Μετανάστες ποδοπάτησαν με την βια γυναικά αστυνομικό στο κέντρο της Μοριας-Σοβαρά τραύματα για την νεαρή αστυνομικό

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στο Κέντρο Ταυτοποίησης Μεταναστών στη Μόρια όπου εκατοντάδες μετανάστες διαμένουν κάτω από άθλιες συνθήκες, με αποτέλεσμα την κατάσταση να είναι διαρκώς έκρυθμη.


Την Κυριακή το βράδυ ένα ακόμα περιστατικό με τραυματισμό γυναίκας αστυνομικού προστέθηκε στο σκηνικό διαρκούς έντασης που επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα εντός του πρώην στρατοπέδου, όπου στεγάζεται το Κέντρο Ταυτοποίησης. Έκκληση για πρωτοβουλίες βελτίωσης της κατάστασης απευθύνει στο υπουργείο η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου.

Συγκεκριμένα, στις 11:00 το βράδυ της Κυριακής ομάδα 150 μεταναστών μπήκε βίαια στο χώρο, όπου βρίσκονται οι λυόμενοι οικίσκοι, εγκλώβισε και ποδοπάτησε την αστυνομικό, η οποία εκείνη τη στιγμή εκτελούσε τη βάρδια της. Νωρίτερα η αστυνομικός είχε επιφορτιστεί με την τακτοποίηση της συγκεκριμένης ομάδας μεταναστών στους οικιστικούς. Τότε κάποιοι μετανάστες άνοιξαν την πόρτα και το πλήθος έτρεξε προς τους οικίσκους ποδοπατώντας την αστυνομικό.

Η τελευταία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου διαπιστώθηκε ότι έχει υποστεί θλάσεις στον αυχένα και στο δεξί της χέρι.

«Καθημερινά στο Κέντρο Ταυτοποίησης Μεταναστών σημειώνονται περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των αστυνομικών. Είναι αρκετές φορές που οι αστυνομικοί εγκλωβίζονται εντός των εγκαταστάσεων αδυνατώντας να ελέγξουν τους εκατοντάδες μετανάστες που βρίσκονται στο χώρο. Υπάρχει πρόβλημα με τη σίτιση και τη στέγαση αυτών των ανθρώπων με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια μόνιμη ένταση. Χρειαζόμαστε άμεσα προσωπικό για να ελεγχθεί η κατάσταση, πράγμα που έχουμε επισημάνει προς το υπουργείο επανειλημμένως το τελευταίο χρονικό διάστημα» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου Απόστολος Παπαδέλλης.

Αυτή τη στιγμή στο χώρο εντός του πρώην στρατοπέδου διαμένουν κάτω από άθλιες συνθήκες περίπου 2000 μετανάστες από Αφγανιστάν, Ιράν, Πακιστάν και χώρες τις Αφρικής. Πρόχειρα παραπήγματα, ανεπαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής και προβληματική σίτιση συνθέτουν την εικόνα που επικρατεί εδώ και δύο μήνες. Οι εντάσεις είναι καθημερινές και οι συμπλοκές με αποτέλεσμα τον τραυματισμό μεταναστών καθημερινό φαινόμενο.

Πηγη ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ/  Ηλίας Μαραβάς