Βραδινή επίσκεψη «αστραπή» του Υπουργού Άμυνας Πάνου Καμένου με το επιτελείο του στην Μυτιλήνη

Επίσκεψη – αστραπή πραγματοποίησε χθες το απόγευμα στη Λέσβο, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Δημήτρης Βίτσας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης,  ο Συντονιστής του Κεντρικού Οργάνου Διαχείρισης Μεταναστευτικού Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  Τζανέτος Φιλιππάκος συνοδευόμενοι από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ επισκέφθηκαν την Κω, τη Λέρο, τη Χίο, τη Σάμο και τη Λέσβο όπου επιθεώρησαν τους χώρους στους οποίους δημιουργούνται τα Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών.

Να σημειώσουμε ότι ο Υπουργός Άμυνας αποδοκιμάστηκε έντονα στην Κω και τελικά το C130 αποφασιστικέ να προσγειωθεί στα χωράφια, για τον λόγο αυτό χτες το απόγευμα στην Μυτιλήνη τα μέτρα ήταν δρακόντεια, ενώ πετούσε συνεχώς και ελικόπτερο της αστυνομίας πάνω από την Μόρια και την Παναγιουδα.

Στη Λέσβο επισκέφθηκαν το hot spot στη Μόρια συνοδεία του Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Γιαννέλλη.

Σε δήλωσή του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρε:

«Σήμερα, πρώτη ημέρα ανάληψης της ευθύνης από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την κατασκευή, οργάνωση και λειτουργία των hotspots, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Συνοδευόμαστε από εκπρόσωπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, αλλά και από εκπρόσωπο του «Χαμόγελου του Παιδιού» - το οποίο αναλαμβάνει έναν άλλο τομέα, που αφορά το θέμα των παιδιών, μαζί με τις άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις – προκειμένου να επιθεωρήσουμε την πορεία των έργων.

 Διευκρινίζουμε προς όλους, ότι τα έργα θα έχουν τελειώσει και θα έχουν παραδοθεί μέχρι τη 14η Φεβρουαρίου. Δεν υπάρχει περιθώριο καθυστέρησης ούτε μίας ώρας. Αν δούμε κάποια στιγμή ότι οι εργολάβοι δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν το έργο τους, αναλαμβάνει ο Στρατός. Θα υπάρχει άμεση συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα, με εκπροσώπους τους Αξιωματικούς που θα βρίσκονται στη «στενή» ομάδα της νήσου, αλλά και σε κεντρικό επίπεδο, με τον Δήμο, με την Περιφέρεια, με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τις άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι σκοπός μας είναι όχι απλώς να ετοιμαστούν και να παραδοθούν τα hotspots, αλλά και η λειτουργία τους να είναι εναρμονισμένη με τους απαιτούμενους κανόνες υγιεινής, να υπάρχει τροφή εγκεκριμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προβλέπεται από τις κοινές αποφάσεις. Αυτά τα hotspots πρέπει να είναι 24 ωρών. Θα πρέπει μέσα σε 24 ώρες να μεταφέρονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στα κέντρα μετεγκατάστασης, τα relocation centers, που βρίσκονται στη Σίνδο και στο Σχιστό, όπου από εκεί εντός 72 ωρών θα έχουν προωθηθεί

Όπως γνωρίζετε, οι Ένοπλες Δυνάμεις, όταν χρειαστεί, προσφέρουν κοινωνικό έργο. Δεν είναι μία δουλειά την οποία αναλαμβάνουμε για πάντα. Εξάλλου, υπάρχει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που κάνουν τη δουλειά τους εδώ και αρκετό καιρό.


Θέλω, σήμερα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη, να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ, πρώτα από όλα στους Αστυφύλακες και στους Λιμενοφύλακες, στους Αξιωματικούς, τους Υπαξιωματικούς και τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, που εδώ και πολλά χρόνια δίνουν την ψυχή τους και καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουν ζωές. Να ευχαριστήσω τους εθελοντές, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, εσάς τους δημοσιογράφους - που εδώ βλέπω ότι παρακολουθείτε με συνέπεια το θέμα και μεταδίδετε όπως έχει την αλήθεια - και τους πολίτες των νησιών μας που πιστεύω ότι τους οφείλεται το Νόμπελ Ειρήνης για το οποίο έχουν προταθεί.».