Οικολόγοι Πράσινοι Β. Αιγαίου «Οι πρόσφυγες δεν είναι σκόνη για να τους κρύβουμε κάτω από το χαλάκι»

Συνεργασία όλων για την εφαρμογή σχεδίου διαχείρισης των προσφυγικών ροών στη Λέσβο χωρίς μικροκομματικούς και ψηφοθηρικούς τακτισμούς


Μυτιλήνη 12/9/2015

Τις τελευταίες ημέρες το νησί της Λέσβου έζησε απίστευτες στιγμές έντασης με την αδυναμία διαχείρισης του τεράστιου προσφυγικού κύματος. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εκατομμύρια ευρωπαίων στηρίζουν δράσεις αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και τα κρούσματα κακής συμπεριφοράς από χώρες σαν την Ουγγαρία έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε όλη την ήπειρο.

Η Λέσβος της προσφυγιάς και της βαθιάς δημοκρατικής παράδοσης, παρόλη την τεράστια πίεση, εξαιρουμένων λίγων περιστατικών, στάθηκε όρθια  και αλληλέγγυα στους πρόσφυγες. Συντονισμένες κινήσεις της πολιτείας (που τις περιμέναμε πολλούς μήνες) με την αδιάκοπη στήριξη του Δήμου Λέσβου, έφεραν αποτελέσματα, και η πόλη της Μυτιλήνης έχει επανέλθει πλέον σε φυσιολογικούς ρυθμούς.   

Οι προσφυγικές ροές όμως δεν πρόκειται να σταματήσουν, οι βροχές θα κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των προσφύγων, και οφείλουμε να μην επαναπαυθούμε. Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν όλους να συνεργαστούν για την εφαρμογή του σχεδίου διαχείρισης των προσφυγικών ροών στη Λέσβο χωρίς μικροκομματικούς και ψηφοθηρικούς τακτισμούς. Αντίθετες τακτικές βρίσκουν κερδισμένους μόνο δυνάμεις εκτός συνταγματικού τόξου που εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να εμφανιστούν στο προσκήνιο.

Ο Μιχάλης Μπάκας, συντονιστής της Περιφερειακής οργάνωσης Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων έκανε την παρακάτω δήλωση: «Το λέμε χρόνια, οι πρόσφυγες δεν είναι σκόνη για να τους κρύβουμε κάτω από το χαλάκι. Εάν δεν στήσουμε δομές καταγραφής στο βόρειο τμήμα του νησιού που παρατηρούνται και οι περισσότερες αφίξεις, θα δούμε και πάλι τις εικόνες που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες. Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες του Δημάρχου Λέσβου Σπ. Γαληνού για την λειτουργία κέντρων καταγραφής προσφύγων στην περιοχή της Κλειούς και Πέτρας-Μολύβου. Καλούμε τους πολίτες της Λέσβου να αποκρούσουν ξενοφοβικές κινήσεις, που έχουν μικροκομματικά κίνητρα, και να δείξουν για μια ακόμα φορά ότι στη Λέσβο της προσφυγιάς η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες είναι αδιαπραγμάτευτη.»


Οικολόγοι Πράσινοι Βορείου Αιγαίου