Νέα προβλήματα από τη λειτουργία των βιολογικού της Καλλονής (βίντεο, φωτο)

Νέα προβλήματα από τη λειτουργία των βιολογικού της Καλλονής


H Πολιτική Κίνηση Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων έγινε για μία ακόμη φορά αποδέκτης καταγγελιών για την προβληματική λειτουργία του βιολογικού της Καλλονής. Για το ζήτημα αυτό οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν κάνει επανειλημμένες παρεμβάσεις τα τελευταία χρόνια αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια πρόοδος. Με επιστολή τους στο Δήμαρχο Λέσβου και τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της και να φροντίσει για την ορθή λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας υγρών αποβλήτων σε όλο το νησί της Λέσβου.

Όπως είναι φαίνεται στις φωτογραφίες και το βίντεο είναι εμφανές ότι δεν λειτουργεί σωστά η Μονάδα Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων της Καλλονής και υγρά απόβλητα (?) διοχετεύονται ελεύθερα έξω από τη μονάδα στον παρακείμενο χώρο.

Ανάλογα προβλήματα έχουν καταγγελθεί και τα προηγούμενα χρόνια αλλά παρόλες τις υποσχέσεις που έχει δώσει η νυν αλλά και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είναι προφανές ότι ακόμα υπάρχουν προβλήματα λειτουργίας στις μονάδες εξεργασίας υγρών λυμάτων του νησιού μας. Το καλοκαίρι έρχεται, η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει με τις πρώτες αφίξεις των birdwatchers και παρόλαυτα λύση στο πρόβλημα δεν έχει βρεθεί. Οι μονάδες δεν μπορούν να λειτουργούν μόνες τους και στον αυτόματο πιλότο.

Ο υγρότοποι του Κόλπου της Καλλονής αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πόρους του οικολογικού κεφαλαίου της Λέσβου. Οι παράλιες περιοχές περιμετρικά του Κόλπου αποτελούν ένα ενιαίο οικολογικό σύστημα, καθώς στην περιοχή υπάρχει ένα μωσαϊκό αλιπέδων αλυκών, εκβολών μικρών ποταμών και χείμαρρων, καλαμιώνων, πευκοδάσους και ελαιώνων. Έτσι οι σχηματιζόμενοι υγρότοποι χρησιμεύουν ως καταφύγιο και τόπος αναπαραγωγής πολυάριθμων σπάνιων και προστατευόμενων ειδών πουλιών.

Ο Μιχάλης Μπάκας, συντονιστής της ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων, έκανε την παρακάτω δήλωση: «Τις ημέρες αυτές εκατοντάδες επισκέπτες θα αρχίσουν να επισκέπτονται τη Λέσβο για να απολαύσουν το φυσικό περιβάλλον του νησιού και λίγα μόλις μέτρα από το παρατηρητήριο ορνιθοπανίδας, στην καρδιά της περιοχής Νατούρα θα «απολαύσουν» αυτό το τραγικό θέαμα. Είναι κρίμα και άδικο για το φυσικό περιβάλλον του νησιού μας να αντιμετωπίζουμε και πάλι τέτοια ζητήματα. Έχουμε κάνει δεκάδες παρεμβάσεις για τα προβλήματα αυτά και δυστυχώς βλέπουμε να μην υπάρχει πρόοδος Δεν μπορούμε και εμείς από την πλευρά μας να εξηγήσουμε στους επισκέπτες του νησιού μας την αδιαφορία των τοπικών “αρχόντων” για το περιβάλλον. Ο οικοτουρισμός στο νησί μας αναπτύσσεται με πρωτοβουλία λίγων ιδιωτών και θα μπορούσε να αποτελέσει αναπτυξιακή ανάσα για τον τόπο σε περίοδο κρίσης, προσελκύοντας επισκέπτες εκτός τουριστικής σεζόν. Όπως έχω δηλώσει και παλαιότερα η μόνη άλλη εναλλακτική λύση θα ήταν να δοθεί το δικαίωμα ψήφου στα πουλιά και τα ψάρια του τόπου μας. Ίσως τότε οι τοπικοί μας “άρχοντες” να ασχοληθούν μαζί τους και πιο σοβαρά και επιτέλους να ενσκήψουν στα περιβαλλοντικά προβλήματα του νησιού μας.”

ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων