Και όμως δεν ήταν δεκαπενταύγουστος….Πλημμύρισε από κόσμο η Αγιασος για την 12η γιορτή του Κάστανου (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Βοηθούντος και του πολύ καλού για την εποχή καιρού, για άλλη μια φορά χιλιάδες κόσμου ανηφόρισαν την Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2015, στην ορεινή Αγιάσο, όπου διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία η 12η Γιορτή Κάστανου


Βοηθούντος και του πολύ καλού για την εποχή καιρού, για άλλη μια φορά χιλιάδες κόσμου ανηφόρισαν την Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2015, στην ορεινή Αγιάσο, όπου διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία η 12η Γιορτή Κάστανου από τη Δημοτική Κοινότητα Αγιάσου και άλλους συνεργαζόμενους φορείς (Αναγνωστήριο «Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ» Αγιάσου, Σύλλογο Εμπόρων και Επαγγελματοβιοτεχνών Αγιάσου «Ο ΕΡΜΗΣ», Αγροτικό Σύλλογο Αγιάσου, Πολιτιστικό Καρναβαλικό Σύλλογο Αγιάσου «Ο ΣΑΤΥΡΟΣ», Μυκητολογικό Περιβαλλοντικό Σύλλογο «Μανιταρόφιλοι Λέσβου», Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού (ΣΕΟ) Μυτιλήνης, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ασωμάτου Λέσβου, ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης).

Από το πρωί άναψαν στις εισόδους και στα κεντρικά μέρη του χωριού οι φωτιές στις παραδοσιακές φουφούδες και στα καζάνια για το ψήσιμο και το βράσιμο των κάστανων, που θα προφέρονται στον κόσμο μαζί με ούζο και κρασί.

Στην Πλατεία Δημαρχείου έστησε περίπτερο η Ποτοποιία Ούζου Δ. Γιαννατσή και διαφήμισε για δεύτερη συνεχή χρονιά το εξαιρετικό λικέρ «Καστανέλλι», το οποίο παράγεται από ούζο Πλωμαρίου, αγιασώτικο κάστανο και μέλι του καστανιώνα.

Στο Φουαγιέ του Αναγνωστηρίου λειτούργησε έκθεση ζωγραφικής μαθητών της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αγιάσου με θέμα «Τα παιδιά της προσφυγιάς».
Στον ίδιο χώρο γινόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τις ανάγκες των προσφύγων.

Στις 11 πμ στο Θέατρο του Αναγνωστηρίου, παρουσία πλήθους παιδιών (μεταξύ των οποίων Προσκόπων, Ναυτοπροσκόπων και Οδηγιστών της Μυτιλήνης), ο συγγραφέας, δάσκαλος Αριστείδης Ν. Σγατζός, παρουσίασε με γλαφυρό τρόπο το βιβλίο του «Ιστορίες της Μανιταρολάνδης» (Εικονογράφηση: Λευτέρης Παπαθανάσης). Ακολούθησε βιωματικό εργαστήρι με κατασκευές που έφτιαξαν τα παιδιά που παρακολούθησαν την παρουσίαση.

Στις 12 μ. από την Πλατεία Δημαρχείου ξεκίνησαν οι ομάδες περιπατητών για τον καστανιώνα. Στη 1 μμ στη θέση «Πατσαβούρα» μέλη του Μυκητολογικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Μανιταρόφιλοι Λέσβου» πραγματοποίησαν έκθεση – ταυτοποίηση μανιταριών του καστανιώνα, που συνέλεξαν από το πρωί, την οποία παρακολούθησαν οι διελθόντες από εκεί περιπατητές.

Στο πλαίσιο της Γιορτής έλαβαν χώρα δραστηριότητες του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού (ΣΕΟ) Μυτιλήνης, του 2ου Συστήματος Προσκόπων και του 3ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ασωμάτου και του ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης.

Στις 5:30 μμ έγινε στο Θέατρο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου η κεντρική εκδήλωση της Γιορτής με:

Ομιλία–παρουσίαση του Μάκη Αξιώτη με θέμα «Όλυμπος, η στέγη της Αγιάσου.»
Βιβλιοπαρουσίαση: «100+1 Μανιτάρια. Η έρευνα στη Λέσβο.» Μυκητολογικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Μανιταρόφιλοι Λέσβου». Εκδόσεις ΜΥΘΟΣ. Μίλησαν ο Γιώργος Φρανσουάς και ο Κώστας Ζιαμπάρας, Πρόεδρος και Γραμματέας του Συλλόγου, αντίστοιχα.

Ομιλία – παρουσίαση του Μανώλη Συρέλλη, εκπροσώπου της Ποτοποιίας Δ. Γιαννατσή, με θέμα: «Castanelli: Το χειροποίητο λεσβιακό ποτό.» Ο ομιλητής απηύθυνε ενδιαφέρουσα πρόταση συνεργασίας στους ντόπιους καστανοπαραγωγούς και μελισσοκόμους.

Η εκδήλωση έκλεισε με το σατιρικό θεατρικό μονόπρακτο του Αντώνη Μηνά «Επενδύσεις».

 Τους ρόλους υποδύθηκαν οι μαθητές του Λυκείου Μιχάλης Κουτσκουδής-Βουρλής, Ιωάννα Καρακωνσταντή, Μαρία Πετεινέλλη και Αντώνης Ασβεστάς. Τις παρουσιάσεις επιμελήθηκε ο Παναγιώτης Κορομηλάς. Το τραγούδι που ακούστηκε στο τέλος (στίχοι, μουσική και εκτέλεση) ήταν της Μυρσίνης Κουτσκουδή-Βουρλή.


Δείτε το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που κατέγραψε για λογαριασμό του LesvosPost.com ο απεσταλμένος μας στην Αγιάσο Στεφάνου Ραφαήλ-Αναστάσιος