Διευκρινήσεις για την συνέντευξη στην Daily Mail- Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος θα μπορούσε να φιλοξενήσει εως και 20.000 μετανάστες

Σχετικά με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, το οποίο αναπαράγεται σήμερα Τρίτη 22 Μαρτίου 2016 σε τοπικά αλλά και εθνικά μέσα ενημέρωσης, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

Ο Δήμαρχος Λέσβου, ουδέποτε έχει δηλώσει συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων ως ανώτατο όριο φιλοξενίας ή πιθανό ανώτατο όριο. Αντίθετα, σε κάθε ευκαιρία και σε όλους τους τόνους αναφέρει ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε εξέλιξη με μόνο στόχο να αποφύγουμε τις επικίνδυνες καταστάσεις που ζήσαμε το προηγούμενο καλοκαίρι. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε έγιναν τα έργα επέκτασης του Δημοτικού Κέντρου Φιλοξενίας στην περιοχή Καρά Τεπέ, καθώς επίσης και οι χώροι πρώτης υποδοχής στην περιοχή της Συκαμιάς και του Μανταμάδου. 

Η συγκεκριμένη αναφορά περί δυνατότητας φιλοξενίας 20.000 προσφύγων στο νησί, δεν έχει γίνει σε αυτό το πλαίσιο και με το συγκεκριμένο νόημα και η δημοσίευσή της, πιθανότατα, οφείλεται σε παρανόηση του νοήματος της μεταφράστριας της αποστολής, καθώς ο κ. Γαληνός πραγματοποιεί τις συνεντεύξεις του στα Ελληνικά. Ο κ. Γαληνός, αναφέρθηκε στην αναλογία φιλοξενίας που έχει το νησί της Λέσβου με το κράτος της Μ. Βρετανίας, η οποία έχει ανακοινώσει την αποδοχή 20.000 προσφύγων σε διάρκεια 5 ετών, ενώ η Λέσβος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε, με την βοήθεια της Ε.Ε, να φιλοξενήσει ίσως και 20.000. 

Σημειώνουμε ότι, διευκρινιστική  δήλωση έχει ήδη αποσταλεί στην εφημερίδα.


Μετά από επικοινωνία του LesvosPost.com με τον Δήμο Λέσβου, μας ενημέρωσαν ότι στην συνέντευξη δεν ήταν ο σύμβουλος του Δημάρχου Λέσβου κ Ανδριωτης αλλά μόνο η υπάλληλος-ανταποκρίτρια της Daily Mail η οποία και έκανε την μετάφραση για λο/σμο της εφημερίδας, βγάζοντας προς τα έξω άλλο νόημα από αυτά που ήθελα να πει ο Δήμαρχος. Ο Δήμαρχος Λέσβου μετά από «επίθεση-ερώτηση» της δημοσιογράφου σχετικά με την φιλοξενία 20.000 προσφύγων στην Βρετανία, ο Δήμαρχος της δήλωσε ότι και στην Λέσβο αν βρεθούν θέσεις εργασίας από την Ε.Ε θα μπορούσαμε να φιλοξενήσουμε έως και 20.000 και ας είμαστε νησί ενώ η Βρετανία μεγάλη πόλη.  .