Κλιμάκιο της Ένωσης Νοσηλευτών στο ΠΕΔΥ, στο Νοσοκομείο και Μόρια Μυτιλήνης

Τις υγειονομικές ανάγκες στο νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο», στη μονάδα του ΠΕΔΥ και στο Κέντρο Κράτησης Προσφύγων στη Μόρια, όπως διαμορφώνονται από την επίδραση του προσφυγικού προβλήματος, κατέγραψε κλιμάκιο της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) που επισκέφθηκε το νησί, πριν από μερικές ημέρες.


Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου του 1ου Περιφερειακού Τμήματος Αττικής & Νήσων Αιγαίου της ΕΝΕ και του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Διοίκησης, συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου Μυτιλήνης, τη διευθύντρια και τις προϊστάμενες Νοσηλευτικών Τομέων, τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου και συζήτησαν αναλυτικά για τα προβλήματα και τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν από τον Μάιο του 2015 έως σήμερα, όπως, επιπλέον φόρτο εργασίας από την αυξανόμενη ροή προσφύγων, έλλειψη προσωπικού, δυσκολία επικοινωνίας, έλλειψη μεταφραστών, διαφορετική κουλτούρα κλπ. καθώς και αυξημένες υγειονομικές ανάγκες.

Στη μονάδα υγείας του ΠΕΔΥ, το κλιμάκιο συναντήθηκε με τον διευθυντή ιατρό, την προϊσταμένη και τις νοσηλεύτριες και ενημερώθηκε τόσο για τα λειτουργικά προβλήματα της μονάδας, όπως η έλλειψη μαστογράφου, όσο και για το οξύ πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, που εμποδίζει την ανάπτυξη αναγκαίων υπηρεσιών, όπως είναι η Κατ’ οίκον Νοσηλεία. Επισημάνθηκε δε, η μη καταβολή δεδουλευμένων υπερωριών των νοσηλευτών από το Σεπτέμβριο του 2015.

Στο Κέντρο Κράτησης Προσφύγων στη Μόρια, με τη βοήθεια και τη συνοδεία των Γιατρών του Κόσμου, το κλιμάκιο επισκέφθηκε όλους τους χώρους περίθαλψης των προσφύγων και ενημερώθηκε για τις υγειονομικές ανάγκες (πχ. απουσία εμβολιασμών) και τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Βρέφη, ασυνόδευτα παιδιά και ενήλικες, εγκλωβισμένοι σε ένα χώρο, χωρίς προοπτική και ελπίδα, έχουν μοναδική στήριξη από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, που προσπαθεί να ανταποκριθεί με ψυχραιμία και επαγγελματισμό στη διασφάλιση των υγειονομικών αναγκών.


Το Διοικητικό Συμβούλιο του 1ου ΠΤ της ΕΝΕ, εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του νησιού, που καθημερινά δίνει το δικό του αγώνα, για να ανταποκριθεί στις πρωτόγνωρες καταστάσεις του προσφυγικού προβλήματος, όπου μέσα στο απαράδεκτο καθεστώς του εγκλεισμού των προσφύγων, τα προβλήματα αναπόφευκτα διογκώνονται και καλεί την Πολιτεία να συμβάλει άμεσα και αποτελεσματικά στην επίλυση των υγειονομικών αναγκών που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες δομές υγείας Μυτιλήνης, ώστε να διασφαλιστεί η Δημόσια Υγεία όλου του πληθυσμού.