Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Οι εθελόντριες της Λέσβου

Συναντιούνται τα πρωινά στη Σκάλα Συκαμιάς, στην ακτή της Βαρειάς και της Κρατήγου, τα μεσημέρια στα Τσαμάκια και το λιμάνι Μυτιλήνης και νωρίς το απόγευμα στη Μόρια και τον Καρά Τεπέ.


Όλες για ένα σκοπό. Να βοηθήσουν κυρίως τα προσφυγόπουλα αλλά και τις γυναίκες και τους άνδρες που φτάνουν σχεδόν πάντα βρεγμένοι στην ακτή, που χρειάζονται ένα στεγνό ρούχο, ένα πιάτο ζεστό φαγητό.

Γυναίκες που μέχρι πριν λίγους μήνες δεν είχαν τίποτα κοινό μεταξύ τους, βρέθηκαν όλες μαζί να προσφέρουν τη βοήθειά τους και κυρίως το ζεστό τους χαμόγελο και τη φροντίδα τους στους πρόσφυγες.

Είναι οι εθελόντριες της Λέσβου, οι γυναίκες της «Αγκαλιάς», της «Συνύπαρξης», της Κοινωνικής Κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος», οι γυναίκες του «Πλέκουμε Αλληλεγγύη στη Μυτιλήνη», αλλά και οι γυναίκες που κατέβηκαν μόνες τους στην ακτή να βοηθήσουν τους πρόσφυγες που έβγαιναν από τις βάρκες.

Πρώτες οι τρεις γιαγιάδες-σύμβολο της Λέσβου, που στα πρόσωπα τους βρήκαμε ξανά τη χαμένη μας ελπίδα, την αγάπη και την αλληλεγγύη.

Ακολούθησαν εκατοντάδες που βρέθηκαν στη «πρώτη γραμμή» για να βοηθήσουν τα «μωρέλια».

Η Νέλλη Χατζηδάκη, της Κίνησης Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», από τις παλιότερες στο εθελοντικό κίνημα, επέλεξε, πολλά κρύα πρωινά του χειμώνα, ν’ αφήσει το ζεστό σπιτικό της και να βγει στην ακτή για να προσφέρει πρωινό στους πρόσφυγες. «Ο εθελοντισμός έχει γίνει για μένα τρόπος ζωής. Θέλω να είμαι εντάξει με τον εαυτό μου, να αισθάνομαι καλά, ότι κάτι προσφέρω» έτσι απλά το περιγράφει. Όπως και οι άλλες γυναίκες της «Συνύπαρξης», η Αθηνά, η Στέλλα, η Ελένη, η Στρατούλα που φροντίζουν εκτός από το πρωινό να δίνουν και στεγνά ρούχα στους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες.

Η Κατερίνα και η Ελένη της «Αγκαλιάς» συνεχίζουν δυναμικά το έργο του παπα-Στρατή, οι Μολυβιάτισσες, οι Μανταμαδιώτισσες, αλλά και άλλες γυναίκες που δρουν μόνες τους, όπως η Νίκη, το «κινητό μαγαζάκι», όπως την αποκαλούν οι άλλοι εθελοντές, που συγκεντρώνει από την ακτή βρεγμένα ρούχα και παπούτσια και τα επιστρέφει φρεσκοπλυμένα και η Ελένη με τον 80χρονο πατέρα της, η Εριφίλη, η Μάρω, η Λουκία η εκπαιδευτικός με το ποδήλατο και οι νηπιαγωγοί, όλες τους καθημερινά με μια μεγάλη αγκαλιά και ένα ζεστό χαμόγελο.

«Τα σκουφάκια μας είναι δώρα καρδιάς πλεγμένα με αγάπη» μας λέει η Όλγα από το δίκτυο «Πλέκουμε Αλληλεγγύη στη Μυτιλήνη». Καθημερινά πλέκει σκουφάκια και κασκόλ για τα προσφυγόπουλα όπως και οι άλλες φίλες της, η Έλπα, η Ελπίδα, η Πέρσα, η Αναστασία, η Λένα, η Στρατούλα, η Μερόπη και η άλλη Αναστασία.

Η 80χρονη Ελένη και η 25χρονη Κωνσταντίνα βρέθηκαν μαζί να μαγειρεύουν για να προσφέρουν ένα πιάτο ζεστό φαγητό. Όπως και οι άλλες εθελόντριες της Κοινωνικής Κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος», η Νατάσα, η Μπέττυ, η Μαρία, η Ραφαέλα, η Ανδρονίκη, η Μίνα, η Βαρβάρα, η Εύα, η Ταξούλα και η Αριάδνη.

Οι εθελόντριες της Λέσβου, έχοντας έντονα αναπτυγμένο το αίσθημα της προσφοράς, στέκονται καθημερινά κοντά στη γυναίκα-πρόσφυγα, κοντά στα προσφυγόπουλα, προσπαθώντας να απαλύνουν τον ψυχικό και σωματικό τους πόνο.

Κάθε πρωί κοιτάζουν την ανατολή και προσεύχονται όλα να γίνουν όπως παλιά, να σταματήσει η κοσμοϊστορική «καταιγίδα», να βγει ο ήλιος για να ζεστάνει τις καρδιές όλων!!


ΠΗΓΗ ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ