Προγράμματα εκπαίδευσης προσφύγων αποφάσισαν οι Πρυτάνεις από την Μυτιλήνη και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Προγράμματα εκπαίδευσης προσφύγων αποφάσισαν οι Πρυτάνεις 


Την από κοινού ενεργοποίηση των Πανεπιστημίων της χώρας για τη δημιουργία προγραμμάτων εκπαίδευσης για διάφορες κατηγορίες προσφυγικού πληθυσμού και άλλες ανάλογες δράσεις, αποφάσισε ομόφωνα σε ψήφισμά της η έκτακτη σύνοδος των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου.

Οι πρυτάνεις στη διάρκεια της Συνόδου παρουσίασαν τις προτάσεις τους για τα πεδία δράσης που το κάθε Πανεπιστήμιο μπορεί να αναλάβει ή εκπονεί ήδη για την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν στην εκπαίδευση πληθυσμού προσφύγων, στην ενσωμάτωσή τους  στον ευρωπαϊκό πολιτισμό ή άλλες δράσεις για την αντιμετώπιση ζητημάτων που δημιουργούνται από την προσφυγική κρίση.

Αρωγός στην προσπάθεια αυτή το υπουργείο Παιδείας που βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με την ακαδημαϊκή κοινότητα για το σκοπό αυτό. Όπως είπε στο σταθμό Αιγίου της ΕΡΤ η κ. Αναγνωστοπούλου, «το υπουργείο μπορεί να προχωρήσει και σε νομοθετικές ρυθμίσεις όχι μόνο να διαμορφώσει τα κριτήρια που πρέπει να έχει  ένας φοιτητής είτε για να ενταχθεί στην ακαδημαϊκή κοινότητα είτε να αποκτήσει ένα διαβατήριο φοιτητή για να προχωρήσει σε άλλη χώρα, αλλά και για να βάλει τα κριτήρια συντονισμού των πανεπιστημίων μεταξύ τους. Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες στο θέμα του προσφυγικού, όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Παράλληλα με την τεράστια τεχνογνωσία που έχουν να δώσουν πρέπει να είναι η ηγετική ομάδα από αυτό που θα προκύψει από τα πανεπιστήμια της Ευρώπης».

Ο προεδρεύων της έκτακτης συνόδου πρυτάνεων, Πρύτανης του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Πετράκος τόνισε ότι «ήδη πολλά πανεπιστήμια αναλαμβάνουν διάφορες πρωτοβουλίες , σε ανθρωπιστική κυρίως βάση, για την αντιμετώπιση ζητημάτων που προκύπτουν από την προσφυγική κρίση. Το ζήτημα όμως που μπαίνει είναι μακροπρόθεσμο και έχει να κάνει με την μερίδα του πληθυσμού που θα μείνει στη χώρα. Θα πρέπει οπωσδήποτε να ενταχθούν σε εκπαιδευτικές δομές και υπάρχουν πολλές προτάσεις για το πως μπορούμε να συνεχίσουμε όπως υπάρχει και η βούληση του υπουργείου Παιδείας για το πως μπορεί να συμβάλλει σ' αυτή την κατεύθυνση. Θα καταφέρουμε να επεξεργαστούμε ένα κοινό σχέδιο για να συμβάλλουμε στην εκπαίδευση αυτών των ανθρώπων».

Ο οικοδεσπότης πρύτανης του πανεπιστημίου Αιγαίου Στέφανος Γκρίτζαλης , τόνισε ότι «ο ρόλος των ελληνικών πανεπιστημίων σχετίζεται με την εκπαίδευση και κατάρτιση  των ανθρώπων αυτών, για το διάστημα που θα να μείνουν στην  Ελλάδα αλλά και με  το πως μπορούμε  να τους βοηθήσουμε στην προσπάθεια ένταξής τους  και της  αντίληψης για  την παράλληλη  πολιτισμική λειτουργία διαφορετικών πληθυσμών. Η συζήτηση γίνεται στη βάση της συνδρομής όλων των πανεπιστημίων,  το κάθε ένα με τις δυνατότητές του, να υποστηρίξει σ' αυτό το πλαίσιο, τον προσφυγικό πληθυσμό όπου έχει κατανεμηθεί ανά την Ελλάδα».

Στη σύνοδο συμμετείχε και η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου. Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου στην Έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων για το προσφυγικό- μεταναστευτικό που πραγματοποιείται στη Μυτιλήνη απηύθυνε χαιρετισμό.

Η Περιφερειάρχης είπε ότι το προσφυγικό ζήτημα βρίσκεται σε μια φάση κορύφωσης των δυσκολιών που το συνοδεύουν, αλλά η τοπική κοινωνία και οι τοπικές αρχές το προσεγγίζουν με ευαισθησία, κατανόηση και υποστήριξη. Η Περιφέρεια, ειδικότερα, από την πρώτη στιγμή έκανε και κάνει ό,τι μπορεί εξαντλώντας αρμοδιότητες και δυνατότητες. 

Στέκεται υποστηρικτικά στους ανθρώπους αυτούς και συνεχίζει με το ίδιο κριτήριο και το ίδιο πνεύμα.

Τόνισε, ωστόσο, ότι η Περιφέρεια έχει την απόλυτη ανάγκη της υποστήριξης από την Πολιτεία: «Το προσφυγικό ζήτημα μας υπερβαίνει.

Γι’ αυτό και επιμένω και θα επιμείνω. Χρειαζόμαστε την υποστήριξη της Πολιτείας για να αντιμετωπίσουμε τα ποικίλα και δύσκολα προβλήματα, που συνακόλουθα δημιουργούνται από το μεγάλο αυτό ζήτημα. Εννοώ για παράδειγμα την τοπική οικονομία. Αναφέρομαι στον τουρισμό -έχουμε μπροστά μας τουριστική περίοδο- πηγή εισοδήματος και επιβίωσης για χιλιάδες συμπολίτες μας».

Η Περιφερειάρχης είπε ότι η παρουσία των Πρυτάνεων στο νησί της Λέσβου εκτός από το συμβολισμό της, είναι μια πράξη υποστήριξης: «Πιστεύουμε ότι το προσφυγικό ζήτημα έχει πλευρές που διαφεύγουν από την επικαιρότητα, που δε γίνονται αντικείμενο συζήτησης, που δεν είναι ορατές με την πρώτη ματιά. Γι’ αυτό και οι πνευματικοί άνθρωποι, ο πνευματικός κόσμος, η πανεπιστημιακή κοινότητα έχουν πολλά να προσφέρουν στο σύνθετο αυτό μέτωπο.

Η γνώση και οι δυνατότητές σας είναι για μας ένα όπλο.

Είμαι βέβαιη ότι γνωρίζοντας εδώ επιτόπια το ζήτημα, θα σταθείτε συμπαραστάτες στην προσπάθεια που η τοπική κοινωνία όλο αυτό τον καιρό κάνει, για να σταθεί στο ύψος της ανάγκης για ένα πρόβλημα που όπως σημείωσα ήδη την υπερβαίνει».

Το ψήφισμα

Αναλυτικά το ομόφωνο ψήφισμα της έκτακτης συνόδου πρυτάνεων στη Μυτιλήνη για το προσφυγικό έχει ως εξής:

«Η Έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη, το Σάββατο 2 Απριλίου 2016, με τη συμμετοχή της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας, καθ. Σ. Αναγνωστοπούλου, εστίασε στις δυνατότητες περαιτέρω δραστηριοποίησης των Πανεπιστημίων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και την ενίσχυση των προσφύγων.

Καταγράφηκε  η επί πολλούς μήνες και σε εξέλιξη ευρισκόμενη παρέμβαση  όλων των Πανεπιστημίων της χώρας για συμμετοχή και προσφορά με εθελοντικές δράσεις εκπαιδευτικού, ερευνητικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα, ενεργοποιώντας το σύνολο του προσωπικού  και τους φοιτητές των Ιδρυμάτων.

Κοινή προσέγγιση αποτελεί το γεγονός ότι, πέρα από την ανάγκη κάλυψης πρωταρχικών αναγκών ασφαλούς διαμονής και διαβίωσης των προσφύγων, κεντρική είναι η ανάγκη για εκπαίδευση, κατάρτιση και εν γένει υποστήριξη, με σεβασμό και αποδοχή της πολιτισμικής ετερότητας.


Αποφασίστηκε η συστηματική ενεργοποίηση, από κοινού, των Ελληνικών Πανεπιστημίων σε συνεργασία και με την υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να γίνει δυνατή η δημιουργία προγραμμάτων τυπικής, άτυπης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για διάφορες κατηγορίες προσφυγικού πληθυσμού, η παροχή προγραμμάτων γλωσσικής προετοιμασίας και δράσεις ανάλογου χαρακτήρα».