Πρόκληση στο Αιγαίο: Τουρκικό υδρογραφικό σκάφος, συνοδεία κορβέτας, κοντά στον Αη Στράτη

Την αποχώρηση του τουρκικού πλοίου Τσεσμέ από τα ανοιχτά του Άη Στράτη ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.


"Δεν είναι κανένα τουρκικό πλοίο αυτή τη στιγμή στον Άη Στράτη. Το τουρκικό πλοίο πράγματι εισήλθε και προσπάθησε να κάνει έρευνες".

Ο κ. Καμμένος τόνισε όμως ότι από την πρώτη στιγμή, ότι το Τσεσμέ παρακολυθείτο από το πλοίο Αήττητος "όπως αναχαιτίζονται τα αεροσκάφη που παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο, έτσι και τα πλοία. Και πριν από λίγο αποχώρησε".

Νωρίτερα το Τουρκικό υδρογραφικό πλοίο «Τσεσμέ», το οποίο συνοδευόταν από μια Τουρκική κορβέτα, βρέθηκε στο βόρειο Αιγαίο, πολύ κοντά στον Άη Στράτη. Το πλοίο δεν βρίσκεται σε διεθνή ύδατα, αλλά έχει εισέλθει εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων, ενώ συχνά έβγαινε στα διεθνή ύδατα, αλλά πάντα εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Για κάτι τέτοιο θα έπρεπε να έχουν ενημερώσει την Ελλάδα με την έκδοση Navtex, κάτι που δεν έχουν πράξει οι Τούρκοι. 

Φαίνεται ότι τις τελευταίες ημέρες οι Τούρκοι έχουν στην κυριολεξία «ξεσαλώσει» και μετά τις από αέρος παραβιάσεις τώρα αποφάσισαν και τις θαλάσσιες. Μάλιστα η πρόκληση αυτή των γερακιών της Άγκυρας, γίνεται λίγες ημέρες μετά από την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία κι ένα 24ωρο μετά από την επίσκεψη του αμερικανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα.


Πηγη topontiki.gr