ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου «Μετά τις εκλογές θα φτιάξουμε Κέντρα Υποδοχής στα νησιά»....Στους 6 μήνες τι κάνατε;

Η ΝΔ σπατάλησε πολύτιμους πόρους σε άχρηστα κέντρα κράτησης,  σε φράκτες που απλά μετέφεραν τις ροές προσφύγων από τον Έβρο στα νησιά και τώρα χρεώνει στο ΣΥΡΙΖΑ και στην επτάμηνη διακυβέρνηση του την παντελή έλλειψη υποδομών και την κατάσταση στο νησί.


Είχαμε επισημάνει από τότε που ήμασταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, πως οι επιλογές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο ζήτημα των προσφυγικών ροών, επικέντρωσαν όλα αυτά τα χρόνια στις πολιτικές της καταστολής,  πολιτικές που παραβίαζαν στοιχειώδεις κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου, πολιτικές για τις οποίες η χώρα μας έχει επανειλημμένα καταδικαστεί στα ευρωπαϊκά δικαστήρια με χιλιάδες ευρώ πρόστιμα.

Στη λογική αυτή έγινε ο φράκτης του Έβρου, που κόστισε στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό 5 εκατομμύρια ευρώ , ο οποίος μετέφερε χωρίς να ανακόψει τις προσφυγικές ροές στα νησιά και ιδιαίτερα στη Λέσβο. Στην ίδια λογική ξοδεύτηκαν 7 εκατομμύρια ευρώ, κάτω από αδιαφανείς διαδικασίες  για να γίνει το κέντρο κράτησης στη Μόρια, που τώρα αποδεικνύεται εντελώς ανεπαρκές για να καλύψει την ολιγοήμερη παραμονή των προσφύγων, αφού κατασκευάστηκε ως φυλακή  σε μια λογική πολύμηνης κράτησης λίγων και όχι ολιγοήμερης υποδοχής πολλών.

Η πραγματική ανάγκη για κέντρο πρώτης υποδοχής με ανθρώπινες συνθήκες, παρά τις υποσχέσεις της ΝΔ στην ΕΕ για 3.500 θέσεις υποδοχής μέχρι το τέλος του 2014, δεν υλοποιήθηκε ποτέ παρά την κατασπατάληση των αντίστοιχων πόρων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ κλήθηκε να διαχειριστεί το ζήτημα σε περίοδο έντασης των πολεμικών συγκρούσεων στη Συρία και αλματώδους αύξησης των προσφυγικών ροών στην Ευρώπη, κυρίως προσφύγων πολέμου από τη Συρία. Το επιχείρημα ότι η αύξηση των ροών, οφείλεται στην αλλαγή πολιτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πέρα για πέρα έωλο. Το ίδιο ζήτημα υπάρχει στην Ιταλία του Ρέντζι, στην Αυστρία, στην Ουγγαρία του ακροδεξιού Όρμπαν, ακόμα και στην ίδια την Γερμανία.

Εμείς δεν ισχυριζόμαστε πως όλα αντιμετωπίστηκαν και λύθηκαν. Κάθε άλλο. Χωρίς πόρους, σε ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες με ένα κρατικό μηχανισμό σε πλήρη αδράνεια, αν όχι εχθρικό και με μόνο σύμμαχο το Δήμο Λέσβου, τους εθελοντές, την τοπική κοινωνία και τους απλούς εργαζόμενους στην αστυνομία και στο λιμενικό, προσπαθήσαμε να διαχειριστούμε με σχετική επάρκεια ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα που τις τελευταίες μέρες έγινε ακόμα  δυσκολότερο λόγω των χιλιάδων αφίξεων.

Μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση που στελέχη της ΝΔ όπως ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Ζαμτράκης, αλλά και η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου, που κατέχουν σημαντικές θέσεις στη δημόσια διοίκηση απ’ τις οποίες όφειλαν να συμβάλλουν σε λύσεις, λειτουργούν ως κακέκτυπη φτηνή συνδικαλιστική αντιπολίτευση για μικροκομματικούς λόγους., χωρίς να προσφέρουν στην υπόθεση ούτε τα στοιχειώδη
Η καλλιέργεια του μίσους με αφορμή την παρουσία των προσφύγων στο νησί μας, δεν βοηθά κανένα. Αντίθετα πιστεύουμε πως η κατάσταση που υπάρχει ανάγκασε στοιχειωδώς τους κυρίαρχους κύκλους της ΕΕ  να αναθεωρήσουν πολιτικές, όπως τις συνθήκες του Δουβλίνου, που αποδείχνονται αναποτελεσματικές τώρα που οι ροές των προσφύγων έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Μετά τις εκλογές η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιώντας όσους πόρους μπορεί απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία και με τη τοπική κοινωνία θα φτιάξει κέντρα πρώτης υποδοχής στα νησιά, που καλύπτουν στοιχειώδεις ανθρώπινες ανάγκες  των προσφύγων στην ολιγοήμερη παραμονή τους και θα διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία των νησιών.


Το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου