Συγκλονισμένες από την επίσκεψη τους στην Λέσβο τρεις γυναίκες βουλευτές των Βρετανών Συντηρητικών

Τρεις γυναίκες βουλευτές των Βρετανών Συντηρητικών, συγκλονισμένες από όσα βίωσαν στο ταξίδι τους στη Μυτιλήνη, παρότρυναν τη βρετανική κυβέρνηση να αλλάξει στάση και να υποδεχθεί περισσότερους ανήλικους πρόσφυγες.«Ημουν προετοιμασμένη για σκληρές σκηνές», είπε στην εφημερίδα «Ιντιπέντεν» η βουλευτής Χάιντι Αλεν. «Δεν ήμουν προετοιμασμένη για την κλίμακα».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Συντηρητικός Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απέρριψε τις εκκλήσεις για υποδοχή 3.000 ασυνόδευτων ανηλίκων στη Βρετανία, δηλώνοντας ότι η χώρα θα εστιάσει τις προσπάθειές της στη Συρία και σε άλλες εμπόλεμες ζώνες. Ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών που ζητούν άσυλο εκτιμάται σε 27.000, αν και οι αριθμοί αυτοί είναι προσεγγιστικοί λόγω των μεγάλων δυσκολιών καταγραφής.

Πριν από το ταξίδι τους, οι τρεις βουλευτές είχαν συναντηθεί με τον αρμόδιο υπουργό Μετανάστευσης, Τζέιμς Μπροκενσάιρ, για να ενημερωθούν για την πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης. Ο Ντέιβιντ Κάμερον υποστηρίζει πως οι χορηγήσεις ασύλου λειτουργούν ως «μαγνήτης» για τους πρόσφυγες. Μετά τις σκηνές που αντίκρισε στη Λέσβο, η Αλεν, που εκλέγεται στην περιοχή του Κέμπριτζ, είπε ότι «θα κάνει τα αδύνατα δυνατά» για να πείσει την κυβέρνηση να βοηθήσει τους πραγματικούς πρόσφυγες. Η Αλεν είπε ότι νιώθει «προνομιούχος που έχει ζήσει τόσο προστατευμένη ζωή», ενώ παραδέχθηκε ότι έως την περασμένη εβδομάδα δεν είχε γνωρίσει «κανέναν άνθρωπο που να έχει ζήσει τέτοια πράγματα».


Πηγη kathimerini.gr