Προώθηση λεσβιακού πολιτισμού και τοπικών προϊόντων στο “ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ 2016”

Προώθηση λεσβιακού πολιτισμού και τοπικών προϊόντων στο “ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ 2016”.


Η Ο.Λ.Σ.Α. (Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής) ανταποκρινόμενη σε πρόσκληση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (ενώσεις και σύλλογοι Ηπειρωτών Αττικής) και ο Δήμος Λέσβου, συμμετείχαν ενεργά στο “Πανηπειρωτικό Πανόραμα 2016”, που διοργανώθηκε στο ολυμπιακό γυμναστήριο του Παλαιού Φαλήρου Αθήνας (Tae Kwon Do), σε μία οργανωμένη παρουσίαση των παραδόσεων και του πολιτισμού, των τοπικών προϊόντων και της τουριστικής φυσιογνωμίας της Λέσβου.  

Η Λέσβος ήταν η μοναδική γεωγραφική περιοχή εκτός Ηπείρου, που συμμετείχε στο εν λόγω festival στο πλαίσιο της ενότητας “Γέφυρες της Ηπείρου”, ως τιμώμενη περιοχή,  αφού η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία έλαβε την απόφαση να τιμήσει το νησί για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλονται τον τελευταίο χρόνο στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα.

Καθοριστικής σημασίας παράγοντας στην αποδοχή της τιμητικής πρότασης συμμετοχής της Λέσβου στο πανηπειρωτικό αυτό festival, ήταν εκτός των άλλων, το γεγονός ότι η Ήπειρος είναι μία γεωγραφική περιφέρεια, η οποία αποτελεί σημαντική αγορά – στόχο στη στρατηγική εξωστρέφειας του νησιού, τόσο για τα προϊόντα του κλάδου τροφίμων και ποτών, όσο και για τον πολιτιστικό τουρισμό, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει τύχει επαρκούς αξιοποίησης.   

Την Ο.Λ.Σ.Α. εκπροσώπησε ο Πρόεδρός της Νεκτάριος Βακάλης, ενώ το Δήμο Λέσβου και το Δήμαρχο Σπύρο Γαληνό, ο Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος. Στο Πανόραμα έδωσαν το παρόν προκειμένου να υποστηρίξουν το stand της Λέσβου, δεκάδες μέλη της Ο.Λ.Σ.Α., φίλοι της Λέσβου και εκπρόσωποι τοπικών Λεσβιακών Συλλόγων της Αθήνας (όπως της Λεσβιακής Παροικίας, των Μεσοτοπιτών, της Στύψης, του Πολιχνίτου, των Μυτιληνιών του Αμαρουσίου, του Παγγεραγωτικού, της Ερεσού, κ.α.). Το περίπτερο της Λέσβου, το οποίο ήταν το μεγαλύτερο και εντυπωσιακότερο της έκθεσης, τίμησαν με την παρουσία τους, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, αρκετοί  πολιτικοί και παράγοντες της Ηπείρου, καθώς και πλήθος κόσμου.

Μεγάλος χορηγός της λεσβιακής αποστολής, η ακτοπλοϊκή εταιρεία “BLUE STAR FERRIES”, ενώ αρωγός της συμμετοχής η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.    

Κατά τη διάρκεια του festival, οι Ηπειρώτες και οι λοιποί επισκέπτες του stand της Λέσβου, είχαν την ευκαιρία να γευθούν τα εδέσματα του νησιού, να ενημερωθούν για τις πλούσιες πολιτιστικές δραστηριότητες των διαφόρων Συλλόγων του μέσα από το αντίστοιχο έντυπο πληροφοριακό και DVD’s που διατίθεντο, καθώς και να γνωρίσουν τις εν γένει φυσικές ομορφιές και τις καλλιτεχνικές παραδόσεις του τόπου.  

Παράλληλα, σε συνεργασία με το Chef’s Club of Greece, τα προϊόντα της Λέσβου είχαν τοποθετηθεί και σε περίοπτη θέση στο κεντρικό stage της γαστρονομίας, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και στις συνταγές μαγειρικής από τους executive chefs της Λέσχης Αρχιμαγείρων.

Κατά τη διάρκεια των πολιτιστικών εκδηλώσεων, που διαδραματιζόταν καθόλη τη διάρκεια του Πανοράματος στην κεντρική σκηνή του festival, η Λέσβος έδωσε δυναμικό παρόν, με τη συμμετοχή των “Κουδουνάτων” και των “Γλεντιστάδων” του Μεσοτόπου (αποκλειστική επιλογή της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας), οι οποίοι κυριολεκτικά ξεσήκωσαν το στάδιο. Επίσης ο Πρόεδρος του δραστήριου Συλλόγου της Αττικής Φώτης Βασίλογλου, με μία πλούσια και εμπεριστατωμένη εισήγηση, στο πλαίσιο  της συζήτησης με θέμα “Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς”, παρουσίασε τις παραδόσεις και την πολιτιστική παράδοση της Λέσβου, εξειδικεύοντας σε αυτές του Μεσοτόπου και της Αγιάσου και επικεντρώνοντας στα αντίστοιχα καρναβάλια, λόγω και του πνεύματος των ημερών.
Ιδιαίτερης σημασίας για την τιμή που έγινε στη Λέσβο, ήταν η βράβευση της Ο.Λ.Σ.Α. και του Προέδρου της Νεκτάριου Βακάλη (εκπροσωπώντας το λαό της Λέσβου για τις αξιακές του αρχές), καθώς και του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Αθήνας “Η Αναγέννηση” και του Προέδρου του Φώτη Βασίλογλου (για την πλούσια μουσικοχορευτική παράδοση και συνεισφορά), από τον Πρόεδρο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος  Γιώργο Δόση.     

Οι επιχειρήσεις του νησιού που διέθεσαν τα εξαιρετικά τους προϊόντα στη σημαντική αυτή παρουσίαση της Λέσβου στο Πανηπειρωτικό Πανόραμα, ήταν οι ακόλουθες:    

“ΠΕΡΙ ΛΕΣΒΟΥ” (ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ, ΑΘΗΝΑ) 
ΑΓΡΟΤΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ
“ΑΙΟΛΙΚΟΣ Α.Ε.Β.Ε.Τ.” ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ & ΓΚΙΖΑ – ΜΥΖΗΘΡΑ)
“ΑΠΟΡΕΛΛΗΣ” ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΦΙΛΙΑΣ
“ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗΣ Ι. Ε.Π.Ε.” ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΛΕΣΒΟΥ.
“ΒΑΣΙΛΑΣ” ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ  
ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΤΥΨΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΛΕΣΒΟΥ – LESEL (ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ “ΜΥΤΙΛΗΝΙΩ” & “ΘΕΟΦΙΛΟΣ”)
ΕΠΟΜ Α.Β.Ε.Ε. (ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ)
ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ Α.Ε. – ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ
“ΛΕΣΒΙΓΑΛ” ΑΦΟΙ Δ. ΡΟΔΟΥ Ο.Ε. (ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΛΕΣΒΟΥ)
“ΜΠΑΧΑΡΟΠΩΛΕΙΟ” ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΔΙΑΘΕΣΗ ΡΟΦΗΜΑΤΟΣ “ΚΑΪΝΑΡ”
“ΜΥΤΙΛΗΝΙΑ ΓΗ” ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ (ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ & ΣΑΛΤΣΕΣ)
ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ ΜΠΛΑΝΗ (ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ)
“ΟΙΝΟΦΟΡΟΣ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ” Κ. ΛΟΥΠΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε. (Οίνοι “ΔΑΦΝΙΣ & ΧΛΟΗ” – “ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ”)
ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ “Δ.Δ. ΓΙΑΝΝΑΤΣΗ Ε.Π.Ε.”
“ΣΑΜΙΩΤΗΣ” ΑΡΤΟΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

“ΦΛΟΚΑΚΙ” (ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ)