Τσάντες του Αι Βασίλη από σωσίβια έφτιαξαν οι εθελοντές του ΠΙΚΠΑ Μυτιλήνης-Τα χρήσιμα σωσίβια για τους πρόσφυγες

Έναν έξυπνο τρόπο να αξιοποιούν σωσίβια που βρίσκονται κατά εκατοντάδες χιλιάδες στις ακτές και στις χωματερές της Λέσβου βρήκαν οι εθελοντές του ΠΙΚΠΑ.


Στήνοντας ένα πρόχειρο εργαστήριο εντός των παλιών κατασκηνώσεων και δουλεύοντας συλλογικά καταφέρνουν να μετατρέπουν τα υλικά από τα σωσίβια και τις φουσκωτές βάρκες σε μια σειρά από χρηστικά αντικείμενα , όπως καναπέδες, μικρά τραπεζάκια, στρώματα και πρωτότυπες τσάντες. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό, αφού υλικά που θα κατέληγαν στα σκουπίδια παίρνουν νέα μορφή και ταυτόχρονα δίνουν τη δυνατότητα να απασχολούνται εποικοδομητικά πρόσφυγες οι οποίοι μένουν στο ΠΙΚΠΑ. Μάλιστα, εξετάζεται από τους εθελοντές το ενδεχόμενο κάποιες από τις κατασκευές να διατίθενται προς πώληση, ώστε να εξασφαλίζεται κάποια χρηματική ενίσχυση για δράση ή ακόμα και οικονομική ενίσχυση για πρόσφυγες.

“Κάθε τσάντα απαιτεί περίπου τρεις ώρες για να φτιαχτεί. Όλα γίνονται όπως και στις κανονικές τσάντες με τη διαφορά πως τα υλικά είναι από τα σωσίβια που βρίσκουμε στις παραλίες. Όλα τα μέρη του σωσιβίου χρησιμοποιούνται. Το ύφασμα, οι ιμάντες τα κάνουμε τσάντες και το εσωτερικό υλικό το χρησιμοποιούμε για στρώματα τα οποία είναι απαραίτητα αυτήν την εποχή για το κρύο” είπε στην ΕΡΤ ο Aida Simply πρόσφυγας από το Αφγανιστάν. Ο ίδιος έχει διδαχτεί από μικρός την τέχνη της ραπτικής και όπως μας είπε του είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να δουλεύει δημιουργώντας χρήσιμα αντικείμενα. “ Θα ήθελα μια καλύτερη και μεγαλύτερη ραπτομηχανή για να μπορώ να ράβω ακόμα πιο γρήγορα” είπε ο Aida δείχνοντας μερικές από τις τσάντες που είχε φτιάξει.

Ψυχή του εργαστηρίου είναι η σχεδιάστρια Τίνα Κοντολέοντος. Εκτός από τα πατρόν και τα σχέδια η συμβολή της είναι σημαντική και για έναν άλλον λόγο. Το εργαστήριο λειτουργεί παράλληλα και σαν σχολείο για πρόσφυγες που ενδιαφέρονται να μάθουν την τεχνική της κατασκευής τσαντών. Είναι κάτι που τους προσφέρει δημιουργική απασχόληση όσο μένουν στο ΠΙΚΠΑ και τους κάνει να νιώθουν χρήσιμοι. Επίσης τους δίνεται η δυνατότητα να μάθουν μια νέα τέχνη που μπορεί να τους βοηθήσει επαγγελματικά μας είπε εθελοντής.

“Τα οφέλη από αυτή την προσπάθεια είναι πάρα πολλά. Κάθε τσάντα είναι προϊόν ομαδικής δουλειάς. Κάποιοι μαζεύουν τα σωσίβια, άλλοι τα κόβουν και διαχωρίζουν τα υλικά και άλλοι τα ράβουν και κάνουν τις τσάντες. Εθελοντές και πρόσφυγες δουλεύουμε όλοι μαζί και αυτό είναι σημαντικό για να καταλάβουν πως είμαστε πραγματικά δίπλα τους και ότι τους δίνουμε την ευκαιρία να βρουν μια νέα ζωή μετά από την καταστροφή της ζωής που είχαν στις χώρες τους. Ταυτόχρονα η αξιοποίηση των υλικών που δυστυχώς επιβαρύνουν το περιβάλλον είναι ακόμα ένα όφελος της προσπάθειας αυτής. Εξετάζουμε τρόπους ώστε να μπορούμε να πωλούμε τις τσάντες αυτές σε πολλούς που μας τις ζήτησαν για να ενισχύουμε τις δράσεις μας και να βοηθάμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη” δήλωσε η Έφη Λατσούδη εθελόντρια στο ΠΙΚΠΑ.
Πηγη ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ