ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Ο μικρός Χριστός της Ειδομένης γεννήθηκε στις λάσπες- Σσσσ η Ευρώπη κοιμάται– ΦΩΤΟ ΣΟΚ

Αυτή η φωτογραφία από την Ειδομένη δεν αποτυπώνει απλά το δράμα των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα (κλειστά) σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.


Αυτή η φωτογραφία, που τις τελευταίες ώρες έχει γίνει viral μέσω Facebook και Twitter συμπυκνώνει στα pixel της όλη τη ντροπή της Ευρώπης.

Τη ντροπή που θα έπρεπε να νιώσει όλη η Ευρώπη που καταδικάζει χιλιάδες ανθρώπους να ζουν σε άθλιες συνθήκες, στον βούρκο, στη λασπουριά. Σε σκηνές πάνω στο βρεγμένο χώμα, στο κρύο που περονιάζει τα κόκαλα. Η Ευρώπη ζει στη ζεστασιά και την ασφάλειά της. Και παρακολουθεί απαθής. Σαν ένας άλλος Ηρώδης, βλέπει παιδιά να μαρτυρούν. Γιατί μαρτύριο είναι αυτό που ζουν.

Ο μικρός Χριστός της Ειδομένης, το νεογέννητο που το κάνουν μπάνιο μέσα στις λάσπες με κρύο νερό, είναι μια ακόμη φωτογραφία που θα στοιχειώνει όσους ακόμη έχουν αισθήματα. Όπως στοιχειώνει κι εκείνη η φωτογραφία του νεκρού Αϊλάν τον περασμένο Σεπτέμβριο σε μια παραλία της Αλικαρνασσού. Είπαν ότι εκείνη η φωτογραφία, του δίχρονου αγοριού από τη Συρία που πνίγηκε μαζί με τη μητέρα και τον αδελφό του, θα άλλαζε την Ευρώπη. Φρούδες ελπίδες. 


Μέσα σε αίματα και λάσπες θα γεννηθεί ο καινούριος κόσμος. Κι ούτε από σύνορα θα γνωρίζει, ούτε από φράχτες. Μ'ένα κλάμ...
Δημοσιεύτηκε από Dimitris Gkioulos / Δημήτρης Γκιούλος στις Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016Το νεογέννητο της φωτογραφίας δεν είναι το μοναδικό νεογέννητο της Ειδομένης. Είναι πολλές οι γυναίκες που φτάνουν στα σύνορα σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Τα μέλη των κυβερνητικών οργανώσεων που βρίσκονται εκεί για να φροντίζουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τις μεταφέρουν στα νοσοκομεία της περιοχής για να γεννήσουν με ασφάλεια. Αλλά ο φόβος είναι ο μοναδικός σύντροφος αυτών των γυναικών. Και μόλις γεννήσουν, επιστρέφουν εκεί. Φοβούνται πως ενώ λείπουν, ίσως ανοίξουν τα σύνορα και δεν θα καταφέρουν να περάσουν. Άλλη μια ελπίδα χωρίς αντίκρισμα. Τα σύνορα δεν θα ανοίξουν. Δεν μπορούν να το συνειδητοποιήσουν πως στην Ευρώπη που δεν ζει σε πόλεμο, τα σύνορα είναι κλειστά.

Είναι ίσως, η πιο συγκλονιστική φωτογραφία από την Ειδομένη που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Το θαύμα της γέννησης, το θαύμα της ζωής, μέσα στις λάσπες. Αλλά οι γονείς του, η οικογένειά του, κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Και ελπίζει. Ελπίζει πως θα σύνορα θα ανοίξουν. Πως θα τους αφήσουν να περάσουν προς τη βόρεια Ευρώπη. Εκεί όπου ονειρεύονται να βρουν το δικό τους παράδεισο. Μέχρι να "παγώσει" η κόλαση στη χώρα τους και να μπορέσουν να γυρίσουν στο σπίτι τους.
Ο μικρός Χριστός της Ειδομένης είναι ακόμη πολύ μικρός για να καταλάβει το παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες του. Όπως είναι μικρά για να καταλάβουν και τα άλλα, χιλιάδες, παιδιά της Ειδομένης. Αυτά που ο φωτογραφικός φακός "πιάνει" να παίζουν, να τρέχουν, να γελούν, να κάθονται με τα αδιάβροχά τους ενώ ρίχνει "καρέκλες". Αντέχουν και τη βροχή και την πείνα και το ότι πρέπει να μένουν σε σκηνές που δεν τους προστατεύουν από τίποτα και να περπατούν στις λάσπες.

Κλαίνε, φοβούνται, κοιτάζουν με απορία. Είναι παιδιά. Και μόνο να ελπίζουν μπορούν...

Φωτογραφίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters

Πηγη newsit.gr