Στην «αρένα» οι μικροοφειλέτες των Ταμείων: Ξεκινούν οι κατασχέσεις καταθέσεων

Tι δεν καταλαβαίνεις; Δεν σου ανήκει τίποτα. Το κρατικό «χέρι» μετά το πορτοφόλι και την τσέπη σου μέσω έμμεσης και άμεσης αφαίμαξης περνάει στα «σκληρά».


Από χτες Δευτέρα άνοιξε επίσημα ο δρόμος για τις κατασχέσεις,  αρχικά για οφειλές στα Ταμεία και έπονται και τα άλλα...

Το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ και τις τράπεζες αναλαμβάνουν δράση με την κυβέρνηση να συνεχίζει την πολιτική της «οικονομικής τρομολαγνείας» στη μεσαία τάξη και στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αρνούμενη να βάλει το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων στο μεγάλο πλούτο και στους φοροδιαφεύγοντες.

Άμεσο κίνδυνο κατασχέσεων διατρέχουν οι περίπου 147.000 οφειλέτες που χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ, αλλά δεν έχουν υπαχθεί σε καμία ρύθμιση χρεών, μιας και από τις 31 Οκτωβρίου έληξε η αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από όλους αυτούς υπάρχουν περίπου 8.000 που χρωστούν πάνω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία.

Όμως όπως συνηθίζεται σε αυτή τη χώρα θα την πληρώσουν αυτοί που χρωστούν 5.000 ευρώ, η λεγόμενη «μαρίδα».

Οι «καρχαρίες» που χρωστάνε πάνω από 6 δισ., ως συνήθως, θα βρούν όλα τα παραθυράκια που απαιτούνται για να μην πληρώσουν δεκάρα τσακιστή!

Ουσιαστικά με τη διαδικασία αυτή, παρακάμπτεται η χρήση δικαστικού επιμελητή και μειώνεται σημαντικά ο χρόνος κατάσχεσης ποσών, για να καλυφθεί είτε μέρος, είτε το σύνολο της οφειλής.
Μετά τη λήξη της αναστολής στη διαδικασία κατασχέσεων που είχε ξεκινήσει η Εφορία, λόγω capital controls, ακολουθείται η ίδια διαδικασία και για τις οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Σε πρώτη φάση, σήμερα, Δευτέρα, θα γίνει η ηλεκτρονική αποστολή περίπου 50 κατασχετηρίων για να διαπιστωθεί η ομαλή λειτουργία του συστήματος. Στη συνέχεια, το όριο που έχει τεθεί είναι να γίνεται σε καθημερινή βάση, αν χρειάζεται, αποστολή έως και 600 κατασχετηρίων ανά Πιστωτικό Ίδρυμα.

Στην εγκύκλιο του ΚΕΑΟ τονίζεται ότι, εντάσσονται άμεσα στην ηλεκτρονική διαδικασία τα τέσσερα Περιφερειακά Κέντρα (Α' και Β' Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης), καθώς επίσης και τα δεκαεπτά Περιφερειακά Υποκαταστήματα Ι.Κ.Α, στα οποία συστάθηκαν και λειτουργούν Τμήματα Κ.Ε.Α.Ο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΚΕΑΟ, έχουν ενταχθεί στα μητρώα του, για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, συνολικά 275.857 περιπτώσεις οφειλετών, είτε φυσικών, είτε νομικών προσώπων.

Με δεδομένο ότι έως τα τέλη Σεπτεμβρίου είχαν απομείνει στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών 85.749 οφειλέτες, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν 190.108 περιπτώσεις οφειλετών, στους οποίους μπορεί να υπάρξει η επίδοση, του σχετικού ηλεκτρονικού κατασχετηρίου.

Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει οι οφειλέτες αυτής της κατηγορίας, είτε να σπεύσουν να ρυθμιστούν, είτε να εξοφλήσουν άμεσα ένα μέρος ή το σύνολο της οφειλής τους.

Οι τράπεζες που εντάσσονται σε πρώτη φάση είναι οι Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, Attica Bank, Unicredit Bank και Aegean Baltic Bank, ενώ οι υπόλοιπες τράπεζες θα ενταχθούν στο σύστημα από τις 14 Δεκεμβρίου και μετά.Πηγη:  www.newsbomb.gr