Προτείνεται η εισαγωγή στα ΑΕΙ χωρίς Πανελλήνιες Εξετάσεις

Εισαγωγή χωρίς εξετάσεις στα Πανεπιστήμια αλλά και τη θεσμοθέτηση του International Baccalaureate (ΙΒ) στα δημόσια λύκεια, προτείνει η Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, υπό την προεδρία του κ. Αντώνη Λιάκου, έργο της οποίας είναι να υπάρξει μια ολοκληρωμένη πρόταση καθορισμού κριτηρίων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ


Αποσύνδεση Πανελληνίων από το Λύκειο

Η επιτροπή προτείνει, σταδιακή (μερική ή συνολική) αποσύνδεση της εκπαίδευσης στο Γενικό Λύκειο από τις πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις και θέσπιση κριτηρίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για τα τμήματα υψηλής ζήτησης μπορεί να εξεταστεί αν η πιστοποιημένη γλωσσομάθεια ή οι γνώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών μπορούν να αποτελέσουν κριτήρια. Τα κριτήρια μπορεί να περιλαμβάνουν και βαθμολογία από εναλλακτικές στις πανελλήνιες τυποποιημένες (standardized) εξετάσεις, π.χ. εξετάσεις ικανοτήτων πολιτειότητας ή εξετάσεις ακαδημαϊκής αντίληψης (Academic Aptitude Test) ή ακαδημαϊκής απόδοσης (Academic Performance Test), τύπου PISA.

International Baccalaureate

Πρόταση της επιτροπής είναι επίσης να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας που θα εξετάσει τα μοντέλα εκπαίδευσης, που θα περιλαμβάνουν δύο διαφορετικά Πλαίσια Προγραμμάτων Σπουδών, το ένα εκ των οποίων μπορεί να είναι πρόγραμμα που οδηγεί σε ενός τύπου Διεθνές Απολυτήριο (International Baccalaureate). Το ΙΒ είναι στην ουσία η θεσμοθέτηση ενός δεύτερου διαφορετικού προγράμματος σπουδών μέσα στο σχολείο, το οποίο προϋποθέτει μία επιπρόσθετη δομή.

Τμήματα με υψηλή/χαμηλή ζήτηση

Σε τμήματα ΑΕΙ που δεν έχουν μεγάλη ζήτηση, οι εισαγόμενοι θα μπορούσαν να επιλέγονται με συγκεκριμένα κριτήρια και χωρίς οποιουδήποτε τύπου εξετάσεις. Για τα τμήματα όπου η προσφορά ισοσταθμίζει ή υπερκαλύπτει τη ζήτηση το αναβαθμισμένο απολυτήριο λυκείου μπορεί να είναι η μοναδική προϋπόθεση.

Πηγη mycampus.gr