Εκδήλωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το μεταναστευτικό

Δυναμικό παρόν έδωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015, διοργανώνοντας εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα «Μετανάστευση, ο ενεργός ρόλος των Περιφερειών».


Στη διοργάνωση της εκδήλωσης –που εντάσσονταν στο επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεων των Open Days 2015 και φιλοξενήθηκε από την Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κα. Ελισάβετ Βόζεμπεργκ- συμμετείχαν επίσης οι Περιφέρειες Σικελίας, Καλαβρίας, η Ένωση Παράκτιων και Απομακρυσμένων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR) και οι ενώσεις Eurocities και CEMR.

Το λόγο πήραν οι ευρωβουλευτές Andrea Cozzolinο, Laura Ferrara, (Ιταλία), Jo Leinen (Γερμανία), Eva Paunova (Βουλγαρία), εκπρόσωποι ευρωπαϊκών Περιφερειών (Νότιο Αιγαίο, Καταλονία, Σεβίλλη) και Δήμων.

«Μόνη της η οικονομική βοήθεια της Ε.Ε. δεν είναι επαρκής, αν δεν συνοδευτεί από μια εθνική στρατηγική καθώς και συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της», τόνισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, κα. Ελίζα Βόζεμπεργκ.


Ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, κ. Νίκος Κωστόπουλος, στην ομιλία του περιέγραψε τη δραματική κατάσταση που επικρατεί ιδιαίτερα στη Λέσβο και τις προσπάθειες της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν από τη συνεχώς αυξανόμενη ροή μεταναστών και προσφύγων στα νησιά, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Η προσφυγική κρίση και το μεταναστευτικό –πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι μας- δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο. Θα διαρκέσει καιρό και θα επηρεάσει όλα τα κράτη μέλη είτε ως χώρες πρώτης υποδοχής είτε ως τελικού προορισμού. Γι’ αυτό και απαιτούνται λύσεις συλλογικές. Οι Περιφέρειες έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας και θα το κάνουμε και στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, γιατί εστιάζουμε κυρίως στις ανάγκες και όχι στους πολιτικούς εγωισμούς».