Στον «αέρα» η συμφωνία με την Τουρκία - Χιλιάδες μετανάστες εισρέουν στην Ελλάδα - 800 αφίξεις μεσα σε λίγη ώρα στην Λεσβο

Παρέμβαση του ειδικού συντονιστή της Κομισιόν, Μάαρτεν Φερβέι στην Τουρκία ζητεί η Αθήνα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές ροές που είναι αυξημένες και σήμερα, παρά τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής.


Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένονται και πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού με κορυφαίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πιθανόν, η Γερμανίδα Καγκελάριος, σε μία προσπάθεια η Τουρκία να υλοποιήσει τη συμφωνία.

Στη Λέσβο, περιμένουν με ανυπομονησία επιπλέον προσωπικό, όπως έχουν υποσχεθεί οι Βρυξέλλες (4.000 ειδικοί σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, 2.300 σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό).

Όπως σημειώνει πηγή στην αστυνομία στη Μυτιλήνη, που επικαλείται η ισπανική εφημερίδα, «η συμφωνία τίθεται σήμερα σε ισχύ, όμως δεν μπορούμε να την εφαρμόσουμε μόνοι μας, ούτε ξέρουμε πώς θα γίνει πρακτικά.

«Περιμένουμε το προσωπικό που μας έχουν υποσχεθεί προκειμένου να γίνει γρήγορη και αποτελεσματική διαχείριση των αιτήσεων ασύλου και γι' αυτή τη διαδικασία λείπουν μεταφραστές, δικηγόροι και αστυνομικοί», αναφέρει.

Την αποδιοργάνωση επιβεβαιώνουν και δύο εργαζόμενοι του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, που σημειώνουν ότι «γίνονται συνεχείς αλλαγές σχεδίων και οδηγιών, με τρόπο που κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς να κάνει».

Σήμερα το πρωί στα λιμάνια του Πειραιά και της Ελευσίνας έφθασαν περίπου 2.000 άτομα, ενώ το Tera Jet βρίσκεται στη Λέσβο για να παραλάβει ακόμη 1.600 πρόσφυγες εντός της ημέρας. Την Κυριακή, περίπου 1.500 πρόσφυγες έφθασαν στα ελληνικά νησιά (Λέσβο, Χίο, Σάμο), εκ των οποίων περισσότεροι από 800 μόνο στη Μυτιλήνη.

2.500 πρόσφυγες στο hotspot της Λέσβου

Ενδεικτικό είναι πως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «θα υπάρξουν εντός της ημέρας επαφές και σε υπηρεσιακό επίπεδο για να σταματήσει η Τουρκία τις ροές. Πρέπει να πιεστεί η Τουρκία. Μάλιστα οι επαφές θα είναι και σε ανώτερο επίπεδο, αν χρειαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η τελευταία συμφωνία των Βρυξελλών είναι ανάμεσα σε Τουρκία και ΕΕ».

Από τις 4 Απριλίου οι επιστροφές προσφύγων στην Τουρκία

Υπενθυμίζεται πως, βάσει των όσων συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή, η Τουρκία θα αρχίσει να δέχεται και επίσημα μετανάστες στα εδάφη της με τη διαδικασία της επανεισδοχής από τις 4 Απριλίου. Πιο αναλυτικά, στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας προβλέπεται ότι οι μετανάστες που εισέρχονται παράτυπα στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή 20 Μαρτίου θα αρχίσουν να επαναπροωθούνται νομίμως στο τουρκικό έδαφος από τις 4 Απριλίου.

Πάνω από 50.000 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Λίγα μόλις 24ωρα μετά τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό, όλα βρίσκοναι στον αέρα... Και μπορεί η συμφωνία να έχει επισήμως τεθεί σε εφαρμογή από χθες Κυριακή, οι αριθμοί ωστόσο καταδεικνύουν τη σκληρή πραγματικότητα...
Σύμφωνα με την ενημέρωση του Συντονιστικού, οι μετανάστες και πρόσφυγες εντός της χώρας ξεπέρασαν για πρώτη φορά τους 50.000, ενώ στις δύο πρώτες ημέρες εφαρμογής της συμφωνίας 1.662 νέες αφίξεις καταγράφηκαν στα νησιά του Αιγαίου.

Οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα ανέρχονταν σήμερα σε 50.411, από τους οποίους οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο είναι 1.662. Η αύξηση του αριθμού των αφίξεων προκαλεί ανησυχία, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης, καθώς για να λειτουργήσει η συμφωνία, είναι απαραίτητη η μείωση των ροών από την πλευρά της Τουρκίας.

Για το επιχειρησιακό πλάνο εφαρμογής της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε ήδη τηλεδιάσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων με τη συμμετοχή του συντονιστή από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή της συμφωνίας, Μάρτιν Βερβέι, και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Γιάννη Ταφύλλη.

Η ελληνική κυβέρνηση προχωράει ήδη στη μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα και αναζητάει και νέους χώρους για τη φιλοξενία τους. Ένας από τους χώρους που εξετάζονται, είναι έκταση δίπλα στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Μέχρι στιγμής έχει γίνει η μεταφορά περίπου των μισών προσφύγων από τα νησιά και οι πρόσφυγες που παραμένουν σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Ρόδο ανέρχονται σε 5.538. Για τη μεταφορά τους χρησιμοποιείται όχι μόνο το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και τα λιμάνια της Ελευσίνας και της Καβάλας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου, σήμερα στην Αττική βρίσκονται 13.711 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 5.132 διαμένουν στο λιμάνι του Πειραιά και οι υπόλοιποι σε δομές Φιλοξενίας (Σχιστό, Ελαιώνας, Ελληνικό, Άγιος Ανδρέας, Μαλακάσα, Λαύριο).
Στην Κεντρική Ελλάδα αριθμούνται 2.569 πρόσφυγες, με τους περισσότερους να φιλοξενούνται στο στρατόπεδο της Ριτσώνας στην Εύβοια (826) και στο στρατόπεδο στο Κουτσόχερο Λάρισας (766).

Αυξημένος επίσης εμφανίζεται ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται στην Ειδομένη με όσους βρίσκονται εντός του camp να υπολογίζονται σε 13.250. Επίσης, στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου παραμένουν 1.250 άτομα.

Στη Βόρεια Ελλάδα φιλοξενούνται συνολικά 28.593 άτομα. Για πρώτη φορά 1.045 πρόσφυγες διαμένουν από χτες στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Κατσικά Ιωαννίνων.

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάδνη", που μετέφερε με 582 μετανάστες και πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε 322 άτομα από τη Μυτιλήνη και 260 από τη Χίο.

Την ίδια ώρα, στην Ελευσίνα έφτασε το πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος", που μετέφερε 1433 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη, οι οποίοι αναμένεται να μεταφερθούν στη συνέχεια σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στην Αττική και στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Εν τω μεταξύ, χθες έφτασαν οι πρώτοι Τούρκοι παρατηρητές στο νησί της Χίου, προκειμένου να επιβλέπουν τη διαδικασία επανεισδοχής προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, ενώ σήμερα αναμένεται να φτάσουν άλλοι 10 αξιωματούχοι από τη γειτονική χώρα στη Λέσβο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «θα υπάρξουν εντός της ημέρας επαφές και σε υπηρεσιακό επίπεδο για να σταματήσει η Τουρκία τις ροές. Πρέπει να πιεστεί η Τουρκία. Μάλιστα οι επαφές θα είναι και σε ανώτερο επίπεδο, αν χρειαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η τελευταία συμφωνία των Βρυξελλών είναι ανάμεσα σε Τουρκία και ΕΕ».
Υπενθυμίζεται πως, βάσει των όσων συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή, η Τουρκία θα αρχίσει να δέχεται και επίσημα μετανάστες στα εδάφη της με τη διαδικασία της επανεισδοχής από τις 4 Απριλίου. Πιο αναλυτικά, στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας προβλέπεται ότι οι μετανάστες που εισέρχονται παράτυπα στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή 20 Μαρτίου θα αρχίσουν να επαναπροωθούνται νομίμως στο τουρκικό έδαφος από τις 4 Απριλίου.

Με βάση ακόμα τη συμφωνία, οι πρόσφυγες και μετανάστες που εισέρχονται στην Ελλάδα θα καταγράφονται στα hot spots και όσοι έχουν τα χαρακτηριστικά του πρόσφυγα θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση χορήγησης ασύλου, εάν εγκριθεί τότε θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει φιλοξενία μέχρι να βρεθεί χώρα η οποία θα δεχθεί τον αιτούντα άσυλο.

Καθώς το έργο αυτό προβλέπεται δύσκολο και οι διατυπώσεις περίπλοκες η Ελλάδα θα δεχθεί βοήθεια από περίπου 2.500 ειδικούς από τις υπηρεσίες της ΕΕ, όπως ήδη ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Σε αυτούς προστίθενται 1500 Έλληνες που θα συγκροτούν την γραφειοκρατία για την διαλογή και την περαιτέρω διαχείριση των αιτήσεων ασύλου. Από τους 2.500 Ευρωπαίους οι 400 θα είναι από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου (EASO), οι 400 θα είναι διερμηνείς και οι υπόλοιποι 1.500 θα είναι προσωπικό ασφαλείας.


Με πληροφορίες  imerisia.gr


Η ενημέρωση που είχαμε από το λιμενικό πριν λίγο είναι ενδεικτική:

Εντοπισμός και διασώσεις 389 προσφύγων στη Μυτιλήνη…. μέσα σε λίγες ώρες

Στον εντοπισμό και τη διάσωση εκατόν ογδόντα εννέα (189) συνολικά προσφύγων προέβη, βραδινές ώρες της 19/03/16 και πρωινές ώρες χθες, πλωτό σκάφος δύναμης FRONTEX, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης ''ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΤΑΧΕΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ''.

Συγκεκριμένα, ανωτέρω πλωτό εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ''ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ - ΧΑΡΑΜΙΔΑΣ'' ν. Λέσβου, τρεις (03) πνευστές μηχανοκίνητες λέμβους σε δυσχερή θέση, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, πλήρωμα ανωτέρω σκάφους προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Μυτιλήνης.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.
*****
Στον εντοπισμό και τη διάσωση εκατόν δέκα έξι (116) συνολικά προσφύγων προέβησαν, πρωινές και απογευματινές ώρες της 19/03/16, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Ειδικότερα, πλοίο ανοιχτής θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ''ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ - ΧΑΡΑΜΙΔΑΣ'' ν. Λέσβου, δύο (02) πνευστές μηχανοκίνητες λέμβους σε δυσχερή θέση, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, πλήρωμα ανωτέρω πλοίου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Μυτιλήνης.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.
*****
Στον εντοπισμό και τη διάσωση εξήντα (60) προσφύγων προέβησαν, πρωινές ώρες της 19/03/16, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Ειδικότερα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ''ΑΓΡΙΕΛΙΑΣ'' ν. Λέσβου, πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο σε δυσχερή θέση, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, πλήρωμα ανωτέρω σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Μυτιλήνης.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.