«Άγνωστο αγόρι ετών 7»: Δεκάδες πνιγμένοι πρόσφυγες θαμμένοι σε χωράφι στο Κατω Τρίτος Λέσβου (Photos)

Οργή και αγανάκτηση για την σιδερόφρακτη Ευρώπη-φρούριο προκαλεί η εικόνα ενός αυτοσχέδιου νεκροταφείου σε χωράφι στο Κατω Τριτος της Λέσβου.


«Χύμα» στο χώμα έχουν θαφτεί δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες, άντρες, γυναίκες και μικρά παιδιά, από τους εκατοντάδες που ξέβρασε πνιγμένους η θάλασσα.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία το πρώτο δεκάμηνο του 2015 πνίγηκαν στο Αιγαίο περισσότεροι από 450 πρόσφυγες ενώ στη Μυτιλήνη τα νεκροταφεία «ξεχείλισαν» από νεκρούς.

Όπως καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία, «μεσούσης της χειρότερης προσφυγικής κρίσης από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αντί να εργάζονται προς την κατεύθυνση προστασίας έστω ενός μικρού αριθμού των παγκόσμιων προσφύγων με έναν αξιοπρεπή τρόπο, οι Ευρωπαίοι  ηγέτες προσπαθούν να εμποδίσουν την είσοδο των προσφύγων στο πλουσιότερο μπλοκ του κόσμου, αναπτύσσοντας έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό συνοριοφυλάκων, και οχυρώνοντας τα χερσαία σύνορα, καθώς και στρατολογώντας τρίτες γειτονικές χώρες ως φύλακες. Τέτοιου είδους πρακτικές εκθέτουν πρόσφυγες και μετανάστες σε περιστατικά κακομεταχείρισης και ωθούν τους ανθρώπους σε θαλάσσια ταξίδια, επικίνδυνα για τη ζωή τους.»

»Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει πώς άνθρωποι που επιχείρησαν να διασχίσουν τα ελληνικά, βουλγαρικά και ισπανικά σύνορα έχουν απωθηθεί από τις εθνικές αρχές διαφύλαξης των συνόρων χωρίς να έχουν πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου ή την ευκαιρία να προσβάλουν νομικά την επιστροφή τους , σε άμεση παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Οι παράνομες αυτές απωθήσεις συχνά συνοδεύονται από βία και βάζουν τη ζωή των ανθρώπων σε κίνδυνο.  Μέχρι σήμερα καμία εθνική αρχή δεν έχει λογοδοτήσει για τις πρακτικές αυτές. Αυτό αποδεικνύει και τη ζωτικής σημασίας ανάγκη για μηχανισμούς λογοδοσίας στη διαφύλαξη των συνόρων, είτε είναι ευρωπαϊκή είτε εθνική υπόθεση», τονίζει ο Οργάνωση.

Η αυστηρή επιτήρηση της Ευρώπης - φρούριο, χωρίς νόμιμη και ασφαλή δίοδο για τους πρόσφυγες, έχει ως αποτέλεσμα εικόνες σαν τις ακόλουθες που τράβηξε και ανήρτησε στην προσωπική του σελίδα χρήστης του facebook. ΚΑΘΩΣ ΠΗΓΑ ΝΑ ΔΩ ΜΙΑ ΦΟΡΑΔΑ ΣΕΝΑ ΧΩΡΑΦΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΤΡΙΤΟΣ  ΣΥΝΑΝΤΗΣΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ......ΔΕΝ ???????ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑΜΕΝΑ ΣΕΝΑ ΧΩΡ...
Δημοσιεύτηκε από Στρατής Μουφλουζέλλης
στις Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016Πηγη topontiki.gr