Συνέδριο από τους αγροτικούς συλλόγους της Λέσβου στην Καλλονή

Στις 28 Απρίλη 2015 μετά από πρόσκληση του Αγροτικού Συλλόγου Λ. Θερμής συνεδρίασαν εκεί οι περισσότεροι αγροτικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στο νησί, όπου αναδείχτηκε η ανάγκη δημιουργίας ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων.


Για το σκοπό αυτό ορίστηκε μια επιτροπή από μέλη των ΔΣ των συλλόγων η οποία σκοπό  είχε να προετοιμάσει το πρώτο συνέδριο της ομοσπονδίας, να ρυθμίσει όλες τις ενέργειες που χρειάζονται για τη διεξαγωγή εκλογών, να εγκρίνει ημέρα και τόπο διεξαγωγής τους ως και να φέρει καταστατικό που θα παρουσιαστεί προς ψήφιση στους αντιπροσώπους του  συνεδρίου.

Η επιτροπή στην τελευταία συνεδρίαση της στις 16 Νοέμβρη αποφάσισε τον τόπο και χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στην Καλλονή στις 29 Νοέμβρη ημέρα Κυριακή και ώρα έναρξης 7.00 μμ. στο πρώην δημοτικό κατάστημα της κωμόπολης.


Στην ανακοίνωση της, η Επιτροπή προετοιμασίας αναφέρει:

«Τα προβλήματα των αγροτών είναι πολλά και είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ασκήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και ασκούνται ως σήμερα, από όλες τις κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις, είτε δεξιές είτε αριστερές, πολιτικές που εκπορεύονται από την ΕΕ και που σκοπό έχουν, με κύριο οδηγό τη νέα  ΚΑΠ, το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών το πέρασμα της γης και παραγωγής στα χέρια μεγαλοαγροτών και μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων.
 Η ενότητα και ο αγώνας πρέπει να είναι η απάντηση μας σε όσους απεργάζονται το ξεκλήρισμα μας. Σε όσους προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν στήνοντας αγροτοδικεία, καλώντας σε κατάθεση αγρότες και συνδικαλιστές τους με βάση εισαγγελική διαταγή για παρεμπόδιση  κυκλοφορίας σε μια κινητοποίηση που έγινε πριν από 2 χρόνια. Σε όσους προσπαθούν να μας διασπάσουν, σε όσους σκόπιμα ή με αφέλεια διαδίνουν ότι τίποτα δεν αλλάζει και οι αγώνες δεν οδηγούν πουθενά.
Η συγκρότηση της ομοσπονδίας αποτελεί ένα μεγάλο βήμα στο συντονισμό των αγροτικών συλλόγων, στην οργάνωση των αγώνων μας. Αγώνων που σκοπό δεν έχουν μόνο την επιβίωση μας ή το σταμάτημα της αντιαγροτικής πολιτικής της συγκυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που με τα νέα μέτρα ληστρικής φορολόγησης που προτίθεται να φέρει (προαπαιτούμενα) μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εξαθλίωση και τον αφανισμό.


Παλεύουμε για τη συγκρότηση λαϊκής συμμαχίας αγροτών, εργατών, μικρομεσαίων ΕΒΕ. Μια συμμαχία που θα αποδεσμεύσει τη χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς ΕΕ και ΝΑΤΟ. Θα διαγράψει μονομερώς το χρέος και θα κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής και τη γη. Μια λαϊκή συμμαχία που στα πλαίσια της θα σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ειδικά για μας τους αγρότες με τη δημιουργία κρατικού οργανισμού εμπορίου που θα απορροφά όλη την παραγωγή μας σε τιμές που θα μας δίνουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα, με κεντρικό σχεδιασμό τι θα παράγεται και που, με εκμηχάνιση της παραγωγής, με φτηνά γεωργικά εφόδια και καύσιμα θα μπορούμε να μείνουμε στον τόπο μας με μέλλον για μας και τα παιδιά μας».