συνδεθούν τα προβλήματα  με την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και πως ένα καλλιτεχνικό έργο όπως μία ταινία κινηματογράφου , μπορεί να μας δώσει ερμηνείες και λύσεις σήμερα»..


Στην προβολή των ταινιών  προσκλήθηκαν και θα παραβρεθούν  οι εν ζωή σκηνοθέτες και συνεργάτες τους.