Επίσκεψη του Αναπτυξιακού Εργοθεραπευτή Μαντούδη Στέλιου στην Μυτιλήνη

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μία επιδημιολογική έξαρση των αναπτυξιακών αλλά και συμπεριφοριστικών διαταραχών, σε παιδιά προσχολικής ηλικίας 1-6 χρονών. 


Για το λόγο αυτό διοργανώνεται μία ομιλία, σκοπός της οποίας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Παιδιάτρων της περιοχής της Μυτιλήνης. Τα θέματα της ομιλίας  που θα προσεγγιστούν είναι:

·         Πως μαθαίνει ο παιδικός εγκέφαλος
·         Πως οι πρώιμες εμπειρίες επηρεάζουν την μετέπειτα συμπεριφορά του εγκεφάλου και τη μάθηση
·         Ποια είναι τα σημαντικά αναπτυξιακά ορόσημα
·         Η χρησιμότητα του αναπτυξιακού check-up στην προσχολική αγωγή και στην παιδιατρική εξέταση
·         Ποια είναι τα ανησυχητικά σημάδια μαθησιακών δυσκολιών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας
·         Παρουσίαση του αναπτυξιακού check-up
·         Συμπεράσματα από την πιλοτική εφαρμογή του αναπτυξιακού check-up

Εισηγητής του σεμιναρίου είναι ο Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής Στέλιος Μαντούδης


Βιογραφικό: Σπούδασε Εργοθεραπεία  και στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε στο Royal Free Hospital του Λονδίνου, στην  Αναπτυξιακή Εκτίμηση με την κλίμακα  Bayley, movement ABC. Από την αρχή της σταδιοδρομίας του είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ερεύνα και έχει πάρει μέρος σε αρκετές παιδιατρικές μελέτες, που έχουν πραγματοποιηθεί στα Δημόσια Νοσοκομεία. Είναι δημιουργός της Ανιχνευτικής Δοκιμασίας Σχολικής Ετοιμότητας Α΄ ΤΕΣΤ, για την οποία βραβεύτηκε από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία. Ενώ συνεχίζει με αμείωτο ενδιαφέρον την ερεύνα και την μελέτη νέων αναπτυξιακών δοκιμασιών για τα παιδιά και τους εφήβους. Επί 20 έτη υπήρξε Πανεπιστημιακός Συνεργάτης στην Α’ και Β’ Πανεπιστημιακή Κλινική Αθηνών. Είναι γραμματέας στην εταιρεία Αναπτυξιακής Υγείας εφήβων που έχει ως  αντικείμενο την διάδοση της γνώσης γύρω από θέματα αναπτυξιακής υγείας για παιδιά και εφήβους. Έχει συνεργαστεί με ιδιωτικά νοσοκομεία όπως το Ιατρικό κέντρο Αθηνών  και το  Ιασώ, με την ειδικότητα του παιδιατρικού εργοθεραπευτή.  Είναι εισηγητής στα σεμινάρια για την απόκτηση της πιστοποίησης της Ανιχνευτικής  Δοκιμασίας Α΄ ΤΕΣΤ, που απευθύνονται σε Παιδίατρους και Ειδικούς θεραπευτές. Αρθρογραφεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά, εφημερίδες, ενώ έχει δώσει  πολλές συνεντεύξεις στην τηλεόραση. Είναι υπεύθυνος στα τρία κέντρα που λειτουργούν στην Αθήνα, κάνοντας διάγνωση και σχεδιάζοντας την παρέμβαση για παιδιά με αναπτυξιακές  μαθησιακές  και συναισθηματικές διαταραχές, μαζί με την επιστημονική του ομάδα, που αποτελείται από παιδονευρολόγους, αναπτυξιολόγους, παιδοψυχίατρους, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς.