Μελετώντας τη Γεωποικιλότητα και τη Βιοποικιλότητα στο Γεωπάρκο Λέσβου - Εκπαιδευτική επίσκεψη φοιτητών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου

Μια ακόμη εκπαιδευτική επίσκεψη πεδίου στη Λέσβο πραγματοποιεί ομάδα φοιτητών του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου από την Αγγλία, γεγονός που υπογραμμίζει ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο τη σημασία της προβολής της Λέσβου ως προορισμού εκπαίδευσης.


Επισκέφτηκαν το Απολιθωμένο Δάσος και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και ενημερώθηκαν για τη σημασία και τις προσπάθειες ανάδειξης του Απολιθωμένου Δάσους, των γεωλογικών μνημείων και του φυσικού περιβάλλοντος της Λέσβου και για την ανακήρυξη της Λέσβου από την UNESCO  ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο.  Ενημερώθηκαν επίσης για τους στοιχεία της έρευνας για την γεωποικιλότητα και βιοποικιλότητα της Λέσβου.

Υπεύθυνοι του προγράμματος επίσκεψης στη Λέσβο είναι οι Καθηγητές Χρόνης Τζεδάκης και Μark Maslin του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Τους φοιτητές ενημέρωσε ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Πρόκειται για μια εκπαιδευτική επίσκεψη που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια συστηματικά και αποδεικνύει τις δυνατότητες που δημιουργούνται από την συνεργασία με τα ξένα Πανεπιστήμια που συστηματικά καλλιεργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας προκειμένου να καθιερωθεί το Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου ως πρότυπος προορισμός εκπαίδευσης για φοιτητές Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων.

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου επισκέφτηκαν αρχικά το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους, όπου γνώρισαν τα μοναδικά απολιθώματα και συζήτησαν για τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους και τους επάλληλους ορίζοντες απολίθωσης που προκάλεσαν οι διαδοχικές ηφαιστειακές εκρήξεις που έγιναν στη Λέσβο την περίοδο πριν από 19 έως 16 εκατομμύρια χρόνια. Περιηγήθηκαν στις απολιθωματοφόρες θέσεις  και παρατήρησαν τους ιστάμενους και κατακείμενους απολιθωμένους κορμούς που πιστοποιούν την αυτοχθονία του Απολιθωμένου Δάσους, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες ανασκαφής και συντήρησης των απολιθωμάτων.

Ακολούθησε ενημέρωση των φοιτητών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου παρουσιάσθηκαν  τα επιστημονικά δεδομένα που προκύπτουν από τη μελέτη των απολιθωμάτων για την παλαιογεωγραφική εξέλιξη του Αιγαίου καθώς και  τα γεωλογικά μνημεία και οι γεώτοποι του Γεωπάρκου Λέσβου. Οι φοιτητές περιηγήθηκαν  στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και γνώρισαν τα σημαντικά εκθέματα.

Οι φοιτητές δήλωσαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την επίσκεψη και εντυπωσιασμένοι από τη γνωριμία τους με το Απολιθωμένο Δάσος και τα γεωλογικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου.


Η συστηματική αξιοποίηση της αναγνώρισης του Γεωπάρκου Λέσβου από την UNESCO αποτελεί ένα παγκόσμιο σήμα ποιότητας και μπορεί να δημιουργήσει πολύ σημαντικά αποτελέσματα για την τοπική οικονομία και προβολή ιδιαίτερα στην δύσκολη συγκυρία που διανύουμε.