Σύλλογος ξενοδόχων Πλωμαρίου « Οι πρόσφυγες φέρνουν την καταστροφή του τουρισμού στο νησί της Λέσβου»

ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ


     Eίναι γεγονός ότι η κοινωνία του νησιού μας έχει πέσει σε έναν ανεξήγητο λήθαργο. Υπομένει καρτερικά και αδιαμαρτύρητα  κοσμογονικά γεγονότα που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και ιδιαίτερα στο νησί μας  .

     Πουλήθηκε το αεροδρόμιο Μυτιλήνης ,η Μαρίνα ,καταργήθηκαν τα παραρτήματα της  Εφορίας ,τα υποκαταστήματα του Ι.Κ.Α. ,οι Δήμοι , χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση από πολίτες και ιθύνοντες .

    Τώρα γινόμαστε θεατές της μετατροπής της Λέσβου σε προσφυγικό καταυλισμό , με τους επαίνους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διαφόρων που « κάνουν τη δουλειά τους » , χωρίς να σκέπτονται ή χωρίς να τους συμφέρει να σκέπτονται ότι η Λέσβος καθιερώνεται πλέον σαν χώρος όπου ο κάθε επισκέπτης πρέπει να είναι διατεθειμένος να βλέπει πλαζ γεμάτες από σωσίβια και εγκαταλελειμμένες βάρκες , πρόσφυγες που τριγυρνούν στους δρόμους σκεπασμένοι με κουβέρτες  και ένα σωρό άλλα άσχημα πράγματα που ένας τουρίστας σίγουρα δεν θα ήθελε  να δει στις διακοπές του. Εξ’ άλλου δεν του κοστίζει και τίποτα , να επιλέξει έναν άλλον προορισμό, όπου θα περάσει ήσυχα και ευχάριστα τις διακοπές του.

     Και μην πείτε ότι δεν φταίει κανείς , μην πείτε ότι είναι θέμα  ανθρωπισμού και δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς  ή  ότι η αρνητική διαφήμιση που γίνεται για το νησί μας θα φέρει μακροχρόνια οφέλη , γιατί δεν είναι αυτή η αλήθεια..

     Σίγουρα ο λόγος είναι άλλος .

     Κάποιοι στη Μυτιλήνη έκαναν τους λογαριασμούς .

     Υπολόγισαν ότι το οικονομικό όφελος για τους διάφορους εμπλεκόμενους  της ευρύτερης περιοχής της Μυτιλήνης , δεν θα ήταν  καθόλου ευκαταφρόνητο . Ο αριθμός των προσφύγων θα ήταν πολύ μεγάλος και το χρήμα που θα άφηναν στο πέρασμά τους, εξ ΄ ίσου μεγάλο.
     Ενέδωσαν  λοιπόν στο πρόσκαιρο , εύκολο και άνομο πολλές φορές κέρδος  και αποδέχτηκαν το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων που εισέρχεται στην Ευρώπη να περνά από τη Λέσβο. Ήταν μια καθαρά πολιτική απόφαση που υποδύθηκε το μανδύα του ανθρωπισμού και της μοιρολατρίας  . Μια συμφωνία κυρίων που είχε αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Το οικονομικό όφελος που θα αποκόμιζαν  κάποιοι από το πέρασμα χιλιάδων ανθρώπων ( μέχρι τώρα δέκα φορές περισσότεροι  από το πληθυσμό του νησιού ).Φτάνει μόνο να σκεφτεί κάποιος από πόσα μέρη περνάν αυτοί οι άνθρωποι και σε πόσα άλλα Ελληνικά νησιά θα μπορούσαν να αποβιβαστούν . Επιλέγουν ωστόσο να έρθουν στο βορειότερο ,τη Λέσβο. ( τυχαίο , δεν νομίζω …) .

     Τις συνέπειες όμως αυτής της ανοχής τους , δεν μπήκαν στο κόπο να τις σκεφτούνε .
    Επέβαλαν στην κοινωνία της Λέσβου να ζει αντιμέτωπη καθημερινά,

με τον ανθρώπινο πόνο χιλιάδων  εξαθλιωμένων ανθρώπων, που φτάνουν καθημερινά από τα απέναντι παράλια πότε ζωντανοί και πότε πνιγμένοι, τα χιλιάδες σωσίβια και οι ξεφούσκωτες πλαστικές βάρκες στις παραλίες ,τους εθελοντές ,(με το αζημίωτο)  των Μ.ΚΥ.Ο. που θα κυκλοφορούσαν με τις στολές τους εδώ κ΄ εκεί, μετατρέποντας το νησί σε εμπόλεμη ζώνη .
    Τους διάφορους άσημους δημοσιογράφους , που μέσα από το πρόβλημα ,επιδίωξαν την προβολή τους και με την πρόφαση της ενημέρωσης  γέμισαν τα κανάλια και το διαδίκτυο με οικτρές εικόνες , που το μόνο που πέτυχαν  είναι να δυσφημίσουν τη Λέσβο και να τρομοκρατήσουν τους τυχόν επισκέπτες του νησιού. Μέχρι και πρόσφυγες πλήρωναν να κάνουν τους πεθαμένους για να τους φωτογραφίσουν . Αλήθεια , γιατί  δεν πήγαν να κάνουν ρεπορτάζ  στα απέναντι παράλια όπου δρουν τα κυκλώματα των διακινητών ή στη Συρία όπου σκοτώνονται καθημερινά εκατοντάδες  άνθρωποι αλλά προτίμησαν να καταγράφουν τον ανθρώπινο πόνο κάνοντας τους ήρωες στη σιγουριά της Λέσβου , η κάνοντας οδοιπορικά  ακολουθώντας τους πρόσφυγες ;     

     Κανένας δεν σκέφτηκε όμως ,ότι η κατάσταση αυτή , θα αποτελέσει την
 «ταφόπλακα » του τουρισμού   και την διαγραφή της Λέσβου από τους τουριστικούς προορισμούς .
     Η πόλη της Μυτιλήνης εξ΄ άλλου σκέφτηκαν ίσως ότι δεν αποτελεί τουριστικό κέντρο καθώς οι τουριστικές περιοχές βρίσκονται  στο  βόρειο μέρος του νησιού καθώς και στο Πλωμάρι , τα Βατερά , την Καλλονή ,την Ερεσό , το Σίγρι, την  Αναξο , την  Πέτρα κ.τ.λ. και εκεί δεν θα υπάρχει πρόβλημα… Αφελής σκέψη , γιατί δυστυχώς η δυσφήμηση έγινε για ολόκληρο το νησί . Ο τουρίστας δεν ξέρει πού υπάρχει πρόβλημα και πού όχι . Απλά αποφασίζει να μην πάει στην Μυτιλήνη που είναι προσφυγικός καταυλισμός, (αυτή την εικόνα έχει σχηματίσει από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ),  αλλά να πάει στη Λήμνο, στην Θάσο στην Χαλκιδική , στην Σκιάθο και τόσα άλλα μέρη . Ένα « κλικ» στον υπολογιστή του είναι άλλωστε .« Κλίκ » το οποίο περίμεναν εκατοντάδες επιχείρησεις που ασχολούνται με τον τουρισμό στη Λέσβο, και που εσείς του το στερήσατε.

     Χρόνια τώρα  οι επιχειρηματίες της πόλης της Μυτιλήνης, λυμαίνονται όλα τα χωριά του νησιού και ακόμη περισσότερο ,μετά τη συγκέντρωση  των δημοσίων υπηρεσιών και του ενός Δήμου ,μέσα στη πόλη της Μυτιλήνης. Τώρα φροντίζετε πάλι γ΄ αυτούς , προσφέροντάς τους υπερκέρδη , από την εκμετάλλευση των προσφύγων.

      Όλα καλά λοιπόν . τα καταστήματα , τα εστιατόρια , τα ταξί, οι πληθώρα από τις καντίνες  που στήθηκαν εν ριπή οφθαλμού έξω από τα hot spots , όλα τα ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης και του Μολύβου , τα εκδοτήρια εισιτηρίων για τον Πειραιά  , κάνουν χρυσές δουλειές, με τους πρόσφυγες και τις κάθε είδους Μ.ΚΥ.Ο που έχουν συγκεντρωθεί στη Μυτιλήνη.   
      Ποιος να αντιδράσει λοιπόν από τους φορείς της Λέσβου ;

     Τα προεδρία και μέλη των συλλόγων τους , αποτελούνται  κατά πλειοψηφία από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται ,μέσα στη πόλη της Μυτιλήνης και κάνουν « χρυσές δουλειές » .Οί  ανώνυμοι πολίτες που δέχονται όλες τις αρνητικές συνέπειες ,  δεν έχουν λόγο στις τηλεοράσεις και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης .

     Βγαίνει προς τα έξω λοιπόν , ότι ο Λεσβιακός λαός δέχεται με συμπάθεια την κατάσταση αυτή, αλλά η αλήθεια είναι άλλη.

     Ο Λεσβιακός λαός είναι φιλόξενος και ευαίσθητος στον ανθρώπινο πόνο και έχει επιδείξει απτά παραδείγματα μέχρι τώρα . Του επιβλήθηκε να διαχειριστεί όμως , τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου . Ή κλίμακα όμως του προβλήματος  είναι τέτοια που είναι αδύνατον να τα καταφέρει.

      Η πόλη της Μυτιλήνης και του Μολύβου όπου κατά κύριο λόγο φτάνουν οι πρόσφυγες έχουν πληθυσμό 40.000 περίπου κατοίκους και δέχτηκαν μέχρι τώρα 900.000 πρόσφυγες …..και είναι ακόμη η αρχή . Στα απέναντι παράλια περιμένουν τη σειρά τους ακόμη 9.000.000 . Η Λέσβος εξ άλλου καλείται να διαχειριστεί από μόνη της το μεγαλύτερο μέρος του μεταναστευτικού προβλήματος και να δεχθεί τις συνέπειές του, εντελώς αβοήθητη. Όση ανθρωπιά να διαθέτει κανείς και  όση  κατανόηση να δείξει για το δικαίώμα αυτών των ανθρώπων για μια καλύτερη τύχη , είναι αδύνατον να μην αντιδράσει στα προβλήματα που δημιουργούνται από την διέλευση εκατομμυρίων ανθρώπων από ένα νησί που έχει την οργάνωση για ένα πληθυσμό των 100.000 ανθρώπων .

    Μπορεί τα οφέλη για κάποιους κυρίως επιχειρηματίες της πόλης της Μυτιλήνης και ίσως και του Μολύβου να είναι μεγάλα , αλλά υπάρχει και ο υπόλοιπος πληθυσμός, που για να ωφελούνται αυτοί οι λίγοι , δέχεται όλες τις υπόλοιπες αρνητικές συνέπειες.

    Έχει πληγεί πιθανόν ανεπανόρθωτα ο τουρισμός του νησιού . Οι μέχρι τώρα κρατήσεις δείχνουν ότι ο τουρισμός στο νησί θα έχει φέτος μείωση που θα φτάνει το 80% !!!!!! . Και σας διαβεβαιώνουμε δεν είναι υπερβολή . Διαθέτουμε τα στοιχεία . Η φετινή τουριστική σεζόν ελπίζουμε να στηριχθεί μόνο στην άφιξη κάποιων Τούρκων τουριστών και τίποτε άλλο . Με τη ραγδαία δε πτώση της Τουρκικής Λίρας και την πιθανή εμπλοκή της Τουρκίας σε πόλεμο και αυτή η πόρτα ίσως να κλείσει . Οι Ευρωπαίοι τουρίστες , μας γύρισαν τη πλάτη ,έστω και αν διαχειριζόμαστε ένα πρόβλημα δικό τους , γιατί έτυχε να ήμαστε η πρώτη χώρα υποδοχής προσφύγων που έχουν σαν τελικό προορισμό τις χώρες τους . Υπάρχουν επιχειρήσεις που σχετίζονται  με τον τουρισμό που φέτος δεν θα λειτουργήσουν καν . Αν αυτό συνδυαστεί και με την δεινή οικονομική κατάσταση που επικρατεί τα έξι τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας , η κακή φετινή τουριστική σεζόν θα αποτελέσει την αρχή της χρεοκοπίας τους. Υπάρχουν φορολογικές υποχρεώσεις και υποχρεώσεις προς τις τράπεζες που φέτος δεν θα είναι δυνατόν να καλυφθούν.
      Πράγματι ευνοούνται κάποιοι που η φωνή τους ακούγεται προς τα έξω και παρουσιάζουν την κατάσταση  ‘‘ρόδινη ‘’. Πώς θα ακουστεί όμως η φωνή του νοικοκύρη οικογενειάρχη που τα παιδιά τους βλέπουν καθημερινά πρόσφυγες να κοιμούνται μέσα στους δρόμους ή να κατασκηνώνουν μέσα στα πάρκα και στους παιδότοπους ; Τους δρόμους που έχουν γεμίσει σωσίβια και σκουπίδια;. Πως θα ακουστεί ο μικρός επαγγελματίας που με κόπους χρόνων έχει στήσει μια μικρή οικογενειακή του  τουριστική επιχείρησή ξενοδοχείου ή ενοικιαζομένων δωματίων ,μια ταβέρνα , ένα μικρό κατάστημα τουριστικών ειδών κ.τ.λ., στη Καλλονή , στην Πέτρα , στη Άναξο , στο Σίγρι , στην Ερεσσό, στα Βατερά , στο Πλωμάρι  και την βλέπει να καταστρέφεται ; Και δυστυχώς η κατάσταση αυτή δεν θα είναι μόνο για φέτος .Οι πρόσφυγες δεν θα σταματήσουν να έρχονται και οι tour operators που έφυγαν από το νησί , δεν πρόκειται να γυρίσουν. Γιατί δυστυχώς είναι εύκολο να διώξεις ένα πρακτορείο , αλλά πολύ δύσκολο να το φέρεις πίσω αν αλλάξει το πρόγραμμά του σε ένα τουριστικό προορισμό. 
   
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νησί , θα φέρει σε οικονομική εξαθλίωση   πολλές  αξιόλογες τουριστικές  επιχειρήσεις ,οι οποίες έγιναν με κόπους και θυσίες μιας ζωής και που για χρόνια στηρίζουν την οικονομία της Λέσβου. Δημιουργείται  σε κάποιους η ευκαιρία να καρπωθούν πρόσκαιρα μεγάλα ποσά , πολλά εκ των οποίων προϊόν  εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου ,με αντιστάθμισμα την  αδιαμφισβήτητη διαγραφή της Λέσβου από τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας. Η Λέσβος μετά από προσπάθειες που έγιναν τα τριανταπέντε τελευταία χρόνια είχε καθιερωθεί σαν τουριστικός προορισμός και η οικονομία της  όλα αυτά τα χρόνια είχε αυτό τον προσανατολισμό με προοπτικές , μέσω του τουρισμού να ξεπεράσει την οικονομική κρίση . Τώρα η προοπτική αυτή φαίνεται δυστυχώς να χάνεται 
     Αυτή είναι δυστυχώς η Ελλάδα . Διαχρονικά μια σειρά από λάθος πολιτικές αποφάσεις και έλλειψη προγραμματισμού , μας έφεραν στην κατάσταση που είμαστε. 

    Ας αποδεχθούμε ότι ήμασταν υποχρεωμένοι να διαχειριστούμε μια κατάσταση που ήρθε ξαφνικά χωρίς να μας αφήσει τα χρονικά περιθώρια να αντιδράσουμε . Ας παραδεχθούμε ότι έχουμε ανθρωπιστικό καθήκον να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους , για τους οποίους αδιαφορούν οι ίδιες οι γειτονικές τους χώρες και οι μεγάλες δυνάμεις που έφεραν σ΄ αυτή τη κατάσταση τη χώρα τους , για να επιβάλουν την γαιοστρατηγική τους επιρροή. Την κατάσταση αυτή  , γιατί πρέπει να την διαχειριστεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της η Λέσβος;. Ποιος θα σκεφτεί την επιβάρυνση του περιβάλλοντος , η τις ανάγκες όλου αυτού του πλήθους των προσφύγων σε νερό, σε ηλεκτρικό ρεύμα , στη διαχείριση των αποβλήτων τους  . (Αλήθεια που πάνε όλα αυτά τα σωσίβια από νάιλον όταν είναι γνωστό, ότι  ο χρόνος αποσύνθεσης αυτού του υλικού είναι 40 χρόνια και της πλαστικής φιάλης του νερού που πίνουν 250 χρόνια ?)

     Γιατί η Λέσβος πρέπει να είναι ο ‘’αποδιοπομπαίος τράγος ‘’ και να δεχθεί το 90% των μεταναστών και γιατί  να μην ΄τους κατευθύνουν και σε άλλα νησιά που βρίσκονται πιο κοντά στην περιοχή τους; . Και αν η επιλογή σας να προσανατολίσετε τους πρόσφυγες προς τα εδώ , ποια είναι στη συνέχεια η στήριξή σας και η βοήθεια προς το νησί ; Προς τους επιχειρηματίες , Προς τα νοσοκομεία , Προς τους δήμους για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Ποιος θα αναλάβει την απώλεια εισοδήματος που θα έχουν οι μισές από τις τουριστικές μονάδες του νησιού; Και η χώρα μας μπορεί να κάνει κάτι ,Αλλά κυρίως η Ευρωπαϊκή Ένωση που βρίσκει λάθη της Ελλάδας χωρίς να αναλαμβάνει τις ευθύνες που της αναλογούν. Δεν ξέρω ποιος θα είναι ο τρόπος , ί ίσως υπάρχουν πολλοί  .

     Η ζημιά που θα υποστούν κάποιοι στο νησί είναι μεγάλη και δεδομένη και είναι δυνατόν να αποδειχθεί . τα περυσινά εισοδήματα του καθενός είναι γνωστά .

Αυτοί που θα υποστούν τη ζημιά ας ελαφρυνθούν με κάποιο τρόπο .

     Κάντε προγράμματα κοινωνικού τουρισμού μόνο για τη Λέσβο .

     Προβλέψτε φορολογικές ελαφρύνσεις.

     Εξοφλήστε κατά προτεραιότητα επιχειρήσεις από τη Λέσβο που έχουν ενταχθεί στα Ε.Σ.Π.Α. 

     Προβλέψτε περισσότερα κονδύλια για τη Λέσβο από τα νέα Ε.Σ.Π.Α.

     Αυξήστε τις Δημόσιες επενδύσεις στο νησί .  
        
     Παρατείνετε την αποπληρωμή δανείων μας .

     Πληρώστε κατά προτεραιότητα τις αγροτικές αποζημίωσης πρώτα στη Λέσβο.

     Αλλά κυρίως όμως απαιτήστε αντισταθμιστικά οφέλη από την Ευρωπαϊκή Ένωση . 
     Το μεταναστευτικό δημιούργήσε στο νησί πολλά προβλήματα . Δώστε του λοιπόν κάποια προνόμια για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στην άσχημη αυτή κατάσταση. 

     Καλή είναι η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός λοιπόν, αλλά πρέπει και κάποιος να ενδιαφερθεί για την δυσφήμηση που δέχεται η Λέσβος , για τις  συνέπειες που έχει η μαζική άφιξη προσφύγων στη Λέσβο και τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει στον τουρισμό άμεσα αλλά και μακροχρόνια απ΄ ότι φαίνεται .

     Γιατί πιστεύουμε ότι όσο είναι σωστό και ανθρώπινο να σώσουμε τους πρόσφυγες , άλλο τόσο είναι σωστό και αναγκαίο να φροντί-σουμε για την επιβίωση όλων των  τουριστικών επιχειρήσεων της Λέσβου και όχι μόνο μερικών .

                              Σύλλογος ξενοδόχων Πλωμαρίου.

                                   Πλωμαρίτικη Φιλοξενεια.