Ψυχολόγοι δίπλα σε άνδρες και γυναίκες της Ακτοφυλακής, που σώζουν μετανάστες!- 2 Ψυχολόγοι έφτασαν στην Μυτιλήνη

Επί μήνες, είναι γεγονός, ότι οι άνδρες του Λιμενικού μέρα-νύχτα παίρνουν μέρος σε αμέτρητες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.


Με ψυχολογική υποστήριξη, πλέον, την οποία ζήτησαν κατ’ επανάληψη οι ίδιοι, οι άνδρες και γυναίκες του λιμενικού Σώματος, που καθημερινά σχεδόν έρχονται μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες, πρόσωπο με πρόσωπο με τις ανθρώπινες τραγωδίες των μεταναστευτικών ροών, θα συνεχίσουν το έργο τους, να σώζουν παιδιά και ενήλικες στις φουρτουνιασμένες θάλασσες.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Στα μέσα της εβδομάδας και αφού είχε προηγηθεί σχετική επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος στον υπουργό Ναυτιλίας, έφθασαν δυο ψυχολόγοι αρχικά στη Μυτιλήνη ώστε να συνδράμουν  για την ψυχολογική υποστήριξη των στελεχών του Λιμενικού. Στη συνέχεια θα επισκεφθούν και άλλους άνδρες και γυναίκες της ακτοφυλακής, στα υπόλοιπα νησιά, όπου διαδραματίζονται οι ίδιες ακριβώς σκηνές.

Επιστολή-«κραυγή αγωνίας» προς το υπουργείο Ναυτιλίας

Την κραυγή αγωνίας τους για το τί μέλλει γενέσθαι με την πιεστική κατάσταση των συνεχών ναυαγίων, την άφησαν να «ακουστεί» οι ίδιοι οι λιμενικοί, μέσα από μία επιστολή, που είχαν αναλάβει να συντάξουν οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι. Όπως έγραφαν: «Οι αυξανόμενες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές με τις συνακόλουθες απώλειες ανθρώπινων ζωών, πέραν της σωματικής κόπωσης του στελεχιακού δυναμικού, υποβάλλουν τα καταπονημένα στελέχη σε συχνό επιχειρησιακό στρες».

«Τα στελέχη αυτά σχεδόν καθημερινά, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, έρχονται αντιμέτωπα με εικόνες, που τα συγκλονίζουν. Καλούνται να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν την απόγνωση και το σπαραγμό ενηλίκων και παιδιών, που αναζητούν μια καλύτερη ζωή», επισήμαναν.

Ανέφεραν ακόμη στην επιστολή τους  ότι «σύμφωνα με δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες, όταν κάποιος βιώσει επαναλαμβανόμενα τέτοιες εμπειρίες, είναι πιθανόν να εμφανίσει συμπτώματα Μετατραυματικού Στρες (Post-traumatic Stress), δηλαδή να εκδηλώσει σοβαρά, παρατεταμένα και επανεμφανιζόμενα συμπτώματα άγχους, τα οποία επιδεινώνονται κάθε φορά, που κάτι προκαλεί αναμνήσεις του αρχικού συμβάντος. Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι το φαινόμενο εμφανίζεται σε στελέχη, που την ώρα της επιχείρησης, παρουσιάζουν θετική έως και ηρωική συμπεριφορά».

Έκριναν λοιπόν ως απαραίτητη την ψυχολογική στήριξή τους, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά όχι μόνο τη στρεσογόνο εμπειρία, αλλά και τις πιθανές συνέπειές της στις καθημερινές, επαγγελματικές και επιχειρησιακές τους δραστηριότητες. Συν τοις άλλοις, ζητούσαν από τον υπουργό να παρέμβει,  παρέχοντας τις κατάλληλες κατευθύνσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να αναληφθούν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα για την τακτική ψυχολογική υποστήριξη των στελεχών «της πρώτης γραμμής», στον αγώνα που δίνουν καθημερινά για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Λίγες ώρες μετά την αποδοχή του αιτήματός τους και την αποστολή, έστω των δύο αρχικά, ψυχολόγων, οι λιμενικοί βρέθηκαν για πολλοστή φορά αντιμέτωποι με την τραγωδία.