Ημερίδα «Λήμνος: Η αναπτυξιακή δυναμική της»- Η Λήμνος πάντα πρωτοπόρα ενώ η Λέσβος ασχολείται με τα ταξίδια και τις επισκέψεις

Για ακόμα μια φόρα η Λήμνος είναι πρωτοπόρα σε τέτοια θέματα όπως η ημερίδα που διοργάνωσε με θέμα «Λήμνος: Η παραγωγική δυναμική της- Με την πείρα του παρελθόντος οραματιζόμαστε τη Λήμνο του μέλλοντος».


Η Λέσβος πλέον το μόνο που κάνει είναι να ασχολείται με τα ταξίδια του Δήμαρχου σε όλο τον κόσμο αλλά φυσικά και με τις επισκέψεις διαφόρων που παρελαύνουν εδώ στο νησί μας…

Αναλυτικά η ενημέρωση για την ενδιαφέρουσα ημερίδα από το Δήμο Λήμνου:

Με μεγάλο ενδιαφέρον παραγωγοί, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι φορέων και απλοί κάτοικοι της Λήμνου παρακολούθησαν την ημερίδα που διοργάνωσαν ο Δήμος Λήμνου και η Αναπτυξιακή Εταιρία Λήμνου την Τετάρτη 20 Απριλίου, με θέμα: «Λήμνος: Η παραγωγική δυναμική της- Με την πείρα του παρελθόντος οραματιζόμαστε τη Λήμνο του μέλλοντος».

Στόχος, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης είναι να βάλουμε τις βάσεις και να δημιουργήσουμε ένα όραμα για το νησί μας, ξεκινώντας από τον πρωτογενή τομέα. Έναν πρωτογενή τομέα ο οποίος θα συνδυάζεται άριστα με όλα τα υπόλοιπα πολιτισμικά χαρακτηριστικά που έχει και μπορεί να παρουσιάσει ο τόπος μας, με όλες τις ομορφιές και τις παραδόσεις που έχουμε στο νησί μας και να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο «πακέτο».

Η πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρίας Λήμνου κ. Φωτεινή Στεφανιδάκη ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η σκέψη μας είναι ότι σε αυτόν τον τόπο όπου έχουν γίνει πολλές συζητήσεις, υπάρχει ανάγκη να λάβουμε και αποφάσεις για ένα πρόγραμμα που θα εφαρμόσουμε για τα επόμενα χρόνια και του οποίου την εφαρμογή θα παρακολουθούμε συστηματικά. Στο πλαίσιο αυτό, εμείς θα λειτουργήσουμε σαν μια ομπρέλα υπό την οποία θα μπουν οι μικροί παραγωγοί και επιχειρηματίες».

Ο τέως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, επίτιμος καθηγητής ΑΠΘ και επίτιμος ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), στην ομιλία του με τίτλο: «Μετατρέποντας την παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου μας σε στρατηγικό πλεονέκτημα ανάπτυξης», τόνισε ότι: «Στους πυλώνες ανάπτυξης ενός τόπου όπως είναι η γεωργία, ο τουρισμός, οι μεταφορές, πρέπει να ενσωματώσουμε τον πιο γιγάντιο πυλώνα που είναι η μακραίωνη παράδοση και ο πολιτισμός μας και ιδιαίτερα ο διατροφικός μας πολιτισμός. Αυτός ενσωματώνει μια γιγάντια σοφία ορθών διατροφικών πρακτικών, συνυφασμένων με τα παραγωγικά συστήματα του τόπου και με την προστασία της υγείας και την πρόληψη ασθενειών, χαρακτηριστικά που δίνουν προστιθέμενη αξία στα παραγόμενα γεωργικά μας προϊόντα, γεγονός το οποίο αποτελεί σήμερα το πρώτο ζητούμενο. Με το πνεύμα αυτό η διασύνδεση της γεωργίας με τον τουρισμό, δίνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στην ανάπτυξη του τουριστικού μας ρεύματος.

Διατροφικά πρότυπα στη διάρκεια των νηστειών, οι φυτοφάγοι των μοναστηριών είναι η ευκαιρία να πούμε στο διεθνές κίνημα των vegeterians ότι σ΄ αυτό τον τόπο στα ξενοδοχεία, στα εστιατόρια, ακόμη και στα πλοία, θα βρείτε μια φυτοφαγική διατροφή αποδεδειγμένα αποτελεσματική για χιλιάδες χρόνια.

Ο πρώην υπουργός στη συνέχεια έδωσε παραδείγματα στοχευμένων ενεργειών προς συγκεκριμένους καταναλωτές με συγκεκριμένες ανάγκες διατροφής και υπογράμμισε ότι οι Αγροτοδιατροφικές Συμπράξεις Καινοτομίας αποσκοπούν σ΄ αυτό ακριβώς.

Τέλος, παρουσίασε τις μεγάλες προοπτικές για καλλιέργειες όπως σουσάμι και λαχανικά για τη δημιουργία τουρσί, αμύγδαλα, σιτάρι με χαμηλή γλουτένη.

Ο οικονομολόγος, δημοσιογράφος με εξειδίκευση στα τρόφιμα και στο κρασί κ. Τριαντάφυλλος Πετκανόπουλος, μιλώντας με θέμα: «Αναζητώντας την μεγάλη ιδέα για τη Λήμνο», έθεσε το ζήτημα του προβληματισμού, το οποίο δεν είναι άλλο από την ανάγκη να γίνει πιο μεγάλη η Λήμνος οικονομικά, κάτι που θα προσδώσει στους κατοίκους εισόδημα, απασχόληση και ευημερία. Αναρωτώμενος πώς μπορεί να γίνει αυτό, τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλα αναξιοποίητα ακόμη πλεονεκτήματα στον αγροτοδιατροφικό τομέα σε συνδυασμό και με τον τουρισμό. Ταυτόχρονα διαπίστωσε έλλειμμα ενημέρωσης του κοινού της Ελλάδας, καταναλωτών μα και ειδικών, για την  τεράστια ποιότητα και αξία των λημνιακών προϊόντων, έλλειψη η οποία τεκμηριώνεται από την έκπληξη που αυτοί νιώθουν όταν έρχονται στη Λήμνο και τα δοκιμάζουν.

Τόνισε επίσης ότι για να μεγαλώσει οικονομικά η Λήμνος απαραίτητη προϋπόθεση είναι να λειτουργήσουν οι τοπικές κοινωνίες με διαφορετικό τρόπο από το παρελθόν, σκεφτόμενες με βάση το διεθνές περιβάλλον και βέβαια εφαρμόζοντας πια συγκεκριμένα  στρατηγικά σχέδια.

Εκτίμησε ότι η Λήμνος είναι στην ουσία ένα ‘Αγρόκτημα ριγμένο στο μέσο του πελάγους’ και αυτό είναι το δυνατό της σημείο, και εντόπισε ότι το νησί, χάρις στην παραγωγή του, είναι μέσα σε όλες τις σύγχρονες διεθνείς διατροφικές τάσεις όπως είναι τα ‘καθαρά προϊόντα’ (απαλλαγμένα από κάθε αρνητικό συστατικό όπως συντηρητικά, πρόσθετα, τρανς λιπαρά, γλουταμινικά, μεγάλες ποσότητες αλατιού και ζάχαρης κλπ), τα προϊόντα για υγιεινή ή φυτοφαγική διατροφή, τα προϊόντα που προτιμούν όσοι ανήκουν σε κινήματα, πράσινων καταναλωτών, ηθικών καταναλωτών και βέβαια καλύπτει  πλήρως τις ανάγκες των παραδοσιακών καταναλωτών (εκείνων που προτιμούν τα παραδοσιακά προϊόντα, αφιερώνουν χρόνο, μαγειρεύουν κλπ) και των Gourmet καταναλωτών. Όλα αυτά κάνουν τη Λήμνο να ‘παίζει’ δυνατά και σε κάθε μορφή γαστρονομικού τουρισμού.

Ο κ. Πετκανόπουλος κατέληξε προτρέποντας τους Λημνιούς να αναζητήσουν πλέον μια Μεγάλη Ιδέα για τη Λήμνο του Μέλλοντος.

Ο σύμβουλος εξαγωγών, πρώην γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και ιδιοκτήτης της εταιρίας GlobalGreece, κ. Μπάμπης Φιλαδαρλής, μιλώντας με Θέμα: ‘Η ανάγκη της Εξωστρέφειας ακόμη και για τις επιχειρήσεις ενός μικρού τόπου’, ανέφερε ότι: «Το διεθνές περιβάλλον δημιουργεί πολλές ευκαιρίες για όλες τις επιχειρήσεις ακόμη και για εκείνες ενός μικρού νησιού. Στη διεθνή αγορά και περισσότερο  στον κλάδο των τροφίμων, είπε, υπάρχει ζήτηση για εξειδικευμένα προϊόντα, με ιδιαίτερα και μοναδικά χαρακτηριστικά τα οποία μπορεί να παράξει και να προωθήσει διεθνώς η Λήμνος. Η ανάπτυξη στις διεθνείς αγορές όμως απαιτεί σοβαρή προετοιμασία, συνεργασία πολλών ομάδων παραγωγών και φορέων. Η στόχευση πρέπει να γίνει σε προϊόντα προστιθεμένης αξίας, άρα και υψηλής τιμής, καθώς και στη δημιουργία μιας ταυτότητας στη βάση: υγεία – νοστιμιά – φυσικά χαρακτηριστικά -  υγιεινός τρόπος ζωής».

Ο κ. Χρήστος Χέλμης, Creative Director και ιδιοκτήτης της εταιρίας Colibri branding & design, τόνισε ότι: «Για να φτιάξεις την εικόνα σου δεν αρκεί ένα λογότυπο αλλά χρειάζεται η χάραξη μιας στρατηγικής και η επιμονή σου να την υλοποιήσεις στο μήκος του χρόνου. Ό,τι ισχύει για τους τουριστικούς προορισμούς ισχύει και για τα προϊόντα, συνέχισε. Για να κάνεις ένα σωστό Baraning πρέπει να λάβεις αποφάσεις θυσιάζοντας κάποια δεδομένα τα οποία θεωρείς ότι είναι πλεονεκτήματα».

Ο κ. Χέλμης, έχοντας εκπονήσει τα Destination Branding πόλεων όπως η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και η Νάουσα και έχοντας μελετήσει προς τούτο τις δυνατότητες δεκάδων τόπων, παρουσίασε οπτικά δυνατότητες του νησιού σε σύγκριση με άλλα μέρη, αντίστοιχης φυσιογνωμίας και μεγέθους. Παρουσίασε όμως και τις αδυναμίες της Λήμνου μέσα από τον πολύ χαμηλό αναρτήσεων για το νησί στο Google και πάλι σε σύγκριση με αντίστοιχους ελληνικούς και διεθνείς προορισμούς.

Τέλος, μία ιδιαίτερη στιγμή κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ήταν όταν ο καθηγητής και τέως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Τσαυτάρης και ο Δήμαρχος κ. Μαρινάκης βράβευσαν τον γεωπόνο κ. Αθανάσιο Κουντουρά, για την τεράστια συνεισφορά του στη συγκρότηση του παραγωγικού τομέα της Λήμνου.

‘Λήμνος: Η παραγωγική δυναμική της’

Με την πείρα του παρελθόντος οραματιζόμαστε τη Λήμνο του μέλλοντος.
Κινηματοθέατρο Μαρούλα, Τετάρτη 20 Απριλίου 2016
Ώρα έναρξης: 19.00’

Πρόγραμμα Ημερίδας

Χαιρετισμοί

Τιμητική βράβευση Γεωπόνου κ. Αθανασίου Κουντουρά

‘Μετατρέποντας την παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου μας σε στρατηγικό πλεονέκτημα ανάπτυξης’
Αθανάσιος Τσαυτάρης, καθηγητής ΑΠΘ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης,
Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ)

‘To Branding ως εργαλείο Στρατηγικής ενός τόπου’
Χρήστος Χέλμης, Creative Director & Copywriter - Colibri branding & design

‘Αναζητώντας την μεγάλη ιδέα για τη Λήμνο’
Τριαντάφυλλος Πετκανόπουλος, Οικονομολόγος, δημοσιογράφος εξειδ. σε κρασί & τρόφιμα, σύμβουλος επιχειρήσεων τροφίμων

‘Η ανάγκη της Εξωστρέφειας ακόμη και για τις επιχειρήσεις ενός μικρού τόπου’
Μπάμπης Φιλαδαρλής, MBA, DipM, MIEx. σύμβουλος εξαγωγών, GlobalGreece


Ερωτήσεις - Συζήτηση