Σειρά από επαφές για τρέχοντα ζητήματα της Λέσβου σε Αθήνα και Βρυξέλλες πραγματοποίησε το Επιμελητήριο Λέσβου

Σειρά από επαφές σε Αθήνα και Βρυξέλλες πραγματοποίησαν από τις 12 έως και τις 15 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος κ. Ευάγγελος Μυρσινιάς, και τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Λέσβου, ο Αντιπρόεδρος κ. Παρασκευάς Φραντζέσκος, ο Γενικός Γραμματέας κ. Γεώργιος Εγγλέζος και ο Οικονομικός Επόπτης κ. Νικόλαος Αθανάσης.


Αναλυτικά, την Τρίτη 14 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο γραφείο του υπουργού Επικρατείας κυρίου Αλέκου Φλαμπουράρη, όπου τα μέλη του Επιμελητηρίου Λέσβου, κατέθεσαν προτάσεις, για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού – Προσφυγικού ζητήματος, καθώς και αντισταθμιστικά μέτρα για την τόνωση της οικονομικής κατάστασης του νησιού της Λέσβου και συγκεκριμένα του τουριστικού τομέα που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.

Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Λέσβου κατέθεσε στο γραφείο του υπουργού υπόμνημα όπου γίνεται συνοπτική παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, ζητώντας από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα που θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος. Ενδεικτικά αναφέρθηκαν:

Μηδενικό ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα του νησιού και ειδικά για τα επιχειρηματικά ακίνητα, δεδομένου ότι οι εμπορικές αξίες αυτών μειώνονται συνεχώς λόγω του μεταναστευτικού προβλήματος και της οικονομικής κρίσης,
Εξαίρεση από την αύξηση του ΦΠΑ,
Εξαίρεση των επιχειρήσεων από την αύξηση προκαταβολής, μιας και πλήττονται και αυτές άμεσα από το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα.
Ενώ για τον τομέα του τουρισμού ο οποίος πλήττεται σε μεγάλο βαθμό, πρότειναν:
Επιδότηση των μονίμων κατοίκων του νησιού σε σχέση με τις μεταφορές. (Η επιδότηση να αφορά τους κατοίκους και όχι τις αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρίες),
Εξαίρεση του αεροδρομίου της Μυτιλήνης από τέλη και φόρους, για να υπάρξει ενδιαφέρον και προσέλκυση για πτήσεις charter

Προώθηση από τους κρατικούς οργανισμούς μορφών τουρισμού που μπορεί να στηρίξει η Λέσβος, λαμβάνοντας υπόψιν τους την υφιστάμενη κατάσταση.

Την ίδια μέρα η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Λέσβου, πραγματοποίησε συνάντηση στην Κεντρική Ένωση Ελληνικών Επιμελητηρίων, με τον Πρόεδρο κύριο Κωνσταντίνο Μίχαλο, τον Γενικό Γραμματέα κύριο Παναγιώτη Αγνιάδη, καθώς και τον Γενικό Διευθυντή κύριο Βασίλη Αποστολόπουλο, και συζήτησαν μαζί τους θέματα που αφορούν το επιχειρείν,  και την στήριξη από την Κεντρική Ένωση, των δράσεων που θα έχουν να κάνουν με το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα.

Από 13 Ιανουαρίου έως 15 Ιανουαρίου η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Λέσβου ήταν φιλοξενούμενοι στις Βρυξέλλες της Ευρωβουλευτού κυρίας Μαρίας Σπυράκη. Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν με την Ευρωβουλευτή το βασικό θέμα συζήτησης ήταν το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα με βασική επιδίωξη τη στήριξη της κοινωνίας και του επιχειρηματικού κόσμου της Λέσβου, καθώς και τη στοχευμένη τουριστική προβολή του νησιού.

Την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Οικονομικό Ακόλουθο της Ελληνικής Πρεσβείας στις Βρυξέλλες κύριο Παντελή Γκάσιο, με τον οποίον συζήτησαν τρόπους προώθησης των τοπικών προϊόντων στο Βέλγιο αλλά και στη Γερμανία, τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο.

Μυτιλήνη 19 Ιανουαρίου 2016