Στην Λέσβο ο Υπουργός Νορβηγίας Ευρωπαϊκών Θεμάτων για το μεταναστευτικό-Συσκέψεις επί συσκέψεων..(ΦΩΤΟ)

Στην Λέσβο ο Υπουργός Νορβηγίας Ευρωπαϊκών Θεμάτων


Την Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015  στα πλαίσια επίσκεψης  του Υπουργού της Νορβηγίας επί Ευρωπαϊκών Θεμάτων κ.Vidar Holgessen,  στη Λέσβο, συνοδευόμενος από τον Πρέσβυ της Νορβηγίας στην Ελλάδα, τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΥΠ. ΕΣ κ. Τζανέτο Φιλιππάκο και εκπροσώπους του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, επισκέφθηκαν την περιοχή Καρά Τεπέ Μυτιλήνης και το Κέντρο Ταυτοποίησης Υπηκοότητας Αλλοδαπών (Κ.Τ.Υ.Α), στην περιοχή Μόρια της Λέσβου.

Μετά ο Υπουργός και η συνοδεία του επισκέφθηκαν την Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Ν.Π., όπου συναντήθηκαν με το Γενικό Γραμματέα Αιγαίου & Ν.Π. κ. Ιωάννη Γιαννέλλη –Θεοδοσιάδη.

Ακολούθησε σύσκεψη στην οποία πέρα των ανωτέρω παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Λέσβου, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,  ο Διοικητής της 9ης Περ/κης Διοίκησης Λ.Σ., εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου, ο Αστυνομικός Δ/ντής Λέσβου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Ν.Π. ενημέρωσε τον κ. Υπουργό για τις μέχρι σήμερα ενέργειες που έχουν γίνει για το θέμα της μετανάστευσης. Ακολούθησε διεξοδική συζήτηση και ενημέρωση και από τους υπόλοιπους παρευρισκομένους. Ο κ. Υπουργός ευχαρίστησε όλους για την ενημέρωση και αναφέρθηκε στην υλική και οικονομική βοήθεια της Νορβηγίας, διαβεβαίωσε δε ότι αυτή θα συνεχισθεί στα πλαίσια της επίλυσης του μεταναστευτικού προβλήματος, που είναι και κοινό πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στηριζόμενος στην άριστη συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στα δύο κράτη (Ελλάδα-Νορβηγία)

Κλείνοντας ο κ. Ι. Γιαννέλλης - Θεοδοσιάδης ευχαρίστησε τον Υπουργό, για τη βοήθεια της Νορβηγίας προς τη Ελλάδα, καθώς και τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους για τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης.

Τα προβλήματα που απορρέουν από τη συνεχώς αυξανόμενη ροή μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, με αφορμή την επίσκεψη στο νησί του Νορβηγού Υπουργού για Υποθέσεις Ευρωπαϊκού και Οικονομικού Χώρου.

Στη σύσκεψη εκτός του Νορβηγού Υπουργού κ. Vider Helgessen και του Γενικού Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Γιαννέλη, συμμετείχαν ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Νίκος Κωστόπουλος, ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Τζανέτος Φιλιππάκος, ανώτεροι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος και άλλοι τοπικοί παράγοντες.

Η νορβηγική κυβέρνηση στα πλαίσια της  Frontex έχει ήδη διαθέσει έχει σκάφος για τον έλεγχο των συνόρων, ενώ έχει συνδράμει οικονομικά για τη δημιουργία πτέρυγας στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών στη Μόρια.

Ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Νίκος Κωστόπουλος, τόνισε τη σημασία που έχει για το νησί της Λέσβου η στενή συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα τεχνογνωσίας, αλλά και η οικονομική συνδρομή της νορβηγικής κυβέρνησης. Όπως χαρακτηριστικά είπε στη σύσκεψη, το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη διεθνή κοινότητα και η συμβολή χωρών όπως η Νορβηγία, είναι καθοριστική για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη επίλυση προβλημάτων.