Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η γιορτή του Τραχανά και η θεατρική παράσταση στο Ακρασι Λέσβου (ΦΩΤΟ,ΒΙΝΤΕΟ)

Πολύ μεγάλη επιτυχία είχε η γιορτή του Τραχανά που έγινε στο Ακράσι από τους δύο πολιτιστικούς συλλόγους του χωριού. 

Πριν την έναρξη της γιορτής έγινε η ονοματοδοσία της κεντρικής οδού Ακρασίου σε ΟΔΟΣ ΚΑΡΥΤΣΙΑΝΟΥ ΣΤΡΑΤΗ, πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Ακρασίου, με μεγάλη προσφορά στο χωριό μας. Με απόφαση του Δημάρχου Λέσβου.

Παραβρέθηκε ο ίδιος ο Δήμαρχος κύριος Γαληνός με αντιδημάρχους του Δήμου. Μίλησε για τον Στρατή Καρυτσιανό και το έργο του η νυν  Πρόεδρος του χωριού μας  Πέμη Καρπέλη.



Παράλληλα λειτούργησαν 2  εκθέσεις: 1)  Χειροποίητες καλλιτεχνικές δημιουργίες της Τίτσας Νικολιά και του Μιχάλη Χατζέλλη  και 2) Έκθεση φωτογραφίας ΚΏΣΤΑ ΣΤΑΜΑΤΕΛΛΗ με θέμα το Ακράσι - Δρώτα. Τους ευχαριστούμε.

Χόρεψε  παραδοσιακά τραγούδια η χορευτική ομάδα του Κώστα Αγκοπιαν οι οποιοι έδωσαν μεγάλο κέφι σε ολους. Τους ευχαριστούμε



Μετά το βράσιμο σε μεγάλο καζάνι του πρόβειου γάλακτος από την οικογένεια του Παναγιώτη και της Πέμης Καρπέλη  (τους οποίους ευχαριστούμε) το γάλα ανέβηκε στην πλατεία του χωριού. Ξεκίνησε η διαδικασία παρασκευής του τραχανά με την ανάμειξη του γάλατος με κουρκούτη (αλεσμένο σιτάρι).Η πλατεία γεμάτη από πάρα πολύ κόσμο και ντόπιο αλλά και από φίλους του χωριού μας. Καρφίτσα δεν έπεφτε. 

Βίντεο




Το κέφι μεγάλο. Αφού έγινε ο τραχανάς αφέθηκε για 10 περίπου λεπτά σκεπασμένος και μέχρι να μοιραστεί σε όλο τον κόσμο με το ανάλογο ξινόγαλο. Οι εθελοντές των 2 συλλόγων μοίρασαν τον τραχανά σε όλο τον κόσμο που βρισκόταν στην πλατεία του χωριού . Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εθελοντές που βοήθησαν στην διεξαγωγή της γιορτής του Τραχανά οι οποίοι με ζήλο, με πολύ τρέξιμο, όρεξη για δουλειά έκαναν ότι ήταν δυνατό στο να έχει μεγάλη επιτυχία η Γιορτή του Τραχανά. 

 Ακολούθησε μεγάλο γλέντι


2. Το θέατρο στο Ακράσι

Ξανά και πάλι τα θεατρικά δρώμενα στο χωριό μας το Ακράσι με μια σπουδαία θεατρική ομάδα που με θυσίες σε χρόνο και κόπο κατόρθωσε να ανεβάσει και πάλι στο Ακράσι
(Κυριακή 2  Αυγούστου) στο πρώην Δημοτικό σχολείο (στο πολιτιστικό κέντρο του χωριού μας ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΝΤΕΛΛΗΣ) θεατρικά μονόπρακτα, σατιρικά, με χιούμορ και κριτική διάθεση.
Παραβρέθηκε πολύς κόσμος, πάνω από 250 άτομα.


Συμμετείχαν 2 θεατρικές ομάδες:

1)      Η θεατρική ομάδα των 2ου Επαγγελματικού Λυκείου Μυτιλήνης με τρία θεατρικά δρώμενα και
2)      Η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου ΑΚΡΑΣΙΩΝ με 2 θεατρικά σκέτσ με πρωταγωνιστή τον Μιχάλη Ασλάνη.




Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους Ακρασιώτες και Ακρασιώτισες ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ οι οποιοι βοήθησαν στο ανέβασμα αυτών των θεατρικών μονοπρακτων και ιδιαιτερα ΟΛΟΥΣ τους ηθοποιούς Ακρασιώτες και μαθητές του 2ου Επαγγελματικού λυκείου οι οποίοι ήραθαν από την Μυτιλήνη και οι οποιοι έκλεψαν παρα πολύ, μα παρα πολύ από τον χρόνο τους για να μπορεσουν να σας παρουσιασουν τα θεατρικα σκετς που θα δείτε. Τους ευχαριστουμε πολύ. 

Θέλουμε επίσης να σας τονίσουμε την αξία του Εθελοντισμού στις δύσκολες μερες που περνάμε αυτό τον καιρο για τι πιστευουμε ότι μονο έτσι θα μπορεσουμε ολοι μαζί να ξεπεραουμε αυτή την κρίση, χερι χέρι βοηθώντας ο ενας τον άλλο. Ο ενας για τους πολλούς και οι πολλοι για τον έναν. Γι αυτό τον σκοπό φέτος οι 2 σύλλογοι με την σύμφωνη γνώμη της προέδρου του χωριού μας Πέμης Καρπέλη βράβευσαν ένα συγχωριανό τους (τον ΚΑΡΙΠΗ ΝΙΚΟΛΑΟ) ο οποίος παρότι είναι μεγάλος σε ηλικία φροντίζει ολο τον καιρό το χωριό μας και από δικές τους πρωτοβουλίες προσφέρει έργο στο χωριό. Η Πρόεδρος του χωριού μίλησε γι αυτόν και οι 2 σύλλογοι αφού τον ευχαρίστησαν του πρόσφεραν αναμνηστική πλακέτα για το έργο του