Με επιτυχία η σύσκεψη για την αξιοποίηση του πλούτου των Μουσείων της Λέσβου ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου

Πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2015 η συνάντηση που οργάνωσε το Επιμελητήριο και το Δίκτυο Μουσείων Λέσβου με θέμα ΔΙΚΤΥΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ – Αξιοποίηση του μουσειακού πλούτου της Λέσβου για τη στήριξη της τουριστικής ανάπτυξης μέσω της προβολής του πολιτισμού της Λέσβου.


Στην συνάντηση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Β. Μυρσινιάς, ο Πρόεδρος του Ένωσης Νησιωτικών Επιμελητηρίων  κ. Θ. Καλογρίδης, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Π. Φραντζέσκος και ο Γεν. Γραμματέας Γ. Εγγλέζος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Π. Αντωνίου, η Πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Ερεσού κ. Φ. Γαληνού.

Συμμετείχαν επίσης οι εκπρόσωποι του Δικτύου Μουσείων Λέσβου κ. Π. Τριανταφυλίδης, Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, ο Καθηγητής Ν. Ζούρος, Δ/ντης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, ο Πάτερ Αντώνιος Κοντοπός, Υπεύθυνος Λειτουργίας του Εκκλησιαστικού Βυζαντινού Μουσείου, ο κ. Κ. Μανιατόπουλος, Διευθυντής του Μουσείου – Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη Teriade, η κα. Μ. Παπαδοπούλου, Προϊσταμένη του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, ο κ. Σ. Πόθας και η κα. Δ. Κάσδαγλη του Μουσείου -  Ελαιοτριβείου Βρανά.

Κατά την σύσκεψη παρουσιάσθηκε η ανάγκη στήριξης των Μουσείων της Λέσβου από τους φορείς του τουρισμού προκειμένου να προβληθεί ένας σημαντικός πολιτιστικός πόρος που μέχρι σήμερα δεν έχει προβληθεί και αξιοποιηθεί στον βαθμό που θα έπρεπε.
Η Λέσβος διαθέτει ένα μοναδικό πλούτο ιδιαίτερα σημαντικών Μουσείων που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων. Η αξιοποίηση και προβολή της ποικιλίας και της σημασίας των Μουσείων της Λέσβου μπορεί να συμβάλει στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Λέσβου.

Ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου απαιτείται στενή συνεργασία μεταξύ των Μουσείων και των φορέων του Τουρισμού  και συζητήθηκαν διάφοροι τρόποι για να επιτευχθεί αυτή η συνεργασία.

Ένα πρώτο βήμα έγινε από το Δίκτυο των μουσείων με την οργανωμένη παρουσίαση πληροφοριών για τα ωράρια λειτουργίας και τις δραστηριότητες των Μουσείων.

Επισημάνθηκε ότι παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία τα Μουσεία της Λέσβου διοργανώνουν σημαντικές εκθέσεις και εκδηλώσεις που απευθύνονται τόσο στους επισκέπτες όσο και στους κατοίκους της Λέσβου.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο οργάνωσε την περιοδική έκθεση για τη διαχρονία της κεραμικής τέχνης στη Λέσβο και οργανώνει τις εκδηλώσεις το αρχαιολογικό εύρημα του μήνα.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας λειτούργησε για πρώτη το θαλάσσιο πάρκο Νησιώπης τη φετινή χρονιά και προσέφερε περιήγηση στο θαλάσσιο χώρο με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα. 

Συζητήθηκαν προτάσεις για ένταξη της επίσκεψης στα Μουσεία σε τουριστικά πακέτα, η πιθανότητα προαγοράς εισιτηρίων και η δυνατότητα ομαδικών ή ατομικών επισκέψεων κλπ.
Αποφασίσθηκε η σύσκεψη να επαναληφθεί μετά τις γιορτές προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη συμμετοχή επαγγελματικών του τουρισμού, να οριστικοποιηθούν οι προτάσεις και να καθορισθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες συνεργασίας.


ΔΙΚΤΥΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης

Στο Νέο κτίριο εκτυλίσσεται η καθημερινή θρησκευτική, οικονομική και πολιτική ζωή από τον 3ο αι. π.Χ ως και τον 4ο αι. μ.Χ. Μεταξύ άλλων, εκτίθενται τα περίφημα ψηφιδωτά της «Οικίας του Μενάνδρου». Στο Μουσείο φιλοξενείται η περιοδική έκθεση «Λεσβία Γη …Ξενία Γη» η οποία παρουσιάζει την εξέλιξη της κεραμικής στη Λέσβο από αρχαία έως τα σύγχρονα χρόνια. Κάθε μήνα παρουσιάζεται σε ειδική προθήκη στο ισόγειο του Μουσείου «Το αρχαιολογικό εύρημα του μήνα».
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή: 08:00 - 15:00
Διεύθυνση: 8ης Νοεμβρίου, Τ.Κ. 811 00 Μυτιλήνη
Τηλ: 2251040223 •  E-mail efales@culture.gr
Ιστότοπος: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3484


 

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του παρουσιάζονται μοναδικά απολιθώματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ενός από τα σημαντικότερα σε παγκόσμια κλίμακα Μνημεία της Φύσης καθώς και οι φυσικές διεργασίες που οδήγησαν στη δημιουργία του και η γεωιστορική εξέλιξη του Αιγαίου Πελάγους.

Ώρες λειτουργίας
Τρίτη-Σαββάτο: 08:00-16:00 • Κυριακή: 10:00-17:00 (1/10 - 30/6)
Διεύθυνση: Σίγρι, Τ.Κ. 811 03 Λέσβος
Τηλ.-Fax:  2253054434, 2251047033  •  E-mail lesvospf@otenet.gr
Ιστότοπος: www.lesvosmuseum.gr

 

Αρχαιολογική Συλλογή Ερεσού

Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες: α) θρησκεία και λατρεία (αναθηματικά ανάγλυφα και ολόγλυφα έργα) β) ταφικά έθιμα (επιτύμβιες στήλες, πήλινη σαρκοφάγος, κτερίσματα) και γ) καθημερινή ζωή. Στον ημιυπαίθριο χώρο εκτίθενται ευμεγέθη αρχιτεκτονικά μέλη, αναθηματικά ανάγλυφα και βωμοί ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων. 
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή: 08:00 - 15:00
Διεύθυνση: Σκάλα Ερεσού, Τ.Κ. 811 05 Ερεσός
Τηλ.-Fax:  2253053037 •  E-mail efales@culture.gr
Ιστότοπος:
http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=18301


Αρχοντικό Βαρελτζήδαινας

Είναι ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα αρχοντικά της Λέσβου του τέλους του 18ου – αρχών του 19ου αιώνα. Αποτελεί σημαντικό δείγμα της αστικής αρχιτεκτονικής της όψιμης Οθωμανικής περιόδου της Λέσβου, ιδιαίτερα χαρακτηριστικό για την οργάνωση της κάτοψης, του θεματικού διακόσμου, του λειτουργικού τυπικού και των κατασκευαστικών λεπτομερειών.
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή: 08:00-15:00
Διεύθυνση: Πέτρα, Τ.Κ. 811 09 Λέσβος
Τηλ.-Fax:  2253041510 •  E-mail: efales@culture.gr

Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο

Η συλλογή του περιλαμβάνει εικόνες βυζαντινής και λαϊκής τέχνης από το 13ο έως τον 20ο αιώνα. Εκτός από την κύρια συλλογή των εικόνων, περιλαμβάνει επίσης συλλογές που αποτελούνται από άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα, όπως ξυλόγλυπτα, ιερά σκεύη, βημόθυρα, άμφια, χειρόγραφα κ.α.
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο: 09:00-13:00
Διεύθυνση: Πλατεία Αγίου Θεράποντος, Τ.Κ. 811 00 Μυτιλήνη
Τηλ.:  2251028916 •  E-mail ebmmyt@gmail.com
Ιστότοπος: www.ebmm.gr

 


Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη - Tériade
Στεγάζει, διαφυλάσσει και παρουσιάζει το σύνολο του εκδοτικού έργου του Στρατή Ελευθεριάδη - Tériade. Στις αίθουσές του εκτίθενται έργα γνωστών καλλιτεχνών, αντίτυπα των «Μεγάλων Βιβλίων» και VERVE με λιθογραφίες των Chagall, Matisse, Picasso, Léger κ.α. καθώς και αντίγραφα μεσαιωνικών χειρογράφων.
Διεύθυνση: Βαρειά, Τ.Κ. 811 00 Μυτιλήνη
Τηλ.: 2251023372 •  E-mail:  info@museumteriade.gr
Ιστότοπος: http://museumteriade.gr


Μουσείο Θεόφιλου

Ανεγέρθηκε στη Βαρειά, εκεί όπου γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος, με έξοδα του Στρατή Ελευθεριάδη - Tériade. Το 1965 ο TERIADE το δώρισε στο Δήμο Μυτιλήνης μαζί με 86 πίνακες του Θεόφιλου από την ιδιωτική του συλλογή.
Ώρες λειτουργίαςΔευτέρα - Παρασκευή: 08:30 -14:30
Διεύθυνση: Βαρειά, Τ.Κ. 811 00 Μυτιλήνη
Τηλ:  2251041644 •  Ιστότοπος: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3435


Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης

Διαθέτει μια από τις σημαντικότερες συλλογές έργων ζωγραφικής, η οποία δωρήθηκε στο Δήμο από τον Γιώργο Σίμο - Πετρή και την αδελφή του Έλλη Σίμου. Eκτίθενται έργα μεγάλων ζωγράφων και χαρακτών, Ελλήνων και ξένων καθώς και μια αξιόλογη συλλογή από έργα Λέσβιων ζωγράφων.
Ώρες λειτουργίαςΔευτέρα - Παρασκευή: 09:00 -14:30
Διεύθυνση: Αδραμυτίου 46, Τ.Κ. 811 00 Μυτιλήνη
Τηλ.-Fax: 2251048002

 

Μουσείο - Ελαιοτριβείο Βρανά

Πρόκειται για μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας βιομηχανικό μνημείο το οποίο κατασκευάστηκε το 1887 από το Νικόλαο Βρανά, παππού του Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Εκτίθενται σπάνιο αρχειακό υλικό, έκθεση ζωγραφικής και παλαιά αντικείμενα από τη λειτουργία του ελαιοτριβείου. 
Ώρες λειτουργίας: 09:00 – 16:00 (Χειμερινό ωράριο) / 10:00 – 18:00 (Θερινό ωράριο)   
Διεύθυνση: Παπάδος, Τ.Κ. 811 06 Λέσβος
Τηλ.: 2251082007  •  E-mail info@vranasmuseum.gr 
Ιστότοπος: www.vranasmuseum.gr

 

 

Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
Στεγάζεται στην Αγία Παρασκευή Λέσβου, στο συγκρότημα του παλαιού κοινοτικού ελαιοτριβείου της Αγίας Παρασκευής (1911-1967). Αυθεντικά μηχανήματα που λειτουργούν ξανά, ψηφιακές προβολές και ο ήχος της μπουρούς, ζωντανεύουν μοναδικά τη διαδικασία παραγωγής του ελαιόλαδου και τον κύκλο των εργασιών που σχετίζονται με την ελαιοπαραγωγή. Το Μουσείο δημιουργήθηκε και λειτουργεί από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά (εκτός Τρίτης): 10:00-18:00 (1/3 - 15/10)
Καθημερινά (εκτός Τρίτης): 10:00-17:00 (16/10 - 28/02)
Διεύθυνση: Αγία Παρασκευή,
T.K. 811 02 Λέσβος
Τηλ: 2253032300 •  E-mail:  piop@piraeusbank.gr 
Ιστότοπος: http://www.piop.gr

 

 

Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης»

Πρόκειται για το πρώτο εξ ολοκλήρου Ψηφιακό Μουσείο Τέχνης στην Ελλάδα, το οποίο λειτουργεί στα Χίδηρα της Λέσβου, γενέτειρα του ζωγράφου Γεώργιου Ιακωβίδη. Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, αναδεικνύει πιστά τη ζωή και προβάλει το έργο του καταξιωμένου Έλληνα ζωγράφου.
Διεύθυνση: Χίδηρα, T.K. 811 10 Λέσβος
Τηλ.2253051128 •  E-mail:  info@jakobides-digital-museum.gr 
Ιστότοπος: www.jakobides-digital-museum.gr

 

 

Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας

Περιλαμβάνει απολιθώματα σπονδυλωτών και ασπόνδυλων μοναδικής αξίας που έζησαν στην περιοχή πριν από 2 εκατομμύρια χρόνια, δείγματα ορυκτών, πετρωμάτων και μεταλλευμάτων της Λέσβου, τμήμα ζωολογίας καθώς και τμήμα βοτανικής.
Διεύθυνση: Βρίσα-Πολιχνίτος, Τ.Κ. 813 00 Λέσβος

Τηλ:  2252061890  •  Ιστότοπος: http://vrisa.geol.uoa.gr