Ξεκίνησαν ξημερώματα οι επαναπροωθησεις μεταναστών προς την Τουρκία από την Μυτιλήνη με ισχυρά μέτρα ασφαλείας (ΦΩΤΟ)

Από τα ξημερώματα ξεκίνησε από τη Λέσβο η επαναπροώθηση προς την Τουρκία των πρώτων μεταναστών και προσφύγων βάσει της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας.


Η διαδικασία ξεκίνησε στη Λέσβο από τις έξι το πρωί, παρά το γεγονός ότι ήταν προγραμματισμένη για αργότερα.

Στην Τουρκία είδη έχουν επαναπροωθηθει 136 άτομα κυρίως από το Πακιστάν και τις Αφρικανικές χώρες.

Από τα ξημερώματα με πέντε λεωφορεία μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από το Hot spot της Μοριας στο λιμάνι της Μυτιλήνης και άρχισαν να επιβιβάζονται στα πλοία.

Να σημειώσουμε ότι άνδρες των ΜΑΤ από την Frontex και την Γαλλία με πλήρη εξάρτηση συνόδευαν τους μετανάστες εν πλω.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι μεγάλα διεθνή δίκτυα διέκοψαν το πρόγραμμά τους και μετέδωσαν τις εικόνες από τη Μυτιλήνη με τη μεταφορά των πρώτων προσφύγων και μεταναστών προς την Τουρκία.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες με τους μετανάστες να συνοδεύονται ο καθένας και από έναν άνδρα του FRONTEX στο καράβι. Οι ξένοι αστυνομικοί θα συνοδεύσουν κάθε μετανάστη και θα τον παραδώσουν στην Τουρκία, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία για το προσφυγικό.

Η δύναμη της αστυνομίας είναι πάντως ισχυρή. Το σημείο του λιμανιού απ' ό που γίνεται η επιβίβαση στα τουρκικά πλοία είναι αποκλεισμένο.


Η όλη διαδικασία έγινε παρουσία ισχυρής δύναμης της αστυνομίας χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Πριν λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η διαμαρτυρία εθελοντικών οργανώσεων και φορέων που αντιδρούν στο σχέδιο επαναπροώθησης.

Εκατοντάδες εθελοντές και αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες διαδήλωσαν για «ανοιχτά σύνορα» και για την «μην επαναπροωθηση μεταναστών στην Τουρκία»

Γύρω από τον περίφρακτο χώρο του λιμανιού έχουν μαζευτεί εκατοντάδες τηλεοπτικά δίκτυα από όλο τον κόσμο, χαρακτηριστικό της έκτασης που έχει πάρει το μεταναστευτικό είναι ότι στην Λέσβο έχει φθάσει μέχρι και κανάλι από την Κίνα.

Δείτε τις αποκλειστικές φωτο του Lesvospost.com και το αποκλειστικό βίντεο